Tarihe ayna tutan sergi: “Köy Enstitüleri”

Tarihe ayna tutan sergi: “Köy Enstitüleri”

Antalya Kültür Sanat’ta açılan “Köy Enstitüleri” sergisi kapılarını ziyaretçilere açtı.

Antalya, yeni bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Antalya Kültür Sanat’ın “Köy Enstitüleri” teması ile açtığı sergi, 21 Nisan’da kapılarını ziyaretçilere açtı.

Antalya Kültür Sanat’ın yeni sergisi “Düşünen Tohum Konuşan Toprak: Cumhuriyet’in Köy Enstitüleri-Aksu Köy Enstitüsü (1940-1954)” 21 Nisan’da açıldı.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı ile ortaklaşa düzenlenen sergide, gazetecilerle bir araya gelen ATSO Eğitim, Araştırma, Kültür Vakfı Başkanı Davut Çetin, serginin Küratörü Ekrem Işın, önemli bilgiler verdi.

EĞİTİM TARİHİNİN DÖNÜM NOKTASI

Cumhuriyet dönemi, eğitim tarihinin dönüm noktalarından biri olan köy enstitülerinin fotoğraflarının yer aldığı sergi hakkında konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, “Düşünen Tohum Konuşan Toprak: Cumhuriyet’in Köy Enstitüleri-Aksu Köy Enstitüsü (1940-1954)” isimli sergimiz Köy Enstitülerini genel olarak irdelerken Antalya Aksu Köy Enstitüsü’nü özel olarak mercek altına alacak” dedi.

aksde-koy-enstituleri-sergisi-siyaset-cafe.jpg

Tarihe ayna tutan sergi hakkında önemli bilgiler veren Davut Çetin, “1940-1954 yılları arasında ülkenin dört bir yanında 21 adet Köy Enstitüsü kuruldu. Köylerden toplanan çocuklar bu okullarda “iş için eğitim-iş içinde eğitim” prensibiyle eğitildi ve öğretmen olarak köylere gönderildiler.

326e9232q654.jpg

Duvarcılıktan dokumacılığa, arıcılıktan balıkçılığa, fizikten edebiyata, müziğe, resime, tiyatroya, pek çok konuda bilgi sahibi olan bu öğretmenler ülkenin her yerinde genç Cumhuriyet’in yeni insanını yetiştirmek için çalıştılar. 1946’dan itibaren yavaşlayan seferberlik süreci, 1954 yılında Enstitülerin kapatılarak öğretmen okullarına dönüştürülmesiyle sona erdi.

koy-enstituleri-siyaset-cafe.jpg

‘Düşünen Tohum Konuşan Toprak: Cumhuriyet’in Köy Enstitüleri 1940 - 1954’ sergisi, bu süreci arşiv belgeleri, fotoğraflar, kişisel eşyalar ve tanıklıklarla anlatıyor” diye konuştu.

21 Nisan’da ziyaretçilere açılan sergi, 5 Ağustos 2018 tarihine kadar açık kalacak.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.