Soma'da son dakika gelişmeleri

Soma'da son dakika gelişmeleri

284 işçimizin hayatını kaybettiği Soma'dan son durum ne? İşte dakika dakika Soma'da yaşanan yeni gelişmeler...

ALP GÜRKAN'A SORUŞTURMA


Türkiye Maden Mühendisleri Odası Başkanlığı (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan hakkında soruşturma açtıklarını açıkladı.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada, Soma'da meydana gelen maden faciasında, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan'ın doğrudan sorumlu bir düzeyde bulunması gerekçesiyle yapılan olağanüstü toplantıda, soruşturma açılarak disiplin işlemi ile ilgili sürecin başlatıldığı belirtildi. Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:"13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa'nın Soma İlçesi Eynez mevkiindeki Karanlıkdere kapalı ocak kömür işletmesinde meydana gelen ve 300'ün üzerinde maden emekçisinin hayatını kaybettiği facia ile ilgili olarak; rödövans karşılığında ocağın işletilmesi işini üstlenen Soma Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı olan Odamız 311 no.lu üyesi Alp Gürkan hakkında olayla ilgili doğrudan sorumlu bir düzeyde bulunması gerekçesiyle Oda Yönetim Kurulu'nun 16.05.2014 tarihli olağanüstü toplantısında, soruşturma açılarak disiplin işlemleri ile ilgili sürecin başlatılmasına karar verilmiştir" denildi.

AK PARTİ MECLİS ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERDİ

CHP'nin ardından AK Parti tarafından da Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasının araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na meclis araştırma önergesi verildi.

AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun ve 38 milletvekilinin imzasının bulunduğu önergede, 13 Mayıs 2014 Salı günü Manisa'nın Soma ilçesinde, Soma Linyitleri İşletmesi'ne ait ve özel sektörce işletilen maden sahasında ülkenin karşılaştığı en büyük maden kazasının meydana geldiğine dikkat çekildi.

Milleti elim bir üzüntüye boğan bu kazanın nedenlerinin detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğinin belirtildiği önergede, Türkiye'de riskleri ortadan kaldırmak veya minimize etmek amacıyla sektördeki gelişmelere bağlı olarak birçok mevzuat değişikliği ve sıkı denetimler yapıldığı hatırlatıldı.

AK Parti'nin Meclis Araştırma Önergesi'nde, "Kazanın meydana geldiği ocağın bu yıl mart ayı içerisinde, en son yönetmelikler çerçevesinde yapılan denetimlerinde mevzuata aykırı bir durum olmadığı ifade edilmesine, ocağın en son üretim tekniklerine sahip olduğunun belirtilmesine rağmen, elim kaza meydana gelmiştir. Meydana gelen elim kazanın tüm boyutlarıyla araştırılması ve her yönüyle aydınlatılması büyük önem taşımaktadır. TBMM'ye bu konunun araştırılmasında büyük görev düştüğü kanaatindeyiz. Bu nedenle TBMM'de Soma'da meydana gelen kazanın araştırılması için komisyon kurulmasını saygılarımla arz ederiz." denildi.

HSYK 28 SAVCIYI GÖREVLENDİRDİ

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Soma'daki maden faciasının soruşturması ile ilgili olarak 28 savcıyı Kırkağaç Cumhuriyet Başsavcılığı'nda görevlendirdi.

İFADELER ALINMAYA BAŞLANDI

Soma'daki maden faciasını soruşturmakla görevlendirilen Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, faciayla ilgili soruşturmanın ve ifadelerin alınmaya başlandığını açıkladı. Başsavcı Şahiner olayı tek savcının değil ilçedeki tüm Cumhuriyet Savcıları'nın birlikte soruşturduğunu duyurdu.

Soruşturmayı yürütmekle görevlendirilen Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner kendi imzasıyla bir açıklama yaptı. Şahiner maden faciasının yaşanmasının ardından Soma Cumhuriyet Başsavcılığı'nın olaya el koyduğunu açıkladı, "Olay hakkında Soma'da görevli başta Nöbetçi Cumhuriyet Savcısı olmak üzere halen görevli olan tüm Cumhuriyet Savcılarımız tarafından soruşturmanın süratli bir şekilde devam etmektedir" dedi.

