Sultan Abdülazîz Han Üniversitesi kurulsun!

Sultan Abdülazîz Han Üniversitesi kurulsun!

Türkiye gazetesi yazarı, Darüşşafaka Külliyesinin Sultan Abdülaziz Han Üniversitesi yapılmasını önerdi.

"Tarihî Darüşşafaka Külliyesi’nde bugün 'Uluslararası İmam Hatip Lisesi' faaliyet göstermektedir. Bir cuma namazını da beraber kıldığımız gençler Afrika, Türkistan ve Osmanlı mülkündendir. Böyle bir eğitim yuvası muhakkak ki ihtiyaçtır. Ancak o, daha başka ve kullanılması daha kolay başka bir binada faaliyet gösterebilir. Belli ki böyle bir fikir ortaya çıkınca o esnada boş olan bu bina akla gelmiş maksada tahsis edilmiştir. Bugün daha isabetle düşünüp gereğini yapmak icap etmektedir…" diye yazan Türkiye gazetesi yazarı Rahim Er, "Üniversite olmak, tarihî Darüşşafaka Külliyesi’nin hakkıdır." dedi.

Rahim Er'in önerisi şöyle:

"Teklifimiz şudur: İstanbul’un Fatih Sultan kazasındaki Darüşşafaka külliyesi 'Sultan Abdülazîz Han Üniversitesi' yapılsın. Bu vefâ, bu Padişaha borcumuzdur. Hâlen binada faaliyet gösteren Uluslararası İHL daha münasip ve daha kullanışlı bir yere nakledilebilir. Ayrıca son senelerde bahçenin doğu tarafına yapılan yurt binası da mutlaka yıkılmalıdır. Oraya âdeta çakılan bu ucube, tarihî esere ters düşmektedir.  Hak eden bir insanın ismini bir yere vermek, aslında o insana bir iyilik değildir. Ahirete göçmüş Padişah veya herhangi bir kimsenin yüzlerce yere adı verilse ahiretteki durumu değişmez. Fakat bu ismi verenler, vefâ göstermiş, adil davranmış, kadir-kıymet bilmiş ve daha başka insanlar için teşvik edici olmuş olur ve elbette sevap kazanırlar. Layık olanı budur. Ruhu şâd olur. Şehîd Padişah da böylece sıkça ve gelecek nesillerce hatırlanır. Darbelere dair başlangıç kaydı unutulmaz. Sultan Abdülazîz, Tanzimat’tan bu yana geçmiş zaman içinde darbeye, cuntaya verdiğimiz ilk kayıptır. Ruhu şâd olsun..."

DARÜŞŞAFAKA NASIL KURULDU?

Darüşşafaka, 25 Haziran 1861’de tahta geçen Sultan Abdülazîz Han’ın fermanıyla kurulmuştur. Eğitim ihtiyaç ve rekabeti düşüncesiyle hareket edilmiştir. Daha ziyade harp eseri yetim ve yoksul çocuklar, devletin ihtiyacı olan sahalar için sâdık ve seçkin insanlar olarak yetiştirilmiştir. İlerideki savaşlar ve İstiklal Harbinde bu dönemde ve bu ocakta yetişmiş olan insanların hizmeti büyüktür. Bu müesseseye 1974’e kadar sadece erkek talebe kabul ediliyordu.

SULTAN ABDÜLAZİZ KİMDİR?

Abdülaziz (d. 8 Şubat 1830 – ö. 4 Haziran 1876), 32. Osmanlı padişahı ve 111. İslam halifesidir. II. Mahmud ve Pertevniyal Sultan'ın oğlu, Abdülmecid'in kardeşidir. Abdülaziz 25 Haziran 1861 tarihinde kardeşinin ölümü üzerine, 31 yaşında iken tahta geçmiştir. Tahttan indirilip öldürülen son padişahtır.

Darüşşafaka Sultanîsini kuran Sultan Abdülaziz, devletin borçlarını ödemeye azmetmiş ve bu yönde çalışıyordu. Ayrıca açık denizlerde olmayan bir devletin büyüyemeyeceği ve büyük kalamayacağı gerçeğinden hareketle donanmamıza bilhassa büyük ehemmiyet veriyordu. Birçok hizmeti vardır. Daha başka sebeplerle ve fakat esas itibarıyla borç temizleme gayreti ve güçlü donanma azminden dolayı emperyalizm, içeriden de yandaşlar devşirerek O’nu hedefe aldı. Midhat Paşa’nın sivil ve Serasker Hüseyin Avni Paşa’nın asker olarak başını çektikleri zalim bir cunta tarafından 30 Mayıs 1876’da önce hal edildi, sonra Fer’iye Sarayı’nda sabah namazını müteakip Kur’ân-ı kerîm okurken katledildi. Aziziye Tabyaları onun adını taşır. Bugünkü Elazığ şehrini o kurmuştur; şehrin asıl adı El'aziz'dir!

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum