Sağlık Bakanı konuştu

Sağlık Bakanı konuştu

Fahrettin Koca, 6 saatten fazla süren Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından kameraların önüne geçti ve koronavirüs salgını ile yeni değerlendirmeler yaptı.

 

Bugün yaşadığımız örnek dikkat çekiciydi. Sabah sahte belge yayınlandı. Kamuoyununa gizli diye sunuldu. Amaç güven kaybı yaratmaktı. Paniği amaçlayan yalan haberlerle mücadele virüsle mücadelenin bir parçasıdır. Panik duygusaldır. Akla uygun değildir. Panik toplumu kaçınacağı riske iter. Duyguyla değil akılla hareket etmeliyiz. Halkımızın sağ duyusu, devletimizin organizasyon gücü kadar önemlidir. Türkiye'deki tablo diğer ülkelerdeki tabloyla özdeş değildir. Birçok ülke kontrolü kaybetmiştir. Artık tanılardan çok kaybedilen hasta sayısı açıklanmaktadır.

Riske karşı yapılması gerekeni yurttaş olarak biliyoruz. Düşmanımızı iyi tanıyoruz. Sağlık altyapımız iyi halde.

Bugün Bilim Kurulu'nda alınan yeni öneriler oldu.

 

LABORATUVAR SAYISI ARTTIRILACAK

Burada özellikle laboratuvar sayımızı ilk önce 16'ya daha sonra bütün büyük şehirlerde çalışmaya, kiti ise bütün ülkeye vereceğiz. Hızlıca hareket ederek daha fazla fayda almaya çalışacağız. Ayrıca Umre'den gelen 5 binin üzerinde vatandaşımızı gözleme aldık.

 

6 ÜLKEYE DAHA SEYAHAT YASAĞI

Mısır, İngiltere, İsviçre, Suudi Arabistan İrlanda ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne uçuş yasağı konuldu. Böylelikle uçuş yasağı uyguladığımız ülke sayısı 20'ye çıktı.

 

Bu dönemde sağlık durumları takip edilip 7. veya 8. gün taramadan geçirmemiz planlanıyor. Ayrıca ALO 184 SABİM hattı, Sağlık Bakanlığı iletişim hattımız korona virüs hattımız olarak hizmet vermeye başlamıştır. Devlet tedbirleri olarak, kongre konferans gibi tüm etkinliklerin durdurulduğunu biliyorsunuz. Bugün itibari ile İçişleri Bakanlığımızın birçok mekanın faaliyetlerini askıya aldı. Müze ve kütüphanelerin kullanımına kısıtlama getirildi.

 

 

 

Vatandaşlarımız evden çıkmasın. Gerekli önlemleri aldık.

 

Şu anda pozitif çıkan kişiler var. Bu akşam son rakamı açıklayacağım.

 

Uzun süre bu süreci 0 vaka ile sürdürdük. Şimdi mücadelenin yeni safhasındayız.

 

Yaşlılara ve kronik hastalıkları olanlara dikkatli olalım. Virüse karşı ilk mücadeleyi ülke sınırlarında verdik.

 

Yurtdışında olan vatandaşlarımıza bir uyarı yapmak istiyorum

 

Yeni gelişlerle riskler eklemeyelim, yurda dönmeye ısrarcı olmayalım. Dönen 14 gün karantinada olacağını bilsin. Virüsle temas hallerini sıfırlamalıyız.

 

Bugünler elbette geçecek.

 

Şu ana kadar can kaybı söz konusu olmadı. Olmayacağı anlamına gelmez. Solunum sıkıntısı olan hastalarımız var. Vakalarının seyrinin nasıl olacağını aşağı yukarı biliyoruz. Önümüzdeki 2-3 haftanın çok önemli olduğunu biliyoruz. Erken dönemde tanının öneminin farkındayız. 

 

Her türlü tedbiri almış durumdayız. Yoğun bakımdaki hastaların nasıl takip edileceği bilim kurulundaki arkadaşlarımızca nasıl davranılmsası gerektiği önemli olan şu dönemde bulaşıcılığı minimize etmek. Süreci uzun zamana yaymadan hassasiyet gösterirsek daha kolay atlatacağımıza inanıyorum. Telaşlanmayıp kurallar belli mümkün mertebe teması azaltan, hastalık bulgusu olduğunda da Alo 184'ü arayıp sürece dahil olmalı. Bilgiyle akılla sağduyuyla hareket edilirse ben erken dönemde bu sorunun aşılacağına inanıyorum.

 

18'in içinde bir umreden gelen vakamız vardır. Bu akşam dağılımı tekrar açıklayacağız.

 

Sokağa çıkma yasağı şu an söz konusu değil.

 

Yurtdışından bugün ve yarın gelebilecek olan öğrencilerimiz de var. Biz 14 gün izole edilmeleri şartıyla hastane yataklarımızı daha efektif kullanmak istediğimiz için karantina olarak yurtları kullanacağız.

 

Bu 1,5-2 aylık zaman dilimi çok önemli. 2 ay sonra bitecek anlamında değil.

 

Özellikle öğrencilerin şu dönemi asgari temasla geçirmelerini öneriyorum.

Maske dahil olmak üzere hastanelerimiz ve üniversitelerimize ücret talep etmeden yeterli miktarda olacağını söyleyebilirim. Ben bizzat firma sahipleri ile görüştüm.

 

 

 

 

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.