Saflar netleşiyor: Herşey +1 için!

Saflar netleşiyor: Herşey +1 için!

Tüm seçimlerin anası diye nitelendirilen Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Türkiye’de siyasetin safları netleşmeye başlıyor.

Başkanlık Referandumu ardından Türkiye’nin yeni rotasını çizeceği 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimine 17 ay kala siyasetteki gelişmeler hızlanarak sürüyor.

Meral Akşener’in İYİ Parti’yi kurmasının ve kendisini şimdiden Cumhurbaşkanı adayı ilan etmesinin yansımaları önümüzdeki süreçte daha net olarak ortaya çıkacak.

Akşener’in İYİ Parti’sinin MHP üzerindeki etsizi zaten biliniyor. Ancak, Akşener’in özellikle CHP’yi zorlayıp rahatsız edeceği siyasi kulislerde en çok konuşulan konulardan birisi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “erken seçim” talebini ortaya koymasının en temel nedeninin Akşener faktörü olduğu ve İYİ Parti’nin böyle bir durumda seçimlere katılamayacağı söyleniyor.

50 artı 1’in Türkiye’yi yöneteceği yeni sistemde AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncelikle kendi mıntıka temizliğini yaptığı ifade ediliyor. Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevden istifa ettirilmesinin ardından bu mıntıka temizliğinin AK Partili milletvekillerine ve Bakanlara kadar uzanacak gibi.

SAFLAR NETLEŞİYOR

2019’daki Türkiye’nin kader seçiminde saflar da giderek netleşiyor. Bir tarafta AK Parti, MHP, Vatan Partisi ve Büyük Birlik Partisi konumlanırken, diğer tarafta da CHP, HDP, İYİ Parti, Demokrat Parti mücadele edecek.

Meral Akşener bu süreçte İYİ Parti ile Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin belirleyici “çapası” olmak istiyor. Fakat henüz teşkilatlanmasını tamamlamış ve seçimlere katılma yeterliliğini sağlamış değil. Tıpkı Gültekin Uysal’ın Genel Başkanlığı’nı yapmış olan Demokrat Parti gibi.

ADALET PARTİSİ VE DEMOKRAT PARTİ

Bir de Prof. Dr. Vecdet Öz’ün Genel Başkanlığını yaptığı Adalet Partisi var. Adalet Partisi aslında çok önemli gizli bir figür olarak ortaya çıkıyor. Başkanlık Referandumunda ortaya çıkan HAYIR blokuna katılmasının bizzat Demokrat Parti tarafından engellendiği siyasi çevrelerce konuşuluyor. Merkez sağ üzerinde etkin olmak için çaba gösteren Demokrat Parti ve Adalet Partisi aynı kaynaktan çıkan iki siyasi yapı. Demokrat Parti, Adalet Partisinin etkisini azaltarak, Cumhurbaşkanlığı seçiminde oluşacak ittifaklarda kendisine daha fazla alan açmak istiyor.

Taraflarca sürekli inkar edilse de Demokrat Parti’nin Akşener’in seçimlere girememesi durumunda Akşener’in “yedeği” olduğu ısrarla konuşuluyor. Ancak, Demokrat Parti’nin de mevcut durumda seçimlere katılma yeterliliği bulunmuyor.

Adalet Partisi ise aldığımız bilgilere göre teşkilatlanmasını tamamlamış durumda. Olası bir erken seçime kendisini hazırlamış.

AKŞENER’E İLÇE BAŞKANLIĞI TEKLİF ETMİŞLERDİ

İki parti arasındaki çekişme ve rekabet nedeniyle Adalet Partisi Meral Akşener ile köprüleri tamamen atmış. Genel Başkan Yardımcısı M. Kıvanç Özel, İYİ Parti kurulmadan önce yaptığı bir açıklamada Merkezde siyaset yapmak isteyen Akşener’i kendi partilerine davet edip, ilçe başkanlığı dahi teklif etmişti.

GÖZLER “MERKEZ”DE

Çok ufak oyların bile anlam kazanacağı bu seçim sürecinde AK Parti, Erdoğan liderliğinde yeni bir mücadeleye hazırlanırken, merkezde olan yüzer gezer oyların önemi de artıyor. Bu da daha önce Türkiye’yi yönetmiş ancak bugün AK Parti, CHP ve MHP içinde erimiş olan eski DYP, ANAP mirasına sahip çıkmak isteyen Demokrat Parti, Adalet Partisi gibi partileri ister istemez denklem içerisinde tutuyor.

 

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.