ŞOK GELİŞME! Sünnet yasaklanıyor mu?

ŞOK GELİŞME! Sünnet yasaklanıyor mu?

Şok gelişme… Erkek sünneti yasaklanıyor mu? Konu ile ilgili flaş bir açıklama yapıldı. İşte haberin ayrıntıları;

İzlanda'da erkek sünnetinin tıbbi sebepler dışında yasaklanmasını öngören bir tasarı parlamentoya sunuldu. Tasarı yasalaşırsa İzlanda erkek sünnetini yasaklayan ilk Avrupa ülkesi olacak.

İzlanda hem Yahudiler hem de Müslümanlar için ortak bir ritüel olan erkek sünnetini yasaklamaya hazırlanıyor.

Karar ülkede dini özgürlükler konusunda tartışma yarattı.

TIBBİ SEBEPLER DIŞINDA ERKEK SÜNNETİ YAPANLARA 6 YILA KADAR HAPİS CEZASI ALABİLİR

İzlanda parlamentosuna sunulan yasa tasarısına göre tıbbi sebepler dışında erkek sünneti işlemini yapanlara 6 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Erkek sünneti ile birçok Avrupa ülkesinde yasak olan kadın sünneti arasında paralellik kuran tasarıda, sünnetin erkek çocukların haklarını ihlal ettiği ve Birleşmiş Milletler (BM) anlaşmaları ile garanti altına alınan çocuk hakları ile uyumlu olmadığı vurgulanıyor. Sünnetin anestezi kullanılmadan yapıldığı, sıklıkla 'steril olmayan evlerde doktorlar tarafından değil dini görevlilerce' yapıldığının belirtildiği tasarıda "Bu şartlar altında ölüme sebebiyet verebilecek yüksek enfeksiyon riski bulunuyor" ifadesi kullanıldı.

Ebeveynlerin çocuklarına dini rehberlik verme hakkı olduğuna ancak 'bu hakkın çocuğun haklarına yönelik sınırı asla aşmaması' gerektiğine işaret edilen tasarıda, dini ya da kültürel sebeplerle sünnet olmak isteyen çocukların 'bu eylemi anlayabilecek yaşa geldiklerinde' gerçekleştirebileceği ifade edildi.

'ÇOCUK HAKLARI DİNİ HAKLARDAN ÖNEMLİDİR'

Merkez sağ eğilimli İlerici Parti'den Silja Dögg Gunnarsdóttir kadın sünnetinin ülkede 2005'ten beri yasak olmasının farkına vardığı zaman bu tasarıyı sunma kararı aldığını söyledi.

Gunnarsdóttir, "Eğer kanunlar kadın sünnetini yasaklıyorsa aynısını erkekler için de yapmalıyız. Burada dini özgürlüklerden değil çocuk haklarından bahsediyoruz. Herkes istediğine inanmakta özgür ancak çocuk hakları dini haklardan daha önemlidir" dedi.

Tasarının farklı partilerin desteğini aldığını ve halk tarafından da desteklendiğini söyleyen Gunnarsdóttir "Eğer İzlanda bunu desteklerse diğer ülkelerin de takip edeceğini düşünüyorum" dedi.

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.