Son Dakika! Kabine toplantısı sona erdi, Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yaptı

Son Dakika! Kabine toplantısı sona erdi, Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sona erdi. Toplantının gündeminde sosyal konut projesi ve haciz sorununa yönelik çalışmalar var.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi 2,5 saat sürdü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor.

 

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

 

İnancımızda ve medeniyetimizde önemli bir yeri olan Muharrem Ayı'nın 10. günün Aşure günüdür. Tutulan oruçlarla, yapılan ibadetlerle temizlenmenin. Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişi aynı zamanda bu günde hüzün ve matem günüdür. Muharrem ayının milletimizle beraber tüm İslam alemi için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

 

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

 

Tahıl krizinin aşılması konusunda atılan adımların ülkemizin gayreti olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir. Son olarak BM Genel Sekreteri bunu teşekkürleri ve şükranlarıyla ifade etti. 

Artık bugün adım atıldı ve gemiler de yola çıktı. İstanbul'da 22 Temmuz'da yapılan anlaşmalar, Rusya-Ukrayna pazarındaki çözümün açısından tarihi bir dönüm olmuştur. Bu süreci takip edecek Müşterek Koordinasyon Merkezi, 23 Temmuz'da faaliyete geçti. Tahıl yüklü gemi Odessa'dan hareket etti.

Bu gemi İstanbul Boğazı'na ulaştığında, Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM uzmanları tarafından kontrol edilecek. Benzer diplomatik çalışmaları enerji başta olmak üzere diğer alanlara da teşbil edebiliriz. Rusya-Ukrayna savaşının iki taraf açısından da adil bir barış için sona ermesi için çok çaba sarf ettik.

Ülkemizin öncülüğünde başlatılan tahıl koridoru çalışması önemli bir diplomatik başarıdır. 

 

"MUHALEFET İDRAK EDEMEDİ"

 

"Her ne kadar muhalefet idrak edemese de ülkemizin öncülüğünde başlatılan bu çalışma önemli bir diplomatik başarıdır."

Son 20 yılda her kesimden insanımızın hak ve özgürlüklerini karşıladık. Özgüveni güçlenmiş bir ülke olarak her alanda hedeflerimizi büyüttük.

 

UKRAYNA SAVAŞI

 

Taraflar yeniden barışa yönelirlerse bunu bizim kolaylaştıracağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

 

'SIKINTILARI SABREDEREK AŞACAĞIZ'

 

Artık bu ülkeyi terör, darbeci sivil ve askeri bürokrasi, üretmek yerine rantiyeyle beslenen iş dünyası ve kifayetsiz siyasetçilerle oyalama devri bitmiştir.

Mevcut sıkıntıların üstesinden sabrederek geleceğiz. Önümüzdeki fırsatlar ödediğimiz bedellerden fazla.

Ekonomide bir tercihte bulunduk. Tercihimizi istihdamdan yana yani vatandaşın geleceğinden yana yaptık.

Birileri ekonomi politikamızın başarısını gölgelemek istese de uluslararası değerlendirmeler tersini söylüyor.

 

"TERCİHİMİZİ İSTİHDAMDAN YANA KULLANDIK"

 

Ya faiz-kur-enflasyon denklemine uygun finansal sıkılaştırmaya gidip 10 milyon vatandaşımızın işsiz kalmasına yol açacaktık Ya da istihdam odaklı bir yol izleyecektik. Bunun maliyetini en iyi biz biliyorduk. Bunun için tercihimizi istihdamdan yana kullandık. Bu sayede dünya küçülürken biz üreterek büyüdük. Dünyada istihdam azalırken biz 31 milyon sınırına dayanarak tarihimizin en yüksek rakamına ulaştık. Yüzde 11'lik büyüme ile G20 ülkeleri arasında ilk sıraya yerleştik. 

