Süleyman Şah Türbesi'nde neler oluyor?

Süleyman Şah Türbesi'nde neler oluyor?

Türkiye'nin yurt dışındaki tek toprak parçası olan Süleyman Şah Türbesi'ndeki Türk bayraklarının indirildiği iddiası gündeme bomba gibi düştü

Türkiye’nin Suriye Hava Kuvvetlerine ait savaş uçağını düşürmesinin ardından gözler Türkiye’nin yurt dışındaki tek toprak parçası olan Süleyman Şah Türbesi‘ne çevrildi.


Halep’in kuzeyindeki Membeç bölgesinde kalan ve Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’nden 40 kilometre uzaklıkta bulunan Süleyman Şah Türbesi, bölgedeki ÖSO, IŞİD ve Suriye ordusu çatışmalarının arasında kaldı. Şu ana kadar herhangi bir saldırının söz konusu olmadığı türbenin bulunduğu bölgede önemli ölçüde kontrolü sağlayan IŞİD güçleri geçen 20 Mart günü sosyal paylaşım sitesi Youtube’a Türkiye’yi tehdit eden ve Süleyman Şah türbesindeki askerlerin 3 gün içerisinde çekilmesi için süre tanıdığını bildiren bir video yükledi.


15 MART’TA ÇEKİLMİŞ


Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Cuma günü Youtube’dan yayımlanan görüntülerde Türkiye’yi küstahça tehdit etmiş ‘size 3 gün süre tanıyoruz’ demişti. videonun 15 Mart’ta çekildiği ortaya çıktı.


GÖZLER TÜRBE’YE ÇEVRİLDİ


Dün Hatay sınırında bir Suriye savaş uçağının düşürülmesi ile başlayan gergin saatlerde konuyla ilgili bir haber gündeme bomba gibi düştü. Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndaki Türk bayraklarının indirildiği iddia edildi.


TSK YALANLADI


Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndaki üç Türk bayrağı dalgalanmaya devam ediyor. Yetkililer, “Türkiye’nin Suriye Hava Kuvvetlerine ait savaş uçağını düşürmesinin ardından karakoldaki üç bayrağın indirildiği” yönünde bazı basın yayın organlarında iddiaların yer aldığını hatırlattı. Bunların gerçek dışı olduğunu vurgulayan askeri kaynaklar, karakoldaki üç Türk bayrağının da dalgalanmaya devam ettiğini, bayraklarla ilgili herhangi bir değişim işleminin de yapılmadığını kaydetti.

 

SINIRDIŞINDAKİ TEK TÜRK TOPRAĞI!


Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin dedesi olan Süleyman Şah’ın türbesi Suriye’de Halep ili sınırları içerisindeki Karakozak köyünde bulunuyor. Türbe, Türk toprağı olarak kabul ediliyor.


Fransa ile Türkiye arasında 1921 yılında yapılan Ankara Antlaşması uyarınca Suriye içerisindeki bu bölge Türk toprağı olarak kabul edilmiş, Süleyman ŞahTürbesi’nde Türk askerlerinin nöbet tutmasına karar verilmişti. Karakozak’taki Süleyman Şah Türbesi, Türkiye’nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası olma özelliği taşıyor.


VİDEO KALDIRILDI


Öte yandan kamuoyunda yankı uyandıran IŞİD’in tehdit içeren videosu, tepkiler ve şikayetlerin ardından Youtube’den kaldırıldı. Videoya ulaşmak için siteye girenleri karşısına; ’Bu video, YouTube’un şiddet ile ilgili politikasını ihlal ettiği için kaldırıldı’ ibaresiyle karşılaştı.


DAVUTOĞLU: KRİZ MASASI KURDUK


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Türkiye’nin yurtdışındaki tek toprağı olan ve sınır boyunca devam eden çatışmalarda radikal Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) unsurlarınca kuşatıldığı öne sürülen, Suriye’deki Süleyman Şah Saygı Karakolu için kriz masası kurduğunu açıkladı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.