Sitemizin yazarlarından Prof. Dr. Erhan Arıklı Milletvekili seçildi

Sitemizin yazarlarından Prof. Dr. Erhan Arıklı Milletvekili seçildi

Sitemizin yazarlarından Prof.Dr Erhan Arıklı, Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nde yapılan erken genel seçimlerde meclise milletvekili olarak girdi.

Geçtiğimiz yıl KKTC`de yeni kurulan Yeni Doğuş Partisi Genel Başkanı olarak seçime giren Arıklı kısa bir zamanda kurulup seçime girmesine rağmen partisi barajı aşarak 3 vekil ile meclise girmeye hak kazandı.

‘VATANIM KIBRIS’ sloganı ile seçime giren ve KKTC`de değişim için iddialı olduğunu vurgulayan Arıklı`nın başarısı Rum ve AB tarafında da geniş yankı buldu.

Türkiye ve Türk Dünyasına yakınlığı ve yaptığı özel çalışmalarla bilinen Milletvekili Arıklı’nın bu başarısı önümüzdeki dönemde Kıbrıs`ta uluslararası görüşmelerin yeniden başlayacak olmasıyla da başka bir anlam taşımaktadır.

Arıklı`nın bu başarısı ayrıca KKTC`de kurulacak yeni hükümette yer almasını da sağlayabilir.

Yani önümüzdeki günlerde gerek Kıbrıs`ın iç siyaseti, gerekse KKTC`deki çözüm görüşmelerinde sitemize de yazıları ile katkıda bulunan Arıklı ismine çok sık sık rastlayacağız.

Kendisine ve partisine başarılar dileriz.

arikli-oyunu-kullandi.jpg

PROF. DR.ERHAN ARIKLI KİMDİR?

Erhan Arıklı 1962 Kars-Ardahan doğumludur. İlköğrenimini Kars’ta yapan Arıklı 1975 yılında ailesi ile birlikte Kıbrıs’a göçmüş ve Ortaöğrenimini Kıbrıs’ta yapmıştır.

1985 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat fakültesini bitiren Arıklı, burada “Kıbrıs Türkünün Dini Yapısı” konulu Yüksek Lisans Tezini yapmıştır.

Bir müddet aile şirketinde yöneticilik yapan Arıklı 1997 yılında Uluslar arası Girne Amerikan Üniversitesi İşletme Bölümünde “KKTC’de küçük ölçekli işyerlerinin İşletmeleri” tezi ile ikinci Yüksek Lisansını yapmıştır.

Arıklı, 1999 yılında Azerbaycan Beynelhalk Üniversitesinde ise “Osmanlı Döneminde Azerbaycan’ın iktisadi Yapısı” konulu 3.yüksek lisans çalışmasını yaparak, İlahiyat, işletme ve iktisat dallarında 3 ayrı yüksek lisansın sahibi olmuş ve değişik sahalarda ihtisas yapan bir ilim adamı özelliği kazanmıştır.

1991 yılından itibaren KKTC’nin yurt dışında tanıtılması için çalışmalar yapan Arıklı, 34 Türk Devlet ve Topluluğunda 100’ün üstünde konferans vermiştir..

Arıklı, Türk Tarihi ve Türk Kültürü ile ilgili çalışmalarından dolayı Çeçenistan Cumhurbaşkanı Cahar Dudayev tarafından “Üstün Hizmet Madalyası” ile taltif edilmiştir.

Arıklı, 2005 yılında Azerbaycan İlimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsünde “17.yy’da Osmanlı Hakimiyetinde Azerbaycan” konulu doktora çalışmasını başarı ile tamamlamıştır.

Bu çalışma, Azerbaycan tarihinin karanlık bir dönemini aydınlatması açısından oldukça önemli bulunmuş ve Azerbaycan İlimler Akademisi tarafından “17.yy Osmanlı Hakimiyetinde Azerbaycan ve Erdebil” ismi ile kitaplaştırılmış daha sonra da Farsçaya tercüme edilmiştir.

Arıklı’nın bir diğer araştırma sahası Kafkasya üzerinedir. Arıklı, Kafkas Halkları üzerine yaptığı çalışmaları  “Kafkas”isimli kitabı ile somutlaştırmıştır.

Arıklı, 2005 KKTC Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş’ın özel temsilcisi sıfatı ile Azerbaycan’da görevlendirilmiş ve KKTC’den Azerbaycan’a doğrudan uçuşların gerçekleşmesini organize etmiştir.

Daha sonra çalışmalarını Orta Asya ya kaydıran Arıklı, Serdar Denktaş tarafından KKTC’nin Orta Asya Temsilciliği görevine atanmıştır.

Burada görev yaparken ilmi çalışmalarına da devam eden Arıklı, “Yaşayan Türk Halkları ve Tarihleri” ve  “Türk Halkları Kültür Tarihi” isimli iki kitap daha yayınlamıştır.

Arıklının Temsilcilik yaptığı süre içerisinde Kırgızistan’da yaptığı çalışmalar neticesinde Kırgızistan, KKTC’nin Türkiye’den sonra en iyi ilişkileri sahip olduğu ülke haline gelmiştir.

Kırgızistan’daki resmi görevinin bitimini müteakip Kırgızistan Devlet Arabayev Üniversitesinde Profesör kadrosuna atanan Arıklı, burada Türkoloji Bölümünü kurmuş ve  Teoloji Fakültesinde de dersler vermiştir.

Bu kitap Erhan Arıklının uzun yıllar süren çalışmalarının ürünüdür.

KKTC de ve Türkiye’de çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazarlığı da yapan Arıklı Kıbrıs’ta kurulan Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanıdır.

Arıklı evli ve 3 çocuk babasıdır.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.