 

"MANİPÜLASYONLARI TAKİP EDİYORUZ"

 

IMF dünyanın büyüme rakamını aşağı, ülkemizin büyüme rakamını yukarı yönlü güncelledi. Emtia fiyatlarındaki dengesizlikler elbette bizi de etkiliyor. Petrol fiyatlarındaki artışın ülkemizdeki pompa fiyatlarını 30 liraya kadar yükseltmesi bu dalgalanmanın sonucudur. Küresel fiyatlardaki dengesizliği istismar edenlerin yaptığı manipülasyonları takip ediyoruz.

 

TURİZİMDE 2022 HEDEFİ 37 MİLYAR DOLAR

 

Hayata geçirdiğimiz yapısal reformlar sayesinde klasik dayatmaların dışındaki programımızı başarıyla sürdürüyoruz. Yılın ilk yarısındaki gerçekleşmeler 2022'yi 47 milyon turist ve 37 milyar dolar turizm geliri ile hedeflerimizin üzerinde bir seviyede kapatacağımıza işaret ediyor.

 

KILIÇDAROĞLU'NA FINDIK FİYATI TEPKİSİ

 

Ordu'da fındık fiyatlarını açıkladık, Bay Kemal rahatsız oldu.  Ben 72 lira düşünüyordum diyor. Senin sırtında küfe yok. Sen düşünüyorsun biz icraattan bahsediyoruz. Bunların hepsi tahminlerden konuşuyorlar. 1 dolardan 3 doların üzerine fındık fiyatlarını nasıl getirdik, ona bakın.

 

ISI YALITIMINA 50 BİN LİRA TEŞVİK

 

Dış ticaretimizde ortya çıkan açığın enerji ithalatındaki maliyet ve sanayi üretiminde kullanılan emtia fiyatlarındaki yükseliştir. Dış ticaretimizde ortaya çıkan açığın önemli sebebi enerji giderinde 3 kata varan artıştır. Küresel enerji dar boğazına karşı vatandaşlarımızı kaynakları etkin ve verimli bir şekilde dikkatli kullanmaya davet ediyorum. Hanelerdeki ısı yalıtımı için daire başına 50 bin liraya kadar yardım sunuyoruz.

 

"FİYATLARDA DURULMA EĞİLİMİ VAR"

 

2022'de vatandaşı enflasyona karşı korumak için vazgeçtiğimiz kamu geliri 251 milyar lirayı bulacaktır. Artık sosyal yardımları mutlak yoksullukla sınırlı tutmayıp gelişen Türkiye'nin imkanlarını adil bir şekilde dağıtmak için kullanıyoruz. Dünyanın enerji ve emtia fiyatlarındaki yükü uzun süre taşıyamayacağı açıktır. Fiyatlarda durulma eğilimi başlamıştır. Bu durum ülkemizin küresel fiyatlarla ilgili kısmında bir iuileşme olacağı anlamına gelmektedir. Bir dönem ayçiçek yağı üzerinden fırtına koparıldı. Şimdi hem ithalat kanalının açılması hem yerli üretimin artmasıyla konu gündemden kalktı.  

Kur koruma mevduat ve katılım hesapları büyük ilgi gördü. Kredileri; yatırımı, istihdamı teşvik eden alanlara yönlendiriyoruz. Döviz kuruna etki edecek durumlarda sınırlandırıyoruz. Ticari kredilerde ilk sırayı imalat sanayii alıyor. Yeni yılın ilk aylarıyla birlikte enflasyonun belirgin bir düşüş trendine gireceğini ümit ediyoruz." 

 

"VATANDAŞLARIMIZI EV SAHİBİ YAPACAĞIZ"

 

Geçtiğimiz 20 yılda en büyük değişimlerden biri şehircilikte oldu. TOKİ vasıtasıyla vatandaşlarımızı ev sahibi yaparak dünyada eşi benzeri olmayan bir başarı ortaya koyduk. Ülkemizin 81 şehrinde toplu konut projelerini hız kesmeden sürdürüyoruz. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz. İlk kez ev sahibi olacakların sabırsızlıkla beklediği projeyle ilgili hazırlıklar bitmek üzere. Vatandaşlarımızı kira öder gibi taksitlerle, yerel ve yatay mimari anlayışıyla inşa edilmiş konut projeleriyle ev sahibi yapacağız.

 

 

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.