Suudilerin aldığı İngiliz Independent gazı verdi: Süleymancılar'dan 'Kürdistan açılımı'

Suudilerin aldığı İngiliz Independent gazı verdi: Süleymancılar'dan 'Kürdistan açılımı'

Süleymancılar cemaati, Irak Kürdistan Bölgesi’ne çıkarma yaptı. Bölgedeki faaliyetlerini artırmak isteyen cemaat, IKB Parlamentosu’ndan 4 milletvekilini İstanbul’a getirdi.

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Parlamentosu’nun diyanet komisyonu üyesi 4 milletvekilinden oluşan bir heyet, Süleymancılar cemaatinin davetiyle İstanbul’a geldi.

Molla İhsan Rekani’nin başkanlığını yaptığı milletvekillerinden oluşan heyette Weysi Said, Şeyh Zahir Geylani ve Faysal Abbas yer aldı.

Süleymancılar cemaatinin Irak temsilcisi Mehmet Çalışlar'ın da yer aldığı heyetin ziyareti 5 gün sürecek.

Ziyaret kapsamında IKB'den gelen milletvekilleri cemaatin İstanbul'daki eğitim kurumlarını gezdi.

 

suleymancilardan-kurdistan-acilimi-siyasetcafe.jpg

Soldan sağa Şeyh Zahir Geylani, Molla İhsan Rekani, Mehmet Çalışlar, Weysi Said ve Faysal Abbas

 

Süleymancılar cemaatinin İstanbul’da 700, Türkiye genelinde 3 bin ve dünyanın değişik ülkelerinde ise 200 yakın eğitim kurumunun olduğu söyleniyor.

Cemaatin Irak temsilcisi olan Mehmet Çalışlar, 10 yılı aşkın süredir Irak ve Irak Kürdistan Bölgesi’nde görev yapıyor.

 

suleymancilardan-kurdistan-acilimi-siyasetcafe1.jpg

IKB heyeti Süleymancılara ait eğitim kurumlarını geziyor

Süleymancılar cemaatinin Kerkük’te iki ve Erbil’de de iki olmak üzere toplam dört tane eğitim kurumu var.

Söz konusu kurumlar 2014 yılında alınan resmi izinle açıldı. Kurumlarından mezun olan öğrencilere diploma da veriliyor.

Cemaat, Kerkük ve Erbil dışında Duhok, Zaho, Süleymaniye ve Irak’ın diğer şehirlerinde de eğitim kurumları açmak için diplomasi yürütüyor. 

Mehmet Çalışlar, heyetin ziyareti ile ilgili bilgiler paylaştı.

 

suleymancilardan-kurdistan-acilimi-siyasetcafe2.jpg

IKB heyeti Süleymancılara ait eğitim kurumlarını geziyor​

 

Türkiye’deki eğitim kurumlarında dünyanın birçok ülkesinden gelen binlerce lise, üniversite, yüksek lisans, doktora ve hafızlık öğrencisi olduğunu aktaran Çalışlar, İstanbul’da 700’ün üzerinde yurt ve medreselerinin olduğunu söyledi.

Çalışlar, “Bizler siyasetten uzak bir kurumuz. Çünkü siyaset dinin orijinalliğini bozuyor. Siyasiler kurumumuzu kendilerine malzeme yapamıyor. O yüzden de bizi sevmezler” dedi.

 

suleymancilardan-kurdistan-acilimi-siyasetcafe3.jpg

IKB heyeti cemaatin hocalarından Musa Emrikçi'yi ziyaret etti

 

Irak Kürdistan Bölgesi’ni komşuluktan öte kardeş ve akraba olarak gördüklerini kaydeden Çalışlar, dünyanın değişik ülkelerinde inşa ettikleri eğitim müesseselerinin aynısını IKB’de de yapmak istediklerini ifade etti.

IKB’nin büyük oranının Sünni olduğunu ve mezhep savaşının yaşanmadığını dile getiren Çalışlar, “Oranın insanları hoşgörülü. Mesela Kürdistan’ın Diyanet Bakanlığında Yezidi, Hristiyan ve Yahudi gibi tüm dinlerin temsilcileri var. Bu çok güzel bir şey. Herkesin temsilcisi var. Ama Türkiye’de diyanette böyle bir uygulama yok. Türkiye’de diyanet siyasilerin arka bahçesi gibidir ve siyasilerin kontrolündedir” diye konuştu.

 

suleymancilardan-kurdistan-acilimi-siyasetcafe4.jpg

IKB heyeti Süleymancılara ait eğitim kurumlarını geziyor 

 

Irak’ta altı yılda bitirilen hafızlık eğitimini altı ayda tamamladıklarını ve şu ana kadar onlarca öğrenciye hafızlık diploması verdiklerini anlatan Çalışlar, talepleri karşılamada güçlük çektiklerini belirtti.

