Şimdi de Akdeniz’den kuşatıldık! Akdeniz’de neler oluyor?

Şimdi de Akdeniz’den kuşatıldık! Akdeniz’de neler oluyor?

Türkiye kara sınırlarındaki terör örgütü kuşatmaları ile uğraşırken şimdi de Doğu Akdeniz’de kuşatma başladı. Akdeniz’deki zengin enerji kaynaklarının paylaşılması konusunda ittifak eden ülkeler Türkiye’yi bu paylaşımın dışında tutmak için kuşatma yapıyor

Akdeniz’deki enerji rezervinin büyüklüğü Türkiye’nin bu defa da denizden kuşatılmasına sebep oldu.

Kara sınırlarımızda yaşadığımız ABD-PKK-PYD kuşatması yıllardır Türkiye’nin milyarlarca dolarına ve binlerce canına sebep oldu.

Kendilerini dünya’daki enerji kaynaklarının doğal sahibi sanan çokuluslu şirketler ve onları himaye eden emperyalist devletler bu defa Akdeniz’e demir attı.

 

dogu-akdeniz.jpg

 

Küresel enerji şirketlerin boy gösterdiği Doğu Akdeniz, toplam değeri 3 trilyon doları bulan ve Türkiye'nin 572 yıllık enerji ihtiyacını karşılayan rezervleri ile son yıllarda gündemden düşmüyor.

İsrail, Mısır, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Yunanistan, Lübnan, Suriye ve Libya son dönemde Akdeniz'in doğusunda gerçekleştirdikleri enerji odaklı kuşatmaya karşılık Türkiye, uluslararası hukuktan doğan egemenlik haklarını korumak amacıyla önlemler alıyor ve bu kuşatmaya karşı yeni bir cephe açmaktan geri durmuyor.

 

Bölgede sınırları olmamasına rağmen, Rusya, ABD, İtalya, Fransa ve İngiltere bölgede konuşlanmış durumda. Bu ülkeler uluslararası enerji şirketleriyle bölgede pay almak peşindeler.

 

Türkiye’nin hemen yanı başında olan bu bölgede Türkiye dışlanmak isteniyor. Bu ülkeler Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) bölgenin dışında tutmak için resmi ve gayri resmi ittifaklar ve yollar oluşturuyor.

 

Türkiye ise bölgede varlığını ve kararlılığını sergiliyor. Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma gemisi ile Fatih ve Yavuz adlı derin deniz sondaj gemilerinin bulunduğu bölgede, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı üç fırkateyn, dört korvet, üç denizaltı ve üç hücumbot ile devriyelerini sürdürüyor.

 

fatih-007.jpg

Türkiye'nin Milli Sondaj Gemisi Fatih Akdeniz'de kararlılıkla çalışmalarına devam ediyor

 

Deniz karakol uçakları ve helikopterlerinin yanı sıra İHA ve SİHA'larla bölgede askeri varlığını sürekli kılan Türkiye, milli çıkar ve beklentileri doğrultusunda enerji yarışından kopmayarak bu emperyalist kuşatmayı kırmaya çalışıyor.

 

Doğu Akdeniz’de kimler hak sahibi?

 

Toplam değeri 3 trilyon dolar olduğu tahmin edilen Doğu Akdeniz’deki enerji bölgelerin bölüşülmesi Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler tarafından antlaşma yoluyla yapılması gerekiyor.

 

Ancak, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) adada söz sahibi olan KKTC ve Doğu Akdeniz’e en uzun kuyu şeridi olan Türkiye’yi göz ardı ederek Mısır, Lübnan ve İsrail ile antlaşmalar imzaladı. Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) adı ile imzaladığı sözde anlaşmayla bölgeyi tek taraflı olarak 13 parsele bölmüş oldu.

 

Siyasetcafe.com

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.