Stresin baş düşmanı: Oyun!

Stresin baş düşmanı: Oyun!

Fisher Price markasının “Herkes İçin Oyun Zamanı” isimli yeni araştırmasında; çocuklarla oyun oynamanın çocuklara olduğu kadar ebeveynler üzerinde pozitif etkileri olduğu da ortaya çıktı

Oyuncak markası Fisher- Price, Middlesex Üniversitesi kıdemli öğretim görevlisi, çocuk gelişimi ve nörofizik alanında uluslararası uzman Dr. Jacqueline Harding’le birlikte; çocuklarıyla oynamanın ebeveynlerin , büyükanne-büyükbabaların ve bakıcıların üzerindeki olumlu etkilerini inceleyen bir araştırma gerçekleştirdi.

 

'Herkes için Oyun Zamanı' isimli araştırmada; ebeveynle çocuk arasında oyunla gerçekleşen etkileşimin bulgularını akademik alanda ilk kez inceleyen Dr. Harding, birbirinden farklı 100’den fazla çalışmayı analiz ederek nesnelerle/oyuncaklarla oyun oynamanın ebeveyn ve çocukların arasında bağ oluştuğunu ortaya koyuyor.

 

HEM ÇOCUĞA HEM EBEVEYNE ÇOK FAYDALI

Nörobilim ve davranışsal psikoloji alanındaki uluslararası akademik çalışmaları sonucunda “Oyun Üçgeni” teorisini geliştiren Dr Jacqueline Harding, çocuklarla oyun oynamanın yetişkinlerin stres seviyelerini azaltabileceğini ortaya koydu. “Oyun Üçgeni” teorisine göre çocuklarla oynamak mutluluk artırıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve zihinsel dayanıklılığın artırabileceğine dair işaretler gösteriyor. Kişinin çocuğuyla oynadığı anlamlı ve keyifli oyun; beyindeki mutluluğu artıran ve çocukla bağ kurulmasını sağlayan oksitosin hormonunun salgılanmasına yardımcı oluyor.

 

Dr.Harding, zamanımızı evde geçirdiğimiz bu dönemlerde, raporunun bir parçası olarak geliştirdiği “Karantina Sırasında Oyundan En İyi Şekilde Yararlanmak İçin İpuçları” isimli araştırmasında evlerinden çıkmayan ebeveynlere destek vermek üzere bazı ipuçları paylaşıyor.

 

OYUN ÜÇGENİ STRES ATIYOR

Bu zamana kadar yapılan çalışmalarda, oyunun çocuklar için avantajlarına dair çok şey belgelenmiş olsa da, yetişkinlere olumlu etkileri hakkında çok az şey aktarıldı. Bu rapor, özellikle bu alana odaklanmış ve “Oyun Üçgeni” teorisi aracılığıyla yorumlanan birkaç çalışmayı bir araya getiriyor. “Oyun Üçgeni” teorisinde bulunan kavramlar yetişkin, çocuk ve oyuncak üçlemesinden oluşuyor.

 

Elde edilen bulgular sonucunda oyun sürecinin ebeveynlerin stres seviyelerini azalttığı, mutluluğu ve zihinsel dayanıklılığı artırdığı, hatta bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğu fark ediliyor.

1korona-120.jpg

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN LÜTFEN

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.