Tarih değiştirecek keşif: Amerika'yı Kristof Kolomb değil Vikingler keşfetmiş

Tarih değiştirecek keşif: Amerika'yı Kristof Kolomb değil Vikingler keşfetmiş

Yapılan bir araştırma, Amerika kıtasını keşfeden ilk kişinin İtalyan kaşif Kristof Kolomb olmadığını ortaya çıkardı.

Kuzey Amerika'yı ilk keşfedenin Kristof Kolomb değil Vikingler olduğu uzun zamandır tartışılıyordu. Nature dergisinde yayınlanan yeni çalışma da bu iddiayı onayladı.

Ahşap eserler üzerinde yapılan testler, İskandinav savaşçılarının tam olarak bin yıl önce kıtada zaten aktif olduğunu ortaya koydu. Bu durum ise Vikinglerin Kolomb'tan 471 yıl önce Atlantik Okyanusu’nu geçerek Amerika'ya ulaştığı bilinen ilk insanlar olduklarını gösteriyor.

 

KOLOMB, KUZEY AMERİKA'YA HİÇ ULAŞAMADI

 

İtalyan kaşif, 1492 yılından günümüzde Bahamalar olarak bilinen Hispaniola adlı bölgeye ayak basan ilk Avrupalı ​​oldu. Ardından bugünkü Haiti ve Dominik Cumhuriyeti'ne ait olan topraklarda dolaştı. Amerika'yı keşfettiği için yaygın olarak itibar görmesine rağmen, orada yaşayan milyonlarca yerli insan vardı ve aslında Kuzey Amerika’ya asla ulaşamadı.

Ayrıca, bilim insanları Vikinglerin Yeni Dünya'ya diğer Avrupalılardan önce gelmiş olabileceği gerçeğini 1960'a kadar fark etmedi.

Arkeologlar, Kanada'nın Newfoundland eyaletinin en kuzey ucundaki L'Anse aux Meadows'un bir Viking yerleşimi olduğunu ortaya çıkardı. Uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekip, bölgede bulunan bir odunu milattan sonra 1021 yılına tarihlendi.

Yapılan çalışma kapsamında arkeologlar, millattan sonra 992'de meydana gelen ve sonraki yıldan itibaren ağaç halkalarında belirgin bir radyokarbon sinyali üreten büyük bir güneş fırtınası nedeniyle kesin yılı belirleyebildi. Araştırmayı yöneten Groningen Üniversitesi'nden Profesör Dr. Michael Dee, "MS 992 ile 993 arasında meydana gelen radyokarbon üretimindeki belirgin artış, dünyanın her yerinden ağaç halkası arşivlerinde tespit edildi" dedi.

 

SEFERLERİNİN SAYISI VE KALIŞ SÜRELERİ BİLİNMİYOR

 

Bununla birlikte, Amerika kıtasına yapılan Viking seferlerinin sayısı ve Atlantik üzerindeki kalış süreleri hala bilinmiyor. Mevcut veriler, Vikinglerin az bir popülasyonla göç ettiğini ve Amerika'daki bu ilk Avrupa faaliyetlerinin kültürel ve ekolojik mirasının yüksek ihtimalle küçük olduğunu gösteriyor.

Öte yandan, Vikingler uzun gemileriyle büyük mesafeler kat ettiler. Batıda İzlanda ve Grönland'da yerleşimler kurdular ve sonunda L'Anse aux Meadows'a geldiler. Ancak bu ilk transatlantik faaliyetin ne zaman gerçekleştiği şu ana kadar belirsizdi.

 

ÖNCEKİ BİLGİLER EFSANELERE DAYANIYORDU

 

Amerika'daki Viking varlığı için önceki tahminler İzlanda destanlarına dayanıyordu. Ancak bunlar, sözlü eserler olarak başladı ve yüzyıllar sonra yazıya döküldü.

“Grönlandlıların Destanı” adlı tarihi belgeye göre Vikinglerin Amerika'yı ilk kez MS 986 sonbaharında tesadüfen keşfettikleri düşünülüyor. Destan, Bjarni Herjolfsson adlı bir kahramanın Norveç'ten Grönland'a yelken açmaya çalışırken rotasından çıktıktan çıktığını ve gemisinin Kuzey Amerika'yı oturduğunu konu ediniyor. Ancak, efsaneye göre Herjolfsson asla karaya çıkamadı.

Ancak farklı bir anlatıya göre, onun hikayelerinden ilham alan başka bir Viking Leif Ericsson daha sonra kendi seferine çıktı ve 1002'de Kuzey Amerika'yı buldu.

Buna göre Ericsson, Amerika kıtasında üzüm ve böğürtlen bakımından zengin, verimli bir toprak bularak Vinland’ı kurdu. Eriksson ayrıca Kuzey Amerika kıyılarında iki tane daha "toprak" daha adlandırdı: biri Helluland adını verdiği yassı taşlı, diğeri ise Markland adlı düz ve ağaçlıklı.

   

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.