Soma polemiği

Soma polemiği

Soma'da 300'den fazla işçinin hayatını kaybettiği maden faciası, AK Parti hükümetinde de "sorumluluk polemiğine" yol açtı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "madenlerde sorumluluk enerji bakanlığında" açıklamasını yaparken, Enerji Bakanı Taner Yıldız TBMM kürsüsünden yanıtladı;

 

"Doğal afet dışında yaşanan kazada sadece işletmelerin değil, Enerji Bakanlığı'nın da Çalışma Bakanlığı'nın da konuyla ilgili görev yapan kurumların da sorumluluğu vardır."

Çalışma Bakanı Çelik, bugün Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan açıklamasında, “Kimin ne kadar sorumlu olduğu konuşulabilir. Maden ocakları benimle ilgili değil. Madenler konusunda bizim bakanlığımızın görevi teftiş ile sınırlı. Ocaklar, ruhsatlar ve işleyiş ise tamamen Enerji Bakanlığı’na bağlı” ifadesini kullanmıştı.

BAŞBAKAN "FITRAT", YILDIZ "KUSUR" DEDİ
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, faciadan bir gün sonra gittiği Soma'da yaptığı açıklamada, maden kazalarının "işin fıtratında olduğu" mesajını vermişti. Başbakan, "Arkadaşlar yani biz bir defa bu tür ocaklarında, kömür ocaklarında bu olanları, lütfen buralarda bu olaylar hiç olmaz diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeylerdir. Literatürde iş kazası denilen bir olay vardır. Bunun yapısında fıtratında bunlar var. hiç kaza olmayacak diye bir şey yok. Tabi işin boyutunun bu kadar fazla olması bizi derinden yaralamıştır" demişti.

Enerji Bakanı Yıldız ise, TBMM kürsüsünden bugün yaptığı konuşmada, olayın bir "doğal afet" olmadığını, dolayısıyla da ortada "bir kusur bulunduğunu" söyledi. Yıldız şöyle dedi;
 
"Eğer bir afet doğal afet değilse orada bir kusur vardır. Eğer oradaki afet bir doğal afetse oradaki kusur tartışılır. Ama buradaki kusur kesinlikle tartışılmaz. Burada insani siyasi idari adli hukuki teknik denetimler açısından bu konunun irdelenmesi lazım. Bu saydığım konuların her birinin enine boyuna irdeleneceğinden hiçbirinizin şüphesi olmasın."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.