Son Sürat Dünyaya Doğru İlerliyor

Son Sürat Dünyaya Doğru İlerliyor

Çin' 2011'senesinde uzaya göndermiş olduğu 8,5 ton ağırlığındaki uzay istasyonu Tiangong-1, Pekin yönetimin kontrolü kaybetmesinden sonra hızla inişe doğru geçti.

Tiangong-1, diğer ismiyle "Gök Saray-1", kontrolden çıkmış bir şekilde Dünya'ya doğru ilerliyor.

İstasyonun birkaç ay içinde "Dünya'ya doğru düşmesi" bekleniyor. 

Tiangong-1, Çin'i bir "uzay süpergücüne" dönüşterecek bir bilimsel proje olarak görülüyordu.

Fırlatılmasından bir sene sonra 2012'de ülkenin ilk bayan astronotu Liu Yang'ın da ziyaret yaptığı istasyon, hem insanlı hem de insansız uzay görevleri için kullanıldı. 

Çin yetkileri, 2016'da uzay istasyonun kontrolünü kaybettiklerini doğruladı.

Çin'in uzay ajansı, Birleşmiş Milletler'e (BM) istasyonun Ekim 2017 ila Nisan 2018 arasında zaman diliminde Dünya'ya çarpacağı bilgisi verildi.

İstasyon yörüngesi istikrarlı bir şekilde zayıflayarak parçalanıyor.

Geçtiğimiz hafta istasyon atmosferin çok daha yoğun katmanlarına ulaşan istasyon yeryüzüne doğru düşüş hızı giderek artıyor.

Harvard Üniversitesi'nin tanınmış astrofizikçisi Johanthan McDowell, istasyon yörüngesinde Yer'e en yakın noktanın 300 km'nin altında olduğunu söyledi.

Bu parçaların insanlara zarar verme ihtimali düşük fakat Çin Mayıs ayında BM'nin Dış Uzayın Barışçıl Amaçlarla Kullanımı Komitesi'ne yapmış olduğu açıklamada, istasyon düşüşünü izlemeyi devam edeceklerini sözünü vermişti.

Çin, yeryüzüne nihai iniş zamanı başladığında BM'ye bilgi vereceğini söyledi fakat atrofizikçi McDowell'a göre, istasyon yeryüzünde nereye çarpacağı, birkaç gün evvel tespit edilmiş olabilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.