10 yıldan fazla süredir cemaatin Irak temsilciliği görevini yürüttüğünü aktaran Çalışlar, devamında şunları söyledi:

Bizim Kerkük ve Erbil’de toplam dört tane eğitim kurumumuz var. 2014 yılından beri resmi faaliyet yürütüyoruz. Hem Kürdistan hem de Irak’ın diğer kentlerinde de kurumlar açmak istiyoruz. IKB hükümetinin bu konuda bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Bu yüzden parlamentodan dört milletvekili arkadaşımızı kurumlarımızı ve eğitim sistemimizi görmeleri için İstanbul’a davet ettik. Eğitim sistemimizi yerinde görmelerini istedik.

IKB Parlamentosu’nun diyanet komisyonu üyesi ve heyet başkanı Molla İhsan Rekani de 4 milletvekili arkadaşıyla cemaatin eğitim kurumlarını yerinde görmek için İstanbul’a geldiğini söyledi.

Süleymancıların Nakşibendi Tarikatı’na bağlı ve ılımlı İslam’ı savunan bir kurum olarak bildiklerini ifade eden Rekani, “Bize anlatıldığına göre şiddetten uzak ve karşı bir kurumdur. Türkiye’de 3 bin ve dünyanın çeşitli ülkelerinde de 182’in üzerinde eğitim kurumlarının olduğu söyleniyor. Kurumlarında hem modern hem de dini eğitim veriliyor. 5 gündür İstanbul’dayız ve şu ana kadar onlarca kurum gezdik” ifadelerini kullandı.

 

suleymancilardan-kurdistan-acilimi-siyasetcafe6.jpg

IKB heyeti Süleymancılara ait birçok eğitim kurumunu gezdi 

 

Rekani, cemaatin yurtlarında Malezya’dan Afganistan’a,  Afrika’dan Avrupa’ya, Kürtlerden Araplara kadar dünyanın değişik yerlerinden binlerce öğrencinin kaldığı bilgisini paylaştı.

Çok kolay anlaşılır bir eğitim sistemlerinin olduğunu aktaran Molla Rekani, devamında şunları söyledi:

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Irak gibi yerlerde öğrenciler 4-6 yılda ancak hafız olabiliyorlarken cemaatin eğitim kurumlarında talebeler altı ay gibi kısa bir sürede hafız oluyor. Öğrencilerine maddi manevi her türlü desteği sağlıyorlar. Tabiri caizse koruyup kolluyorlar. Döndükten sonra gözlemlerimizden oluşan bir rapor hazırlayacağız. Aynı eğitim siteminin Kürdistan Bölgesi’nin Diyanet ve Eğitim Bakanlıklarında uygulanması için raporu parlamentoya sunacağız.

Cemaatin kurucusu olan Süleyman Hilmi Tunahan 1888’de, Bulgaristan, Silistre’nin Hezargrad kasabasında doğdu.

O günlerde devamlı olarak polis takibi altında bulunan Süleyman Hilmi Tunahan, 1930’da İstanbul'dan ayrılarak Çatalca'nın Kabakça Köyü’nde bir çiftlik kiraladı. Bir ortağıyla aynı dönemde gaz yağı satan bir şirketin Trakya ana bayiliğini aldı. Kiraladığı çiftlikte çalışan işçiler arasından seçtiği bazılarına ders verdi. Bu durum jandarma tarafından tespit edilince derse devam edebilmek için Kuşkayası’na çıktı.

 

suleymancilardan-kurdistan-acilimi-siyasetcafe7.jpg

IKB heyeti cemaate ait Hisar Hospital hastanesini de ziyaret etti 

Süleymancılar, dernekler yasasından istifadeyle yurt çapında geniş bir organizasyon kumıak suretiyle halkla bütünleşerek gerçek manada Diyanet hizmetinin ancak kendi mensupları vasıtasıyla verilebileceği telkinine dayalı bir hareket tarzı benimsiyor.

Cemaat, kurucusu Süleyman Hilmi Tunahan'ın 1959 yılında vefat etmesi üzerine, Kemal Kaçar'ın önderliğinde faaliyetlerine devam etmiştir.

Kemal Kaçar'ın 17 Haziran 2000 tarihinde vefat etmesi üzerine ise yerine Arif Ahmet Denizolgun cemaatin başına getirilmiştir.

Tarikatın tüm faaliyetleri Arif Ahmet Denizolgun'un talimatlan doğrultusunda tek merkezden yürütülmektedir.

Ahmet Arif Denizolgun’un ölümünden sonra ‘Süleymancı Cemaati’nin lideri, 34 yaşındaki Alihan Kuriş oldu. Denizolgun’un ablasının oğlu olan Kuriş, yüksek mimar olarak görev yapıyor.

 

 

siyasetcafe.com

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
69 Yorum