Soma'da 432 çocuk babasız kaldı

Soma'da 432 çocuk babasız kaldı

Maden faciasıyla ilgili en acı bilgiyi Ayşenur İslam verdi: Bu çocukların yaş ortalaması 10.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, AFAD merkez binada düzenlenen basın toplantısında konuştu. Maden faciasıyla ilgili en acı bilgiyi İslam verdi: 432 çocuğumuz babasız kaldı. Bu çocukların yaş ortalaması 10.

İşte açıklamaların satırbaşları:

301 kardeşimiz hayatını kaybetti. Onlar şehitlerimiz. Yaralı sayısı 486. Hastaneye sevk edilen 122 kişi. Belli bir süre tedavi görüp ayrılmışlardır. Ailelerle ilgili yakın tespit yapılıyor. Her aile tekrar ziyaret ediliyor. Ailelerin durumu, çocukları, çocukların eğitim seviyeleri, konutları var mı gibi detaylı bir durum tespiti yapılıyor. Öncelikle talepleriniz ne olabilir şeklinde görüşleri de alınıyor. Birkaç gün içinde bunun tamamlanmasını bekliyoruz.

"TÜM YARDIMLAR AFAD’DA TOPLANACAK"

AFAD bünyesinde yardım hesapları açıldı. Bu hesaplara nakdi yardım yapılabilir. Ya da SMS göndermek kaydıyla bu hesaplar bünyesine yardıma katılabiliyor. Değişik kamu kurumları, STK’lar hatta özel kuruluşlar da bazı yardım kampanyaları başlatmış oldular.

Onların hepsiyle de irtibat kurduk. Onlar kendi çalışmalarını yürütebilir. Ama tüm yardımlar neticede belli kayıtlar devir teslim içinde AFAD’da toplanacak. Toplanan kaynaklar da son kuruşuna kadar Soma’da kaza sonrası hayatta kalanların ya da şehitlerin yakınları için kullanılacak. Bunlar açık olarak da ilan ediyoruz, yine açık olarak ilan edilecek. Buradaki insani yardım niteliğindeki hesaplarda toplanan para kuruşu kuruşuna ve sadece Soma için kullanılacak.

Biz geçmişte de böyle yaptık. Mesela Van için yapmıştık. İkinci bir çalışma da bundan sonra ailelere gidecek bir anlamda psikolojik destek, onların hayatlarına destek olma gibi uzmanların yöneteceği çalışmalar var. Bunu Aile Bakanlığı koordine edecek. Kimi gönüllü kuruluşlar, kimi STK’lar, kimi gönüllü uzmanlar çaba içindedir nasıl katkı verebilirim diye. Onlar mutlaka Aile Bakanlığı ile irtibat kursun ve o mekanizma içinde yer alsınlar.

"KAYIPLARI GERİ GETİREMEYİZ AMA..."

Meclis’te Araştırma Komisyonu kurulması da kararlaştırıldı. TBMM de olayı en yakından değerlendirmiş olacak. Şehitlerimizin yakınları ile ilgili sosyal güvenlik konuları, emekli maaşları ile ilgili çalışmalar da yürüyor. Kısa sürede miktarlar vermiyorum ama milletimizin yardımları var, diğer kurumların çalışmaları var. Burada umuyoruz ciddi bir miktar olacak. Geride kalanlar için kayıpları geri getiremeyiz ama geride kalanların hayatlarını daha iyi sürdürmeleri yönünde katkımız olur sadece. Biz onun çabası içindeyiz.

"ÇOCUĞU OLAN MADENCİ SAYISI 217"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ise yaptığı açıklada şunları söyledi: Ulaşamadığımız aileler defin işlemleri dolayısıyla defin işlemi için il ya da ilçe dışına çıkanlar. Onlarla da iletişim kuracağız. Maden faciasında yaşamını yitirenlerle ilgili bilgilen şöyle: 
Evli olan madenci sayısı 255, bekar olan 46 kişi
Çocuğu olmayan madenci sayısı: 84
Çocuğu olan: 217 
Toplam 432 çocuğumuz babasız kaldı. 
Bu çocukların yaş ortalaması 10.
Müracaatları tek elden iletmeyi arzu ediyoruz.Sahada görevli olan meslek personeli sayısı 236, vakıf personeli sayısı da 88. Psikologlar, sosyal çalışmacılar var aralarında.


