Süleymaniye Katar’ın TOKİ’sine emanet!

Süleymaniye Katar’ın TOKİ’sine emanet!

İstanbul'un tarihi yarımadası da Katar'ın TOKİ’si diye bilinen Qatari Diar ile Kuzu Grup’un ortaklaşa kurduğu Diar Süleymaniye Gayrimenkul adlı şirket üstlenecek.

Tank Palet Fabrikası'nın Katar ordusu ortaklığındaki BMC'ye verilmesinin ardından İstanbul'un tarihi yarımadası da Katar'ın TOKİ’si diye bilinen Qatari Diar ile Kuzu Grup’un ortaklaşa kurduğu Diar Süleymaniye Gayrimenkul adlı şirket üstlenecek.

UNESCO Kültür Mirasına giren Tarihi Yarımada ki Süleymaniye Camii’nin çevresi tarihi dokuyu kaybediyor.  Tarihi eserlerin yıkılarak yenilenmesinin ilk etabını ise Katar’ın TOKİ’si olarak bilinen ve Katar şeyhlerinden Halid bin Halife El Sani’nin başında olduğu şirket üstlendi.

Kentsel yenileme alanı olarak ilan edilen bölgede “Süleymaniye’yi Yenileme Projesi”nin birinci etabı Katar’ın TOKİ’si olarak bilinen Qatari Diar ile Kuzu İnşaat’ın ortaklığında kurulan Diar Süleymaniye Gayrimenkul adlı şirkete verildi. 

Qatari Diar, İstanbul’da Ataköy Konakları’nın karşısına kurulan ve yargıya taşınan Sea Pearl rezidansının da ortağı olmuştu.

ERDOĞAN: TARİHİ ESERLER YIKILIP 'ASLINA UYGUN' İNŞA EDİLECEK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Kanal D programında İstanbul’da Süleymaniye Camii’nin etrafındaki tarihi eserlerin yıkılıp yeniden yapılacağını belirterek “Bütün o tarihi eserler vesaire, oralar şu anda Katar-Türkiye-Kiptaş işbirliğiyle yıkılıp, aslına uygun olarak inşa edilecek. Orası mesela çok ciddi bir çekim haline gelecek. Ama bitince bambaşka olacak" ifadelerini kullandı.

Süleymaniye Yenileme Alanı Projesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin KİPTAŞ ve Fatih Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştiriliyor. Projenin birinci etabında yer alan 700 bağımsız bölümünün yapımıysa Diar Süleymaniye Gayrimenkul A.Ş tarafından üstlenildi.

2005 yılında Katar Yatırım Otoritesi tarafından kurulan Qatari Diar’in 2014 yılında Kuzu İnşaat’la ortak kurduğu Diar Süleymaniye Gayrimenkul’ün yönetiminde tamamı Katarlı 5 yönetici bulunuyor.

Diar Süleymaniye'nin sermayesinin 532,5 milyon TL olduğu belirtiliyor. Proje için tüm izin ve ruhsatların alınması, proje kapsamındaki inşaat işlerinin icra edilmesi ve tamamlanması, yapı kullanma izinlerinin temini ve kat mülkiyeti tapularının çıkarılması bu şirket tarafından yapılacak. 

SİYASETCAFE.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.