Seçme yaşı 16'ya indirilmeli

Seçme yaşı 16'ya indirilmeli

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, seçme yaşının 18'den aşağıya 17 veya 16'ya indirilmesini istedi. Seçilme yaşının da 25'ten aşağı indirilmesi gerektiğini belirten Hamzaçebi, seçimlerde sokaklara asılan afişlerin de yasaklanması gerektiğini söyledi.

Ulusal Gençlik Parlamentosu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'yi ziyaret etti. Adalet Komisyonu'nda yapılan görüşmede, Ulusal Gençlik Parlamentosu'nun 10. Genel Kurulu'nun sonuç bildirgesi okundu. Daha sonra CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, daha sonra gençlere seslendi.

 

Her özgürlüğün toplumsal yaşam nedeniyle bir takım sınırlamaları olabileceğine dikkat çeken Hamzaçebi, devlete düşen görevin ise bu sınırlamaları artırmak değil tam tersine azaltmak olduğunu vurguladı. Bu açıdan maalesef durumumuzun o kadar iyi olmadığını belirten Hamzaçebi, alınması gereken çok mesafe bulunduğunu söyledi.
 
"SEÇİLME YAŞI OLAN 25 YAŞININ AŞAĞI İNDİRİLMESİ TARAFTARIYIM"
 
Seçilme yaşı olan 25 yaşının daha aşağı indirilmesi konusunda taraftar olduğunun altını çizen Hamzaçebi, seçme yaşının 18 yaşından da aşağı indirilmesi teklifinde bulundu. Bunun dünyada yeni bir kavram olduğunu dile getiren Hamzaçebi, birçok örneği incelediğini belirterek genel kabülün 18 olduğunu kaydetti.
 
Dünyada seçme yaşını 17 olarak kabul eden sadece bir ülke olduğunu anlatan Hamzaçebi, 20 yıl öncede seçme yaşının 18 olduğunu ifade etti. Küreselleşmeyle birlikte herşeyin değiştiğini söyleyen Hamzaçebi, olağanüstü bir değişim ve devrim yaşandığına dikkat çekti.
 
Seçme yaşının 18 yaşının altına indirilmemesinin doğru olmadığını anlatan Hamzaçebi, 18 yaşının 17'ye 16'ya indirilmesini istedi. Seçilme yaşının 25'ten aşağı indirilmesi için mücadele edeceğini belirten Hamzaçebi, aday konusunda ücret alınmamasını ise genel merkeze ileteceğini söyledi.
 
"SEÇİMLERDE BU AFİŞ MESELESİNİ SONLANDIRALIM"
 
Seçim afişleriyle ilgili soruya ise Hamzaçebi, "Her seçimde bütün kentleri afişlerle donatmanın hiçbir anlamı yok. Hele plastik olanlar var. Bunlar çevre kirliliği demektir. Görüntü kirliliği demektir. Bunlara hiç gerek yok. Bütün siyasi partiler bu konuda mutabık kalırsak böyle bir kararı alabiliriz. Ben buradan Ulusal Gençlik Parlamentosunun huzurunda bütün siyasi partilere çağrıda bulunuyorum. Gelin hep beraber karar altına alalım, seçimlerde bu afiş meselesini sonlandıralım. Kim sokağı caddeyi süslerse o daha güçlü imajı düşüncesi yanlış, yok böyle bir şey. İnsanlar afişlere bakarak düşüncelerini değiştirmiyorlar." karşılığını verdi.
 
"PARTİNİN ÜYE TABANI GENİŞ OLMAZSA ÖNSEÇİMDEN SONUÇ ÇIKMAZ"
 
Önseçime ilişkin bir soruya da Hamzaçebi, "Önseçim demek kişilerin, örgütün, örgüt mensuplarının aday olacak kişileri kendilerinin seçmesi demek. Bu güzel bir şey tabii ki ama bunun için bir şart daha olmalı, tek başına bu güzel gibi geliyor, bir şart daha olmalı; örgütlerin, partinin üye tabanı geniş olmalı, çok dar bir üye tabanıyla bu seçimi yaparsanız görünüşte demokrasiyi uygulamış olursunuz, ama çıkan sonuç demokratik olmaz. Onun için üye tabanı geniş olmalı." diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.