Suriyelilerin Türkiye nüfusuna oranı yüzde 5'e yaklaştı!

Suriyelilerin Türkiye nüfusuna oranı yüzde 5'e yaklaştı!

Suriye’de çıkan iç savaşın ardından Türkiye’ye resmi olarak 3 milyon 672 bin Suriyeli sığınmacı geldi. Resmi verilere göre, Suriyelilerin Türkiye nüfusuna oranı yaklaşık yüzde 5’e denk geliyor.

Türkiye’nin en uzun sınırını oluşturan Suriye'den geçtiğimiz 10 yılda milyonlarca sığınmacı Türkiye’ye geçti. Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaştan dolayı başlayan bu göç dalgası Türkiye’nin demografik yapısını değiştirdi.

Savaşın başlamasının ardından Türkiye'ye göç eden Suriyeli sayısı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre 3 milyon 672 bine ulaştı. Bu sayı oran olarak yaklaşık yüzde 5’e denk düşüyor.

 

EN ÇOK SURİYELİ KİLİS’TE


Suriyeli sığınmacıların en çok yerleştiği yerler ise başta Kilis olmak üzere, Gaziantep, Hatay ve Şanlıurfa gibi sınır şehirleri. Özellikle Kilis, Suriyeli nüfusunun oldukça yoğun bulunduğu bir kent haline geldi.

Kilis’te bulunan Suriyeli sığınmacı nüfusu yerli nüfusu aşarak yaklaşık yüzde 75 oranına ulaştı. Suriyelilerin yoğun yaşadığı diğer sınır şehirlerindeki oranlar ise şöyle; Hatay nüfusunun yüzde 26,33'ü, Gaziantep nüfusunun yüzde 21,56'sı ve Şanlıurfa nüfusunun yüzde 20,10'u.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre, Suriyelilerin en fazla yaşadığı kent, İstanbul. İstanbul’da yaşayan 525 bin Suriyeli, şehir nüfusunun yüzde 3,50'sine denk geliyor. Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin en az yerleştiği kent ise Bayburt oldu. 23 Suriyelinin yerleştiği Bayburt'tan sonra 38 sığınmacı ile Artvin, 43 sığınmacı ile Tunceli Suriyelilerin en az bulunduğu kentler olarak belirlendi. Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis ve Osmaniye’deki barınma merkezlerindeyse sadece 56 bin Suriyeli barınıyor.

 

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.