Sağcılar CHP'yi ele mi geçirdi?

Sağcılar CHP'yi ele mi geçirdi?

Eski CHP milletvekili Abdüllatif Şener’in Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vermediğini açıklaması ortalığı karıştırdı.

Siyasi hayatı boyunca Milli Görüş hareketinde yer alan, 2001’de AK Parti’nin kurucularından olan ve AK Parti hükümetlerinde Başbakan Yardımcılığı ve devlet bakanlığı yapan Abdüllatif Şener, 2007’de AK Parti’den istifa etti. Şener, istifasının ardından Türkiye Partisi’ni kurup genel başkanlığını üstlendi. 2018’de CHP listelerinden Konya milletvekili seçilen Şener, 2023 seçimlerinde Kılıçdaroğlu’na oy vermediğini açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin sağcı siyasetçileri bünyesinde toplaması, yeni bir gelişme değil. Atatürk’ün ölümünden sonra ve İkinci Dünya Savaşı’nın ardından 1947 yılında toplanan CHP Kurultayı, ‘militan laiklik’ anlayışını esnetme yönelimine girmişti. Din eğitimi konusunda sağa tavizler verilmiş ve çok partili hayata giden yolda “Sağcıların da oyu var” anlayışı CHP’de kök salmaya başlamıştı.

70’li yılların ‘ortanın solu’ siyasetinin 12 Eylül askeri darbesinin ardından son bulmasıyla CHP işe merkez sağdan transferler yaparak başladı. 90’lı yıllarda ve 2000’lerin başında eski ANAP’lı ve DYP’li isimler partide boy göstermeye başlamıştı.

 

SEÇMENİ SOLA KAYDIKÇA CHP SAĞA KAYIYOR

 

CHP sağcı bir bilim insanı olan Ekmeleddin İhsanoğlu’nu Cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday göstermişti.

Cumhurbaşkanı adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu CHP’nin sağcı isimlerle iktidarı kazanma stratejisinin en önemli örneklerinden biri oldu. Daha önce de Deniz Baykal cumhurbaşkanlığı seçimleri için Abdullah Gül’ün ortak adayı olabileceği yönünde bir açıklama yapmıştı.

 

SAĞCILAR BİR BİR VEKİL OLUYOR, PARTİYE YERLEŞİYOR

 

CHP’nin sağcı milletvekilleri denildiğinde akıllara gelen birkaç örnek var. Abdüllatif Şener’den sonra Bülent Kuşoğlu, Cihangir İslam, Mehmet Bekaroğlu ilk akla gelen isimlerden…

Abdüllatif Şener’in arkasında duran isimlerden Bülent Kuşoğlu da CHP’ye sağdan gelen bir isim.

Bülent Kuşoğlu ise, DYP Ankara İl Başkanlığı’nın ardından AKP’nin eski bakanı Abdüllatif Şener ile Türkiye Partisi’nin kuruculuğu yapmıştı. Kuşoğlu röportajında tekke ve zaviyelerin yeniden kurulması ve cemaatlerin toplumun bir gerçeği olduğunu, bu durumun kabul edilmesi gerektiğini söyleyerek CHP’nin bu tür sosyal kurumlara eskisi gibi olumsuz bakmadığını da sözlerine eklemişti.

Mazlum-Der kurucularından Saadet Partisi ve Halkın Sesi Partisi’nde siyaset yapan Cihangir İslam, 2018 Genel Seçimlerinde CHP İstanbul milletvekili olarak meclise girmişti. Cihangir İslam, İslamcı kimliğiyle tanınıyor. İslam’ın terörle mücadeleye karşı “Barış için Akademisyenler” bildirisine de imza attığı için Kafkas Üniversitesi’ndeki görevinden alındığı biliniyor.

Mehmet Bekaroğlu siyasi hayatına Milli Görüş hareketinde başlamış, çeşitli İslamcı çevrelerde yer almış ve Numan Kurtulmuş’un HAS Parti’sinde kuruculuk yapmıştı. Bekaroğlu, Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla CHP’ye katılan İslamcı isimlerden biri oldu. CHP’den milletvekili seçilen Bekaroğlu partinin Genel Başkan Yardımcılığı görevini de yürütmüştü.

Bekaroğlu, CHP serüvenini, “Parti değiştirdim, çizgi değil” sözleriyle açıklamıştı. Bekaroğlu çizgisini değiştirmediyse çizgisini değiştirmiş olan partinin kendisi olabilir.

 

SON ON YILDA CHP’NİN SAĞCILARI ARTTI

 

Geçmişte Mehmet Ağar’ın danışmanlığını yapan, Gülen Cemaati ile yakınlığı bilinen ilahiyatçı Muhammet Çakmak ise yine bizzat Kılıçdaroğlu tarafından PM’ye alınmıştı. Çakmak Gülen için; “Fethullah Hoca Türkiye’de bir fenomendir, kimsenin görmezden gelemeyeceği bilge bir adam.” ifadelerini kullanmıştı.

2015 yılında yapılan Milletvekilliği seçimlerinde MHP ve AK Parti’nin Safranbolu’da yaptığı seçim çalışmalarında yer alan CHP’li Mustafa Eren’in ise eski DYP’li olduğu biliniyor.

Bütün bu isimlere ek olarak geçmiş dönemlerde CHP’ye sert eleştirilerde bulunan ve merkez sağ geçmişi olan Ali Arif Özzeybek, Osman Yazıcı, Mustafa Özbek, eski Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray ve DYP kökenli Cemil Erhan da yine CHP’li isimler arasında yer almıştı.

 

TBMM’deki 403 SAĞCININ 38’İ CHP’DEN

 

Son seçimlerde TBMM'ye seçilen 600 vekilden 403'ü sağ partilerden. Bu isimlerin 38'ini meclise, CHP taşıdı. Eski AK Parti’li Ali Babacan’ın DEVA Partisi, Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi, Milli Görüş’ün temsilcisi Saadet Partisi ve Nurcu kimliğiyle bilinen Gültekin Uysal’ın Demokrat Parti’sinden 38 milletvekili CHP listelerinden meclise girdi.

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.