Seçimde oy kullanmak zorunlu mu? Oy kullanmamanın cezası ne kadar?

Seçimde oy kullanmak zorunlu mu? Oy kullanmamanın cezası ne kadar?

Seçimlerde oy kullanmak zorunlu mu, cezası var mı? İşte merak edilen soruların yanıtına ilişkin detaylar...

14 Mayıs Pazar günü yani bugün gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel seçimleri için seçmenler sandık başına gidecek. Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanan rakamlara göre 64 milyondan fazla seçmen oy kullanabilecek.

Oy kullanmak istemeyenler ise "Seçimde oy kullanmak zorunlu mu ve cezası var mı, ne kadar?" sorusuna yanıt arıyor. İşte 2023 Seçimlerinde oy kullanmama durumuna ilişkin merak edilen detaylar...

 

SEÇİMDE OY KULLANMAK ZORUNLU MU?

 

Bir vatandaşın seçme hakkını kullanması zorunludur, vatandaşlık görevidir. YSK tarafından oy kullanmanın gerçekleşmediği durumda cezai işlem uygulanmaktadır. Her bireyin vatandaşlık görevi olan oy kullanmanın kullanılmadığında cezası Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenir.

 

OY KULLANMAMA CEZASI 2023

 

14 Mayıs Pazar günü yapılacak seçimlerde oy kullanmama cezasının ne kadar olacağı henüz açıklanmadı. Yüksek Seçim Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda oy kullanmama cezası belli olacak. 

2017 yılı Referandum seçimlerinde YSK tarafından belirlenen 22 TL tutar bir önceki 1 Kasım Pazar 2015 seçimlerinde de 22 TL olarak belirlenmişti. 

Oy kullanmayan kişiler için ceza tebligatı gönderilir. Ceza tebligatının elinize ulaşması ile birlikte pusula üzerinde ödeme işlemleri hakkında bilgiler yer almaktadır. Ödeme işlemleri Maliye Bakanlığı ya da PTT gibi kurumlar üzerinden yapılmaktadır. Bu cezalar Maliye Bakanlığı'na ödenir.

 

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.