Son Dakika! ABD'den Irak’tan Çekilin Emri

Son Dakika! ABD'den Irak’tan Çekilin Emri

Son dakika ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak'ta hükümet çalışanlarının ülkeyi terk etmesi emrini verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada İran ile Basra Körfezi'nde artan askeri gerilim nedeni ile diplomatik temsilcilikte elzem ve acil görevlerde bulunmayan tüm personelin ülkeyi terk etmesi talimatı verildiği belirtildi. Bakanlık ayrıca  vizelerin de askıya alındığını açıkladı.

 

Tahran yönetiminin, İran Ulusal Güvenlik Konseyi'nin nükleer anlaşmanın kısmen askıya alınmasına ilişkin kararını bugün uygulamaya koyacağını açıklamasının ardından ABD harekete geçti ve  Bağdat’taki Büyükelçiliğinin boşaltılmasını emretti. Bakanlık, hem Bağdat'taki elçilikte hem de Erbil'de bulunan konsoloslukta “acil olmayan ABD hükümeti çalışanlarına” ülkeden ayrılmalarını emretti. Emir, öncelikle Washington’daki Dışişleri Bakanlığı’nın Irak’a gönderdiği tam zamanlı diplomatlara uygulanıyor. Ayrıca elçilik açıklamasında Irak’taki vize hizmetlerinin askıya alınacağı belirtildi. Konu ile ilgili geçtiğimiz hafta ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği, Amerikalılara İran'la yükselen gerginlik nedeniyle Irak'a seyahat etmekten kaçınma çağrısında bulunmuştu.

 

Pentagon’un Merkez Komutanlığı, “ABD’deki istihbaratların ve bölgedeki İran destekli kuvvetleri ile ilgili müttefiklerinin kullanabileceği güvenilir tehditlere karşı koyduğunu” belirten bir açıklama yaptı ve sonuç olarak ABD’nin Irak’taki güçleri şimdi yüksek seviyede alarmda. Tahliye edilen çalışanların ne zaman geri dönebilecekleri konusunda ise bir bilgi verilmedi.

Pentagon, cuma günü, Orta Doğu'ya bir gemi ve bir Patriot antimissile batarya gönderdiğini söyledi. Irak savaşının zirvesinde, Amerikan diplomatik sisteminin en büyüğü olan Bağdat Elçiliğinin kısmi tahliyesi emri, ABD ile İran arasındaki gerilimi artırdı.

ABD ve Irak durumu ile ilgili gelişmeler için sayfamızı takipte kalın.

 

siyasetcafe.com


 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.