Savcıdan şok mütalaa! '28 Şubat darbedir’

Savcıdan şok mütalaa! '28 Şubat darbedir’

28 Şubat davasında, dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı ve Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir dahil 60 sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi.

28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanıklı davada esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir’in de aralarında bulunduğu 60 kişinin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi. İsmail Hakkı Karadayı’nın mütalaanın ardından ilk tepkisi, “Olacak iş değil, ne darbesiymiş” şeklinde oldu. Karadayı’nın avukatı Erol Aras, 28 Şubat davasını FETÖ’nün açtığını söyledi.

Ankara 5’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davasının 93’üncü duruşması dün yapıldı. Duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıklamadan önce sanıklar bazı taleplerde bulundu. Sanıklardan Alican Türk; Hüsamettin Cindoruk, Rıfat Serdaroğlu ve Yaşar Topçu’nun tanık olarak dinlenilmesini isterken, Türk’ün avukatı Atilla Bingöl de 28 Şubat iddianamesini hazırlayan ve şu anda tutuklu olan eski savcı Mustafa Bilgili’nin ifadesinin getirtilmesini, gerekirse tanık olarak dinlenilmesini talep etti. Mahkeme bu talepleri reddetti.

60 SANIĞA MÜEBBET İSTENDİ

Hazırladığı mütalaayı okuyan duruşma savcısı Mehmet Hanifi Yıldırım, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Karadayı ile dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir’in de aralarında bulunduğu 60 sanığın, suç tarihinde yürürlükte bulunan ve sanıkların lehine olan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 147. maddesi uyarınca, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren düşürmeye, devirmeye iştirak” suçlarından ‘Ağırlaştırılmış müebbet hapis’ cezasına çarptırılmalarını istedi. Savcı 39 sanık hakkında beraat talep ederken, yargılama sırasında hayatını kaybeden Teoman Koman, Eser Şahan, Salih Eryiğit ve Tevfik Özkılıç hakkındaki kamu davasının ise düşürülmesi talebinde bulundu. Duruşma, sanıklar ve avukatlarının esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için 8-9-10 Ocak tarihlerine ertelendi.

‘FETÖ LEGALİZE EDİLİYOR’

Hakkında beraat talep edilen davanın bir sanığı, “Bunlar bu davayı okumamışlar, yazanlar FETÖ’cü. FETÖ’yü legalize eden bir mütalaadır. Oyun var. Toptancı bir anlayışla ceza talep edilmiştir. Bugüne kadar o davada bulunanların hepsini araştırsınlar. FETÖ ile irtibatlı ve iltisaklı bir kişi var mı? Yok. Balyoz’da da nasıl bir FETÖ’cü yargılanmadıysa bu davada da durum aynı. Hepsinin alınları aktır.” Sanık, yargılanan kişilerin o dönemlerde PKK’ya karşı Irak’ta en büyük operasyonları yapan ekip olduğunu da söyledi.

‘28 ŞUBAT’IN HEDEFİ FETÖ’DÜR’

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Avukat Nusret Senem: “FETÖ’nün kumpasını aklamaya hizmet eden, ABD’nin Türk ordusuna karşı kumpasına hizmet eden bir mütalaadır, yanlıştır. 28 Şubat kararları Cumhuriyet Devrimi kanunlarının uygulanmasını öngören, 18 maddelik MGK’dır. Başbakan Erbakan imzalamıştır. Bu kararlar Erbakan’a karşı değildir. Nitekim 28 Şubat davasında tanık olarak çağrılıp dinlenen Tansu Çiller, ‘Bu kararlar bize karşı alındı’ dedi. Çiller’in başbakanlığı o karardan sonra önlenmiştir. 28 Şubat’ın esas hedefi Susurlukçulardır, Çiller’dir ve Çiller’in ortağı FETÖ’dür. Bilgili, aynı zamanda Kozmik Oda soruşturmasını da yürüten savcıdır. Bu kişi 15 Temmuz’dan 4 ay sonra sahte bir kimlikle Ankara’da yakalanmıştır.”

CEMAATİN SON KUMPASI

Aydınlık’a konuşan dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Karadayı’nın avukatı Erol Aras, Karadayı’nın, “Olacak iş değil, ne darbesiymiş? Darbe söz konusu değil. Demok-ratik kurallar içerisinde her şey oldu” dediğini aktardı. Aras, “Davanın iddianamesini yazan savcı FETÖ’cü. Cemaatin son kumpasıdır. Türbanın intikamı olarak tasarlandı. İstifa etmiş bir hükümet için ‘Devrildi’ diye iddianame yazdılar. Hedef TSK’nın manevi şahsiyetini küçük düşürmektir. FETÖ’nün kendisi gitti, amacı ilerliyor” dedi.

‘FETÖ İDDİANAMESİ OKUNDU’

Dönemin Genelkurmay Harekât Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan: “FETÖ’cülerin kotardığı bir davadır bu. İddianamesini hazırlayan Mustafa Bilgili bugün FETÖ’den tutuklu. Balyoz tertibini kuranlar, emrini verenler şu anda içeride. FETÖ’cülerin açtığı 28 Şubat davası ise hâlâ dava devam ediyor! Savcı da bugünkü (dünkü) duruşmada FETÖ’nün iddianamesini okudu. Cezalara dayandırdığı deliller sahte. Zaten deliller de tartışılmadı. Bu yüzden mahkeme heyeti usule aykırı bir işlem yaptı. Bunlara itirazlarımızı sunacağız. Sahte delillerle yapılan bu yargılamanın olumsuz sonuçlarını görecekler.”

’HUKUK ADINA UTANÇ VERİCİ’

Emekli Albay Alican Türk: Savcının verdiği mütalaa her yönüyle taraflıdır. Ergenekon, Balyoz, Amirallere Suikast tertiplerinde hangi rezaletler varsa 28 Şubat’ta da aynısı mevcut. Hal böyle iken davanın savcısı bugün (dün) FETÖ’cü savcının hazırladığı iddianameyi aynen onun dilini kullanarak savunmuştur. Gerçekten hukuk işlemiş olsa zaten bu dava ilk celse de biterdi. Davayı tamamen başörtüsü olayına dönüştürdüler. Bunun askerlerle ne bağlantısı var? Ancak nasıl Ergenekon, Balyoz tertipleri çöktüyse bu davayı da ellerine yüzlerine bulaştıracaklar.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.