Tarih ve araştırma kitapları okumak isteyenler için öneriler

Tarih ve araştırma kitapları okumak isteyenler için öneriler

İnkılâp Kitabevi, küresel salgına karşı alınan sağlık önlemleri nedeniyle evlerinde geçirdikleri zamanı, tarih ve araştırma-inceleme kitaplarıyla değerlendirmek isteyenlere, birbirinden zengin kaynakların yer aldığı bir seçki tavsiye ediyor

17. Yüzyılda Akdeniz’de Korsanlık

Adrian Tinniswood

 

Akdeniz’in dünyanın kavşağı durumuna geldiği 17. yüzyılda korsanlık devlet teşviklerine dayalı bir sistemdi. Korsanlar devletten aldıkları destekle gemilere saldırıyor, saldırdıkları gemilerin mürettebatını köleleştiriyor, yüklerini yağmalıyor, dahası dünyayı haraca kesiyordu.

 

“Korsanlar tarihtir,” diyen Tinniswood korsanlık tarihinin günümüz dünyasını şekillendirdiğini belirtirken, bizleri akıllardan çıkmayacak korsanlarla tanıştırmakla kalmıyor, o dönemin kanlı savaşlarına ve coşkulu zaferlerine de ışık tutuyor.


Ortaçağın sona ermesiyle, önce adım adım, sonra da hızla emperyalizme giden yolda emperyalizm ve sömürgecilik bayrağının nasıl el değiştirdiğine tanık olacaksınız.

 

Antik Dünyalar

Michael Scott

 

Kitap, antik insanların kendi geçmişlerini hayal etme, yeniden hayal etme ve o geçmişi kendileri, içinde yaşadıkları zamanlar ve gelecekleri hakkındaki süregiden diyalog ve tartışmanın bir parçası yapma biçimlerini kesin bir şekilde gösteriyor.

 

 

 

Kara Savaşları – Türk Tarihinin Yönünü Değiştiren Savaşlar I

Mehmet Tanju Akad

 


Mehmet Tanju Akad’ın kaleme aldığı “Türk Tarihinin Yönünü Değiştiren Savaşlar” serisinin ilk kitabı olan Kara Savaşları: Hun İmparatorluğu’ndan Osmanlı İmparatorluğu’na Türklerin kara savaşlarının arka planlarını ve bilinmeyenlerini olgular ışığında okura sunuyor.

 

 

Deniz Savaşları Türk tarihinin Yönünü Değiştiren Savaşlar 2 

Mehmet Tanju Akad

 


Mehmet Tanju Akad’ın kaleme aldığı “Türk Tarihinin Yönünü Değiştiren Savaşlar” serisinin ikinci kitabı olan Deniz Savaşları: Anadolu Selçuklu Devleti’nden Osmanlı İmparatorluğu’na Türklerin denizcilik tarihini belge ve kanıtlarıyla ortaya koyan nitelikli bir çalışma…

 

 

Görünmeyen Ordular

Max Boot

 

4000 yıldır varlığını dünyanın birçok coğrafyasında sürdüren gerilla savaşlarını, derinlemesine bir araştırmayla inceleyen akademisyen Max Boot, yüzyıllar boyunca süren mücadelelerin başarılı sonuçlarını, başarısız çıkarımlarını ve tarihe yön veren etkilerini Görünmeyen Ordular’da gözler önüne seriyor.


 

 

Hilafet

Hugh Kennedy

 

Hilafet nedir? Bu kavram ne anlama gelmektedir? Bu fikrin tarihi nedir? Bu sadece tarihe emanet edilmiş, geçmişten gelen bir ses olduğu için ilgi çeken eskiden kalma önemsiz bir şey midir? Ya da bugün yorumlayıp kullanabileceğimiz bir kavram mıdır? Bu kitapta tüm bu soruların yanıtlarını bulacaksınız.

 

 

Savaşta ve Barışta Diktatörler

Jessica L. P. Weeks

 

Diktatörlerin uluslararası ilişkilerdeki davranış biçimlerinin ve politika belirleme süreçlerinin ele alındığı ‘Savaşta ve Barışta Diktatörler’, aynı zamanda dikta rejimleri ile çatışmaların arkasındaki dinamikleri istatistikler, analizler ve tarihi dönemeçler üzerinden irdeliyor.

