Sabancı mirasına gayrimeşru ortak

Sabancı mirasına gayrimeşru ortak

Merhum işadamı İhsan Sabancı'nın evlilik dışı doğan kızı Sevilay Çınar, mahkeme kararıyla Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile 36'da 1 hisse alarak mirasa aynı oranda ortak oldu.

Sabancı Holding’in kurucusu Hacı Ömer Sabancı’nın oğlu İhsan Sabancı’nın Nevin Tenik ile yaşadığı evlilik dışı ilişkiden dünyaya gelen Sevilay Çınar Sabancı mirasa ortak olabilmek için 2003 yılında mahkemeye başvuruda bulundu. Davalılardan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ise üvey kardeşine dava ile yanıt verip babasının 1967 yılında nüfusuna kaydedilmesi için imzaladığı belgedeki imzanın sahte olduğu iddiasıyla ‘nüfus kaydı terkini’ (kayıt silinmesi) talep etti. Ancak Adli Tıp Kurumu’nun ‘İhsan Sabancı’nın el ürünüdür’ raporuyla davanın reddine karar verildi.

 

Veraset ilamı davası devam ederken Sevilay Sabancı Çınar, Adana ve İstanbul’da bulunan miras malları ile şirkete ortak olmak için davalar açtı. 2009’da İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’ne Sabancı Ailesi, Hacı Ömer Sabancı Vakfı ve Sabancı Üniversitesi Rektörlüğü aleyhine açtığı davada kendisinin bilgisi olmadan Atlı Köşk’ün tapu üzerinden Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş.’ye satıldığını kaydetti. Davalılar ise mahkemeye yolladıkları dilekçede davanın reddini talep etti. Mahkemelerin karar için beklediği veraset ilamı ise geçtiğimiz günlerde hazırlandı. Adana 4. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin gerekçeli kararında Hacı Ömer Sabancı’nın toplam 21 varisi bulunduğu ve mirasının 1152 hisse olduğu belirtildi. Veraset ilamına göre merhum işadamının hayatta kalan oğulları Erol ve Şevket Sabancı 192’şer hisse ile en büyük payları alırken, Sakıp Sabancı’nın payını eşi Türkan, ile çocukları Metin, Dilek ve Sevil Sabancı 48’er hisse ile paylaşırken merhum İhsan Sabancı’nın kızı davacı Sevilay Çınar Sabancı ise Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan üvey ablası Güler Sabancı ile 32’şer hisseye aynı oranda mirastan hak elde edeceği kaydedildi.

Atlı Köşk ve hisse devirleri davasını Yargıtay belirleyecek

Son olarak İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Atlı Köşk’ün tapusunun iptali için açılan davaya veraset ilamı örneği sunuldu. Mahkeme, söz konusu ilamın kesinleşmesinin beklenmesi için duruşmayı Eylül ayına erteledi. Sevilay Çınar Sabancı’nın açmış olduğu tapu iptali ve hisse devirleri davalarının kaderini Yargıtay belirleyecek.
 
Gülçin Acar/gazetevatan 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.