Selvi, milyonlarca emeklinin beklediği haberi duyurdu! Bağ-Kur primi düşecek mi? EYT'lilerin maaşı ne zaman bağlanacak?

Selvi, milyonlarca emeklinin beklediği haberi duyurdu! Bağ-Kur primi düşecek mi? EYT'lilerin maaşı ne zaman bağlanacak?

Abdulkadir Selvi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'la bir araya geldiği görüşmeyi yazdı.

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı zam haberinde...

Emeklilerin beklediği haberi Hürriyet Gazetesi'nin yazarı Abdulkadir Selvi duyurdu.

Selvi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'la bir araya geldiği görüşmeyi yazdı. "Kulağıma daha çok seyyanen zam geliyor" diyen Selvi "İzlenimim emekli zammının yeni yıla bırakılmadan emeklilere yansıtılacağı yönünde" dedi.

Selvi'nin aktardığına göre Bakan Işıkhan, “Emeklilere yönelik olarak Cumhurbaşkanımızın verdiği talimat doğrultusunda bir çalışma yürütülüyor. Bu konuda çalışma tamamlandığında Sayın Cumhurbaşkanımıza sunulacaktır. AK Parti hükümetleri olarak iktidarımız boyunca emeklilerimizi, işçilerimizi, memurlarımızı enflasyona ezdirmedik. Bundan sonra da aynı anlayışla devam edeceğiz. Emeklilerimiz bizim için çok önemlidir. Zira yıllarca ülkemizin üretimine, çalışma hayatına katkı sağlamışlardır. Bu bakımdan emeklilerimiz için düzenlemeler yapmak hükümetimizin temel politikalarından biridir” dedi.

 

Selvi, yazısında şu ifadelere yer verdi:

 

"Emeklilerle ilgili olarak bakanlık bürokratları zaten çalışıyorlardı. Edindiğim bilgiye göre önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında bakanlar düzeyinde ele alınacak. 1 Ekim’de Meclis açılacak. Çalışma Kabine’de görüşüldükten sonra Meclis’e sunulacak.

 

KULAĞIMA DAHA ÇOK SEYYANEN ZAM GELİYOR

 

Daha önce emeklilere zam konusunda üç alternatife göre hazırlık yapıldığını yazmıştım. “Seyyanen, en düşük aylığın yükseltilmesi ve oransal bir artış” yapılması yönündeydi. Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında yapılacak çalışmada bu olgunlaştırılacak. Kabine toplantısında ise son şekli verilip Meclis’e gönderilecek. Kulağıma daha çok seyyanen zam geliyor.

 

ZAM NE ZAMAN YAPILACAK?

 

Peki zam gelirse ne zaman uygulanacak? 2024 yılı ocak ayına mı kalacak yoksa yeni yıl beklenmeden emeklilerin cebine girecek mi? Bunun için de Meclis’ten geçecek yasal düzenlemedeki tarih geçerli olacak. İzlenimim emekli zammının yeni yıla bırakılmadan emeklilere yansıtılacağı yönünde.

 

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİ

 

Memur ve memur emeklileriyle ilgili olarak toplu sözleşme görüşmelerinde belirlenen bir oran var. 2024 yılında enflasyon farkı artı ilk 6 ayda yüzde 10 zam alacaklar. Yüzde 10 düşük bir oran ama enflasyon farkıyla birlikte maaşlarının yüzde 50 oranında artması bekleniyor. Böylece en düşük memur maaşı 22 bin TL’den 33 bin liraya yükselecek.

Oransal olarak iyi bir artış ama asıl çözüm enflasyonun düşürülmesinden geçiyor. Siz ne kadar yüksek bir zam verirseniz verin, enflasyon alıp götürüyor. Ama enflasyona karşı çalışanın bir koruma kalkanının olması da yararlı. En azından çalışanı enflasyona karşı koruyor.

 

BAĞ-KUR’LULARIN PRİMLERİ

 

Bağ-Kur’luların prim sıkıntısı var. Bu durum özellikle de küçük esnafı zorluyor. SSK’lılar için 7 bin 200 gün prim ödemek yeterli sayılırken Bağ-Kurlular 9 bin gün prim ödemek zorunda kalıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu adaletsizliğin giderilmesi konusunda söz vermişti. Çalışma Bakanı Işıkhan, “Bağ-Kur’luların prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200’e düşürülmesi konusu özellikle küçük esnaf kapsamında bulunan yaklaşık 1 milyon Bağ-Kur’lumuzu kapsıyor. Cumhurbaşkanımızın talimatını yerine getireceğiz” dedi.

 

EYT’LİLERDE SON DURUM

 

EYT’lilerden başvurduğu halde hâlâ emekli olamayanlar var. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, emekliliğe hak ettiğine dair bildirim alanların hiçbir hakkının kaybolmayacağını söyledi. Birikmeler İstanbul, Ankara ve İzmir’de kalmış.O da iş yoğunluğundan. Vedat Işıkhan, biriken paraların hesaplarına geçeceğini ve yıl sonuna kalmadan EYT’lilerin tamamına maaşlarının bağlanacağını açıkladı.

 

MAAŞLARI BAĞLANACAK

 

2 milyon 200 bin 115 kişi emeklilik başvurusunda bulunmuş. Mükerrerler düşülünce bu sayı 2 milyona inmiş.1 milyon 899 bin kişinin emeklilik işlemi yapılmış. EYT’lilerin tamamının maaşının, en kısa sürede bağlanması bekleniyor."

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.