 

 

Tarihte Parlama Anları

Ben Hubbard

 

Anlaşılabilir zaman çizelgeleriyle ve faydalı tarihi çıkarımlarıyla hazırlanan ve Hiroşima’dan apartheid’e internetin doğuşundan Y2K paniğine kadar uzanan her şeyi kapsayan bu kitap yirminci yüzyılın erişilebilir bir tarihini sunuyor. Bugün dünyamızı şekillendiren önemli olayların detayları, Nelson Mendela, Edmunt Hillary ve John F. Kennedy gibi kilit kişilerin profilleriyle birleştirilerek her sayfa alıntılarla ve fotoğraflarla detaylandırdı.

 

 

 

Yasaklı Sanat Olarak Minyatür, Resim ve Grafik Tarihi

Prof. Dr. Zeki Tez

 



Prof. Dr. Zeki Tez’in kaleme aldığı Yasaklı Sanat Olarak Minyatür, Resim ve Grafik Tarihi, tarih boyunca resim sanatının farklı coğrafyalarda nasıl filizlendiğini, şekillendiğini ve ressamların hangi baskı ve yasaklamalarla karşılaştığını anlatan, titizlikle hazırlanmış yetkin bir araştırma…

 

Üçüncü Dünya Savaşı

Osman Pamukoğlu

 

Barış, hiçbir devletin bütçe ayırmadığı, bunu aklından bile geçirmediği bir yatırım alanıdır! Barış, yalnızca üzerinde konuşulan bir “şey”dir. Savaş ise; bambaşkadır. Hükumetleri, fabrikaları, şirketleri, tüccarları, ulaştırma hatları, orduları, generalleri, armadaları, komisyoncuları vardır ve bunlar harıl harıl çalışırken güç dengeleri, çıkar ilişkileri, zafer kazanma güdüsü, ötekini bastırma, yenme, yok etme duygusu her şeyin belirleyicisi durumundadır…

 

Çanakkale 1915 – Almanların Büyük Tuzağı

Naim Babüroğlu

 

Çanakkale Cephesi, denizde ve karada 287, karada 260 gün devam etti. 8,5 ay süren Kara Muharebeleri çok daha kısa zamanda sona erebilirdi. Savaş neden uzatıldı? İtilaf Kuvvetleri, büyük umutlarla başladıkları Gelibolu Harekâtı sonunda, 8,5 ayda Seddülbahir bölgesinde 5, Arıburnu bölgesinde ise ancak 1,5 km ilerleyebildiler. Kazanılan bu kadar sınırlı bir arazi için işgal kuvvetlerinin 252.000, kaybedilen bu toprak parçası için Türk tarafının 250.000 kayıp verdiği bilinir. Kayıpların gerçek sayısı ne kadardır?

 

Çanakkale Cephesi’nde Türk komutanların hazırladıkları Savunma Planı’nı Ordu Komutanı Alman General Liman von Sanders değiştirdi. Almanların gerçek amacı neydi? Türk komutanların hazırladıkları Savunma Planı uygulansaydı ve muharebeler Türk komutanları tarafından yönetilseydi, Çanakkale Zaferi çok daha kısa sürede sonuçlanabilir miydi? Çanakkale Muharebeleri, her iki taraf için çok fazla zayiata mal oldu. Daha az sayıda kayıpla, aynı zafer elde edilemez miydi? Çanakkale’yi savunmak için kurulan Osmanlı 5’inci Ordu Komutanı Alman General Sanders, başta Mustafa Kemal olmak üzere savunma düzenine karşı çıkan Türk komutanları neden görevden aldı? Çanakkale Muharebeleri’yle ilgili gizli kalmış gerçekler ve bu gerçekleri gün ışığına çıkaran belgeler…

 

 

Cumhuriyet’in Sonbaharı

Naim Babüroğlu

 

 

1960’larda, “Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa…” marşını coşku dolu tertemiz duygularla söylerdik milli bayramlarda. Bayramlara; öğretmenler titizlikle hazırlanır, öğrenci olarak bizlerin heyecanı doruklara çıkardı. 2016’ya gelindiğinde, Cumhuriyet Ordusu, kendi içindeki iş birlikçilerin desteği ile tasfiye edildi. 15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi ile 2.225 yıllık köklü bir tarihe sahip TSK’nın itibarı yerle bir edildi. Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu, Atatürk’e ve Cumhuriyet’e yapılan ihanete, TSK içinde tanık bir asker. Cumhuriyet Ordusu’nun tasfiye sürecini, Cumhuriyet’in sonbaharını belgelerle gözler önüne serdiği kitabında, kimi zaman şaşkınlık, kimi zaman hüzün var. Ama hepimizi umuda götüren bir de son… O da Atatürk’ün üzerini çizdiği sözlerde gizli: “Beni hatırlayınız…”

 

Güç Kimin Elinde?

