Tanzanya'da virüse karşı 'dua' politikasından aşıya geçildi

Tanzanya'da virüse karşı 'dua' politikasından aşıya geçildi

Tanzanya'da korona salgınını ciddiye almayıp aşı ve maske yerine dua çağrısı yapan devlet başkanı Magufuli'nin ölümü sonrası politika değiştirildi. Yeni devlet başkanı kamuoyu önünde aşı oldu.

Afrika ülkesi Tanzanya'da korona virüsünü küçümseyen ve tedbir almak yerine dua edilmesi çağrısında bulunan eski devlet başkanı John Magufuli'nin halefi olan Samia Suluhu Hassan kamuoyu önünde aşı oldu. Devlet Başkanı Hassan, Tanzanya'nın ilk aşılarını geçtiğimiz hafta teslim almasının ardından bugün başlatılan aşılama kampanyasında halkı aşıların güvenliği konusunda temin etmek istediğini söyledi.

Samia, Tanzanya'nın dünyadaki salgından muaf bir ada olmadığını belirtirken, "Bu nedenle aşılamaya başlıyoruz" dedi. Tanzanya lideri, tüm halka aşı olma çağrısı yaptı. Törene katılan Sağlık Bakanı Dorothy Gwajima da, aşılar hakkındaki yanlış bilgilere karşı halkın bilgilendirileceğini belirterek, "Aşılar Covid'i tersine çevirmek için modern silahımız" dedi. Gwajima, halkın en az yüzde 60'ını aşılamayı planladıklarını söyledi.

Yeni başlayan aşı kampanyası ve yetkililerden gelen açıklamalar, Tanzanya'nın Magufuli'nin döneminde tercih ettiği virüsle mücadele politikasıyla 180 derece zıt olmasıyla dikkat çekiyor. Magufuli ülkenin Covid aşılarına ihtiyaç duymadığını savunuyor, aşıların 'tehlikeli' olduğunu öne sürüyor ve uluslararası sağlık uzmanlarından kabul görmeyen bazı doğal tedaviler öneriyordu. Eski devlet başkanı, aşı ya da maske gibi önlemler yerine dua edilmesi çağrısında da bulunmuştu. Magufuli'nin mart ayında kalp rahatsızlığı nedeniyle öldüğü açıklanmış ama esasında korona virüsünden dolayı öldüğü iddia edilmişti.

Magufuli'nin yerine göreve gelen Samia Suluhu Hassan ise ilk iş olarak bir korona virüsü görev gücü kurdu. 58 milyon ile Afrika kıtasının en yoğun nüfuslu ülkelerinden biri olan Tanzanya'ya ilk aşılar da Covax üzerinden geçtiğimiz hafta teslim edildi. Ülkeye, 1 milyonun biraz üzerinde tek dozlu Johnson & Johnson aşılarının gönderildiği açıklandı.

Tanzanya'da resmi verilere göre bugüne dek 858 Covid vakası tespit edildi, 29 kişi öldü. Sağlık uzmanları ise gerçek sayıların çok daha yüksek olduğunu söylüyor.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.