BİLİRKİŞİ ÇALIŞIYOR

Açıklamada olayın mağduru olan kişi veya kişilerin, tanıkların ifadelerinin Soma Cumhuriyet Savcıları tarafından alınmaya başlandığı, jandarma ve polisin de olay yerinde gerekli incelemeleri yaparak delilleri topladığı duyuruldu. Başsavcı Şahiner, olayın meydana geliş sebebinin tespit edilebilmesi için oluşturulan hepsi profesör olan maden mühendisi, elektrik mühendisi ve iş güvenliği uzmanlarından oluşan üçlü bilirkişi heyetinin olay yerinde Cumhuriyet Savcısı eşliğinde delil tespiti çalışması yaptığını duyurdu. Açıklamanın sonunda şu ifadeler yer aldı:

"Kazanın meydana geliş sebebinin hiç bir kuşkuya mahal bırakmayacak şekilde belirlenebilmesi için çalışmaların Soma'da görevli olan tüm Cumhuriyet Savcıları tarafından sürdürüldüğü, olayın faili veya faillerinin tespiti, kazanın sebebinin tespiti, kusur durumunun tespiti hususunda adli yönden gereken tüm çalışmaların olay yeri ve çevresinde Soma'da görevli tüm Cumhuriyet Savcıları tarafından sürdürüldüğü,

Adli inceleme ve soruşturmanın en kısa sürede tamamlanarak yasal anlamda Soma'da görevli Cumhuriyet Savcıları tarafından gereğinin yapılacağı kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur."

TANER YILDIZ: İÇERİDE 18 İŞÇİNİN DAHA BULUNDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Gerek ailelerimizin başvuruları gerekse özel şirketin dokümanları verdiği veriler neticesinde içeride maksimum 18 işçi kardeşimizin olduğunu görüyoruz" dedi.

Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, maden ocağında 284 işçinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, yangının tamamen söndürülmesine ve maden içerisinde yanan destek kalaslarının güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapıldığını söyledi. Yangın ve ters hava akımlarıyla maden ocağının yorulduğunun söylenmesi gerektiğini ifade eden Bakan Yıldız, "Çok daha dikkatli arama ve kurtarma çalışmalarını takip etmemiz gerekiyor. O yüzden zamanı daha iyi değerlendirmemiz lazım ancak hızımızı yavaşlatan unsurlar var" dedi. Yıldız, şu anki en büyük hassasiyetlerinin arama ve kurtarma ekiplerinin zarar görmeden gereken işlemleri yapabilmesi olduğunu ifade etti.
 

İşçi yakınlarına ulaşamayan ailelerin kendilerine müracaatta bulunduğunu belirten Yıldız, şöyle devam etti:

"Şu ana kadar 16 ailemizden DNA testi için de örnekler alındı ve adli tıp kurumunda  değerlendiriliyor. Sayıyı vermekten kaçındığımız speküle edilen konu üzerinde söyleyebileceğimiz, gerek ailelerimizin başvuruları gerekse özel şirketin dokümanları neticesinde içeride maksimum 18 işçi kardeşimizin olduğunu görüyoruz. Bu 16'ya da düşebilir, bu konuda özellikle ailelerimizin beyanlarını dikkate alarak bunu söylüyorum.

Bazı işçilerimizin vardiyadan çıktıktan sonra tekrar kurtarma çalışmalarına katıldıklarını anlıyoruz. 2-3 civarındaki tereddüdümüz bundan kaynaklanıyor, dolayısıyla biz bu maden kazasında 300 işçi kardeşimizi veya 301-299 civarında nihayetlendirebileceğimizi düşünüyoruz. Şimdiye kadar bu sayıyı vermiyor oluşumuz tamamen daha hassas davranma isteğinden kaynaklanmıştır. Şu ana kadar verdiğimiz bütün veriler elimizde somut elde edilebilir ve üzerine teyit ettiğimi rakamlar idi. Ama gerek sosyal medyada gerekse bazı yerlerde bu çok fazla speküle edildi. Amacımız bunu en nihayetinde vermekti ama bu rakamı şimdi telaffuz ediyoruz. Şu anda maden ocağında yeraltında 18'den daha fazla olmamak kaydıyla işçi kardeşlerimizin bulunduğunu görüyoruz. Toplam sayı da bu; 300 civarında. 301 302 olmayacağını tahmin ediyoruz, düşünüyoruz. Dolayısıyla böyle bir sayıda kapatabiliriz diye öngörüyoruz."