BOSNA HERSEK’TEKİ SEL FACİASI

Bosna Hersek ve Sırbistan’a AFAD’dan ekip gönderdik. TİKA ofisimiz aktif orada. Pazar akşamı Başbakanımız aracılığıyla Bosna Hersek bazı destekler istedi. Pazar akşamı saat 17.00 gibi talimatın bize gelişi. 100 bin kadar kum torbası istenmişti. 1 saat sonra bana döndüler 125 bin kum torbası hazır, kargo uçağı hazır, jeneratör, su boşaltma pompa sistemleri, 1000 kadar battaniye, temizlik malzemeleri, çizme gibi malzemeler o gece gönderildi. Bir miktar da mali destek gönderdik Bosna Hersek’e… Alınabilecek şeyler oradan alınıyor ya da çevre ülkelerden almak buradan göndermekten daha kolay oluyor. Balkanlar’da bu afete karşı ülkemiz en duyarlı şekilde desteklerini sürdürüyor.

BAŞKA YERDE İŞ İMKANI SAĞLANACAK MI MADENCİLERE

Bunlar işin madenle ilgili boyutları. Ben o boyutlara çok girmeyeyim. Onlar teknik konular. İlgili bakanlıklar ve sektörün işi. İstihdam önemli tabi. Şehitlerimizin geride bıraktıkları ile ilgili istihdam boyutunu da sistemimizde tutuyoruz. Ailelerin durumu ve ihtiyaçlar tespit edilecek. Diyelim ki Federasyon 1 milyon Euro dedi, TOBB 5 milyon TL dedi. TOBB’unki artıyor miktar olarak. Bunlar toplandığında miktarlarla ilgili size bir şey söyleyebiliriz. ‘Ben böyle bir yardım yapacağım’ diyen herkesle görüşüldü, kayıtları alındı.

SİYASİ SORUMLULUK

Bütün bunlarda eğer geçmişe dönük kusurlar varsa şu anda onalr araştırılıyor idari ve adli yönden. Arkadaşlarımız hepsi başta Taner bey olmak üzere şu süreçte can siperane çalıştılar.

ÇÖZÜM SÜRECİ TOPLANTISI VE HDP’LİLERİN AÇIKLAMASI: YASAL PAKET GELİYOR MU?

Bugün şu gündemimizin kaymasını arzu etmiyorum. Şu günlerde görüşmelerimiz oldu. Zaman zaman oluyor. Diyalog mekanizmalarımız kesilmiyor. Yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarla ilgili biz kendimiz yaparız. Biz yapmadan teyit etmeyin. Biz o süreci çok önemli görüyoruz. Kesin yorumlar çıkıyor. Bir kısmı insanların kendi yorumlarıdır. Her zamanki rutin görüşmelerimizden biriydi.

11 MADENCİNİN ŞEHİT OLDUĞU ELMADERE KÖYÜ

AYŞENUR İSLAM: Bizim bilgilerimize göre ulaşılmayan bir köyümüz yok. 289 hanenin dışında yani 11-12 evimize ulaşamamış görüşüyoruz. Onun nedeni de hane halkının o evde olmaması. Ben yine de o köyü buradan çıkar çıkmaz araştıracağım

HAZIRLANAN PAKET YOK

BEŞİR ATALAY: Paket diye bir çalışmamız yok. Ama bu konularda biz çok çalışma yaptık. Yeni çalışmalar olabilir. Süreç yürüyor. Sürecin sağlıklı yürümesi önemli. Paket manasında önümüzde bir çalışma yok.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.