Sümela’nın ‘çile odaları’ gizli geçitte ortaya çıktı

Sümela’nın ‘çile odaları’ gizli geçitte ortaya çıktı

Sümela Manastırı’nda bulunan gizli geçitte ‘çile odaları’ ortaya çıktı. Ayrıntılar haberde;

Trabzon’da bulunan Sümela Manastırı’nda, 2,5 yıldır devam eden restorasyon çalışması sırasında daha önce gizli geçitle ulaşılan alanın ortaya çıkmasından sonra bu kez de ‘çile odaları’ adı verilen yeni alanlar ortaya çıktı.

cile1.jpg

Şapel olduğu belirlenen alanda bugüne kadar görülmemiş ‘cennet ve cehennem’, ‘ölüm ve yaşam’ tasviri bulunan freskler bulundu.

3848dfc5afa6c2ad1cfca531188e3618.jpg

Şapelin ziyarete açılması için başlatılan restorasyon çalışması sırasında, ‘çile odası’ adı verilen alana ulaşıldı. Duvarlarında fresklerin yer aldığı küçük şapel odalarından oluşan alana 30 metrelik yol yapılması planlandı.

393f57145de26e80fa56fbc04ceeb3bc-001.jpg

Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, restorasyon çalışmaları sırasında keşfedilen yerlerin turizm ve tarih açısından taşıdığı öneme değinerek, “Sümela’da şimdiye kadar görülmemiş olan alanlar var. Restorasyon çalışmaları ile beraber ziyaretçilere açmayı planlıyoruz. Zaten onun için maliyeti yüksek olan bir restorasyon bu. Turistler sadece kaya kilisesinin yanına kadar giriyor. Orada içeride küçük küçük şapellerin bulunduğu, bizim dinimizde de olan ’Çile odaları’ bulunan kapalı alanlarda dua edilen yerlere giremiyorlardı. Bu restorasyon çalışmaları ile o alanlara da girilecek. Göreceksiniz ki o alanlarda da Sümela’da çok güzel bir merkezi ısıtma sistemi, bacaların odaları dolaştığı, çok güzel şömineler ve kitaplıkların olduğu, lavaboların, tuvaletlerin müthiş bir yağmur kanallarının ve kanalizasyonun olduğunu göreceğiniz alanlar da inşallah bu dönem restorasyon bittikten sonra ziyaret edilebilecek” dedi.

cile3.jpg

Ziyarete kapalı olan alan, restorasyon tamamlandığında yeni bir ziyaret alanına kavuşmuş olacak.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.