Yıldız, kurtarma çalışmalarının tamamen bitmesinin ardından ocağın tekrar aranacağını ve nihai rakamın kamuoyuyla paylaşılacağını kaydederek, "En azından üst sınırını burada telaffuz etmiş olduk, ümit ediyoruz ki daha altında çkar" dedi.

Kurtarma çalışmasına katılan ekiplerin bir yandan güçlendirecekleri tavan altından geçip, daha ilerde bulunan işçileri ocak dışına çıkartacaklarına dikkati çeken Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İçeride karbonmonoksit seviyesinin düne göre biraz daha düştüğünü görüyoruz ama bir doyum noktasına geldi. Madende yangın bir miktar devam ediyor bu da karbonmonoksit yayılımı yapıyor. Ama düşme eğilimi var. Şimdi yangının tamamen söndürülmesi için arkadaşlar zaman harcayacaklar, tahkimat için zaman harcayacaklar, ondan sonra daha arkada bulunduğunu düşündüğümüz 2 bloğa da girecekler. Dün 1 tanesine kısmen girmişlerdi. Şu anda vardiya ile çalışan ve karbonmonoksit altında çalışan kurtarma ekibinin sıhhatini ön plana almış durumdayız, o yüzden hızımızda yavaşlama olabilir."

KURTARMA ÇALIŞMALARINA 530 KİŞİ KATILDI

Bakan Yıldız, halen kurtarma çalışmalarına toplam 530 kişinin katıldığını söyledi.

Bunların hepsinin maden sahasına giremediğini, değişimli olarak madende çalıştığını kaydeden Yıldız, iyi niyetle Soma'ya gelen bazı kurtarma ekiplerinin madencilikten anlamadığı için kullanamadıklarını söyledi.

Yıldız, bazı araçları azaltma talimatı verdiğine değinerek, başka illerden gelenlerle birlikte 76 civarında olan ambulans sayısını 35-36'a kadar indirdiklerini söyledi.

Kamuoyuyla olanları paylaştıklarını kaydeden Bakan Yıldız, "Bazı yerlerde olmayanlar üzerinden yönetim yapılmaya çalışılıyor, bunu doğru bulmuyoruz. Bu çok ciddi bir iş, üzüntümüz büyük. 77 milyon kalbiyle, yüreğiyle buraya odaklandı. Vefat eden işçi kardeşlerimize yanlış olduğunu düşünüyorum. Biz bu işi nihayetlendirdiğimiz zaman, içeride hazır olan denetim ekipleri çalışmalarını yapacaklar. Ama bu maden ocağına denetim ekiplerini sokamayız" diye konuştu.

Taner Yıldız, adli ve idari soruşturmanın kazanın olduğu saatten itibaren başlatıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu veballi bir iş, hem dünyamızı hem ahiretimizi ilgilendiren bir iş. Bu kazanın ardından 300 civarında işçi kardeşimizi kaybedeceğiz. Bu konuda herhangi birini ister kamudan olsun ister özel sektörden olsun eğer hatası varsa bununla alakalı tahammülümüz olmaz. Bu vebale kimse de girmemeli, arkadaşlarımı da bundan sonraki süreçle uyardım."

Bir gazetecinin içeride 100'den fazla kişi olduğunu söylemesi üzerine Yıldız, şunları kaydetti:

"Yeni mi geldiniz. Biz bunu açıklamıştık. İçeride yüzlerce dediğiniz rakamı en fazla 18 işçi kardeşimiz civarında olduğunu biliyoruz. Ben bu rakamları tekrar vermek istemiyorum. Dolayısıyla yüzlerce rakamını iştahla bazı yerlerde telaffuz edildiğini utanarak izliyorum. Onlara da bunu ithaf ediyorum. Bir an önce bitirmek istiyoruz. Şimdi elimizdeki en büyük veri 284 kaybımızın olduğu, içerde en fazla 18 civarında işçi kardeşimizin olduğu ve 77 milyonun da yaralı olduğudur. Şu anda elimizdeki en büyük veri bu arkadaşlar."

Yıldız, maden sahibinin eşiyle ilgili bir soru üzerine, şu cevabı verdi:

"Özel sektörle görüşeceksiniz, onlara her şeyi sorabilirsiniz. Ben burada hükümetimiz adına devletimiz adına bütün ekibimizle bu işi doğru yönetmek için buradayız ve önceliğimiz şu işçi kardeşlerimizin çıkartılması, bunun dışında başka bir şey konuşmuyoruz."

SOMA'YA ÇOK SAYIDA ASKER SEVK EDİLDİ

Manisa'nın Soma ilçesinde en az 284 kişinin hayatını kaybettiği maden ocağının önüne çok sayıda asker konuşlandı.

Ocağın önündeki bölgede bulunan vatandaşlar, gazeteciler ve yardım derneklerinin görevlileri uzaklaştırıldı. Maden ocağına gelen askerler, çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Bu arada arama kurtarma çalışmaları da sabaha kadar devam etti. Madendeki işçilerin çıkarılması çalışmaları sürüyor.

EMBRACE RELIEF'TEN SOMA İÇİN YARDIM KAMPANYASI

Amerikalı Türkler tarafından kurulan yardım derneği Embrace Relief, Soma’da meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden işçilerin aileleri için ABD genelinde bir yardım kampanyası başlattı.

Embrace Relief’e Amerika’da faaliyet gösteren Türk kültür merkezlerinden de destek geldi. Buna göre 100’ün üzerinde kültür merkezi, bulunduğu bölgede yardım toplayarak kampanyaya katıkıda bulunacak. Embrace Relief CEO'su Osman Dülgeroğlu, toplayacakları yardımları Soma'ya ulaştıracakların söyledi. Yardım kampanyası için herkesten destek beklediklerini ifade eden Dülgeroğlu, bir nebzede olsa Somalı ailelerin acılarını hafifletmek istediklerini belirtti.

KADIKÖY'DEKİ SOMA PROTESTOSUNA MÜDAHALE

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasını Kadıköy'de protesto etmek isteyen gruba polis müdahale etti. Saatlerce süren eylemde polise taş, şişe ve havai fişeklerle karşılık veren göstericilerden bazıları gözaltına alındı. Bazı işyerlerinde ve zabıta trafik aracında maddi hasar meydana geldi.

Soma'da yaşanan maden faciasını protesto amacıyla Bahariye'de 20.00 sıralarında toplanan gruba polis müdahale etti. Ara sokaklara dağılan grup eylemlerini General Asım Gündüz Caddesi ve ara sokaklarda devam ettirdi. Söğütlü Çeşme Caddesini trafiğe kapatan gruba tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi.

Saatlerce süren eylem 01.00 sıralarında sona erdi. Çevredeki bankalara ve bazı işyerlerine zarar veren göstericilerin General Asım Gündüz Caddesi üzerinde de barikatler kurduğu gözlendi. Göstericilerin devirip barikatte kullandığı zabıta trafik aracında büyük çapta maddi hasar meydana geldi. Polis müdahalesiyle ara sokaklara dağıldıktan sonra toplanıp eylemlerini devam eden göstericilerden bazıları gözaltına alındı.

02:07- BAKAN YILDIZ: HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 284 OLDU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağında arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini, ölü sayısının 284'e çıktığını söyledi.

Kriz Merkezi önünde gazetecilere açıklamada bulunan Bakan Taner Yıldız, "En son bir işçi kardeşimize daha ulaşıldı ve toplam 284 işçi kardeşimize ulaşılmış oldu. Akşam yaptığımız çağrıda hepimizin de şahit olduğu gibi ailelerimizden işçi kardeşlerimizin cenazelerine özellikle müracaat etmelerini istemiştik. 6 işçi kardeşimizin şu anda teslim etmek için ailelerini beklediğimiz bir dönemde şu ana kadar ailelerinden müracaat eden olmadı. Ancak 15 ailemiz kendilerinin böyle bir talebi olduklarını belirttiler. Bu müracaatların bir miktar daha artacağını bekliyoruz. Bizim ısrarla devam ettirdiğimiz çağrımız şudur. Lütfen sabaha kadarda olsa, yarın öğlene kadarda olsa mutlaka müracaatlarımızı yapalım, adreslerimizi verelim. Çünkü biz Emniyet aracılığıyla, Emniyet Müdürümüz ile de konuştuk, bizatihi evlerini gidip, yerlerinde onları ziyaret edecekler. Kendilerine ayrı sıkıntı, zahmet olmasın diye. O yüzden bu çağrımızı bir kez daha yeniliyoruz." dedi.

(AJANSLAR)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.