Şekerbank satılıyor

Şekerbank satılıyor

Katar, Bahreyn ve Dubaililer çoğunluk hisse istiyor.


ŞEKERBANK’ın ortağı Samruk Kazyna Kazakistan Devlet Varlık Fonu’nun ve bankanın diğer ortağı Şekerbank Personeli Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı’nın hisselerine 3 Ortadoğulu bankanın talip olduğu öğrenildi. Taliplerden birinin Dubai merkezli Mashreqbank olduğu belirtilirken, diğer iki talipten biri Katar’dan diğeri de Bahreyn’den. Görüşmelerin bir süredir devam ettiği, ilk fiyat tekliflerinin verildiği ancak bunların Şekerbank hissedarları tarafından uygun görülmediği için ikinci tur fiyat tekliflerinin alındığı da gelen bilgiler arasında. 

ÇOĞUNLUĞU İSTİYOR

İlk olarak halen iştiraki BTA Securities’in yüzde 11.7 hissesi ve kendisinin de yüzde 21.9 pay ile Şekerbank’ta yüzde 33.6 hissesi bulunan Kazak Samruk Kazyna’nın, tek başına Şekerbank’taki hisselerini satarak çıkış yapmak istediği ancak taliplerin hepsinin, bankanın çoğunluk hissesini istemesi üzerine sürece  Şekerbank Personeli Sandığı’nın da dahil olduğu belirtildi. Şekerbank’ın yüzde 33.9 hissesine sahip olan  Şekerbank Personeli Munzam Sandığı’nın hisselerini satmaya tek bir şartla ikna olduğu kaydedildi. Edinilen bilgiye göre, Sandık, bütün hisselerini satmayacak. Çoğunluk hissesi alıcı tarafların birine geçse de, Şekerbank Personeli Munzam Sandığı, yönetimde kritik konularda belirleyici olmaya devam edecek. Böylece Sandık, azınlık hisseye sahip olsa da belli konularda karar verilirken imtiyaz sahibi olabilecek. 

DANIŞMAN YİNE ULUSOY

Sandığın bu şekilde ikna edildiği satış görüşmeleri için Kazak tarafın müzakereleri kendisinin yürüttüğü, Şekerbank’ın ise danışmanlığını Haluk Ulusoy’un yaptığı kaydedildi. Ulusoy Şekerbank’ın 2007’de Kazakistan merkezli BTA (Bank Turan Alem) ile olan müzakerelerini de yürütmüştü. BTA’nın Şekerbank’taki hisseleri 2011’de Kazak Hükümeti’nin BTA’ya el koyması nedeniyle Samruk Kazyna Kazakistan Devlet Varlık Fonu’na geçti. Şekerbank’ın yüzde 32.2 hissesi Borsa İstanbul’da işlem görüyor.

Mashreqbank BAE’nin en büyüklerinden

BİRLEŞİK Arap Emirlikleri’nin önde gelen bankalarından Mashreqbank, 1967 yılında kuruldu. Merkezi Dubai’de olan bankanın Katar, Bahreyn, Kuveyt ve Mısır’da şubeleri var. 44 şubeli bankanın ABD, Avrupa, Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da 20 temsilcilik ofisi var. Dubai Borsası’nda işlem gören Mashreqbank, Türkiye’de de çeşitli yatırımları bulunan Al Ghurair Grubu’nun iştiraki.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.