İlber Ortaylı: Azeri değil Türk

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Azerbaycan Türkleri için “Azeri” kelimesinin kullanılmasının doğru olmadığını ve sonradan çıkarıldığını belirterek, “Buranın halkı Türk’tür” dedi.  

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Azerbaycan’da Kafkasya tarihi konusunda verdiği konferansta Azeri kelimesinin Türkiye'de cehaletten söylendiğini açıkladı. Ortaylı, Azerbaycan Türkleri için “Azeri” kelimesinin kullanılmasının doğru olmadığını belirterek, Azerbaycan halkının Türk olduğunu söyledi. 

Tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Haydar Aliyev Merkezi’nde “Kafkasya Tarihi” konulu konferansa katıldı. Kafkasların tarihinin çok eskilere dayandığını, burada farklı milletlerin yaşadığını anlatan Ortaylı, yazılı kaynakları çok eski olmasa da Kafkas dillerinin de tarihinin çok eski olduğunu kaydetti.

“KAFKASYA’DA EN HAKİM IRK TÜRKLER DİL TÜRKÇEDİR”

Kafkasya’da yaşanan etnik sorun ve çatışmalardan bahseden Ortaylı, Ermenilerin hem Anadolu hem de bu topraklarda farklı iddialarda bulunduğunu belirterek, “Ermeniler, Urartuların kendi dedeleri olduğunu iddia ediyor. Ermeniler, Anadolu’ya batıdan, Balkanlar üzerinden gelmişlerdir. Onların Urartularla bağlantısı yoktur. Urartuların Çeçenlerle bağlantılı olduğu büyük ihtimaldir. Fakat onlar 'Kafkaslar’dan mı Anadolu’ya geldi? Anadolu’dan mı Kafkaslara gitti' belli değil. Ermeniler Kafkasya’ya sonradan yerleşen bir millet. 18. yüzyıla kadar bu coğrafyada Ermeni sayısı çok azdı. Kafkasya’da en hakim ırk ve dil hiç tereddütsüz ise Türkler ve Türkçedir. Buralarda Oğuz lehçesi konuşuluyor” dedi.“

BİR MİLLET İKİ DEVLET 

Türk milletinin yüzyıllar boyu Orta Asya’dan Balkanlara kadar çok sayıda devlet kurduğunu hatırlatan Ortaylı, “Azerbaycan’la Türkiye de birbirine yakın iki Türk devleti. Haydar Aliyev ilişkimizi çok iyi belirlemiş. Bir millet, iki devlet. Biz bir medeniyetin parçasıyız. Bu kültürün çok renkleri var. Zengin tarihi geçmişe sahibiz. Türkler devletsiz yaşayamaz. Devleti el üstünde tutmamız gerekir” ifadelerini kullandı.

AZERİ KELİMESİ CEHALETTEN SÖYLENİR

İllber Ortaylı, Azerbaycan Türkleri için “Azeri” kelimesinin kullanılmasının doğru olmadığını belirterek, “Azeri kelimesi Türkiye’de cehaletten söyleniyor. Bu sonradan ortaya atılan kelimedir. Buranın halkı Türk’tür” dedi. 

SİYASETCAFE.COM

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

YSK açıkladı! İşte İstanbul’da son durum
CHP'den kritik İmamoğlu hamlesi YSK'yı tanımıyor
Mehmet Metiner'den Odatv'ye ağır sözler "Gazeteci değil elemansınız"

Siyaset Haberleri