Noah Chomsky

 

Noam Chomsky, Ortadoğu’dan Avrupa’ya, Amerika’dan Çin’e geniş bir coğrafyada yaşananları, sansür mekanizmaları nedeniyle gizlenen gerçekleri, halkların kaderini etkileyen önemli gelişmelerin ortaya çıkış süreçlerini cesurca anlatıyor ve çok önemli bir soruya yanıt veriyor: 'Güç Kimin Elinde?'

 

Hafıza – Yakın Tarihin Kitabı

Sinan Meydan

 

 

Bugün bize Atatürk’ü ve “yakın tarihi” unutturmak isteyenler, “ulus bilincimizi” oluşturan “milli hafızamızı” silmek istiyorlar. “Siyasal hafızamızı” kurgusal bir tarihle yeniden biçimlendirmeye çalışıyorlar. İşte bu kitabı, unutturulmak istenen “yakın tarihimizi” hatırlatarak “milli hafızamızı” tazelemek için yazdım. Hafızanı silip yeniden biçimlendirmelerine izin verme! Unutma, hatırla!

 

 

İktidar Seçkinleri

C. Wright Mills

 

C. Wright Mills’in 1956’da yayımlanan ve tüm dünyada büyük yankı uyandıran kitabı İktidar Seçkinleri, para, mülkiyet ve iktidar sahiplerinin izlerini sürüyor, dünyayı yöneten güç odaklarının ilişkilerini ortaya koyuyor.

 

 

İletişimin ABC’si

Prof. Dr. Ünsal Oskay

 

İletişimin kodlarının çözümlendiği temel bir yapıt olan İletişimin ABC’si’nde aynı zamanda hayatın bütününü kucaklayan bir düşünürün iletişimin ne olduğuna ve ne olmadığına dair tespit ve öngörüleri yer alıyor. İletişim olgusunun uygarlık tarihindeki ve günlük yaşamdaki yeri anlatılırken, bir yandan da reklamdan politikaya, aşktan Türkan Şoray’a, Madonna’dan siyasal kültüre uzanan eğlenceli ve pek de “düzçizgisel” olmayan macerası ekonomik, siyasal ve kültürel boyutlarıyla inceleniyor.  

 

 

 

 

Medrese v. Üniversite

Kemal Gürüz

 

Medrese ve üniversitenin tarihsel gelişimini karşılaştırmalı olarak inceleyebilmek için, Hristiyanlık ile İslamiyet’in iyi anlaşılmasının yanında, bu dönemlerin tarihsel arka planının da iyi bilinmesi gereklidir. Medrese de üniversite de başlarda aynı amaçla, dini birer eğitim kurumu olarak kendi doktrinlerini aşılamak amacıyla kuruldu; medrese herhangi bir değişim göstermezken üniversite bugünkü halini aldı. Kemal Gürüz, bu çalışmasında tüm tarihi arka planı önüne bir harita gibi açarak medreseden üniversiteye doğru bir karşılaştırma yapıyor.

 

 

 

 

Propaganda Güç ve İkna

David Welch

 

 

‘Kamuoyu yönetimi’, geride bıraktığımız yüzyılda, savaşta ve barışta devletleri merkezi önemde meşgul etti. Bu kitaptaki makaleler dizisi, ‘kamuoyu yönetimi’ tekniklerinin izini Birinci Dünya Savaşı’ndan şu anda Afganistan’da süren çatışmaya ve WikiLeaks’in kurulmasına kadar sürüyor. Devlet liderlerinin ve devletleri adına faaliyet yürüten kamuoyu oluşturucuların nasıl da –ülke içinde ve dışında– halkın tutumlarını şekillendirmeye çalıştığını, bu doğrultuda medyayı kalpleri ve zihinleri kazanma hedefiyle donatma arayışında olduğunu açığa çıkarıyor. Kitap, bugün propaganda çalışmasının ve pratiğinin tarih tarafından şekillendirildiğine dair ikna edici deliller sunuyor.

1korona-034.jpg1youtube-087.jpg

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.