Tarihe iz bırakan isimlerin hayatı

Tarihe iz bırakan isimlerin hayatı

İnkılâp Kitabevi okurları önemli isimlerin yaşamlarına tanıklık etmeye davet ediyor. Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Süleyman Saba, Adnan Menderes, Güzin Özyağcılar, Bülent Ortaçgil, Yılmaz Vural’ın hayatını anlatan kitaplar tatilinizi renklendirecek

Yaşar Kemal: Sözün Büyücüsü

Feridun Andaç

 

Feridun Andaç kaleme aldığı ‘Yaşar Kemal: Sözün Büyücüsü’ ile insanını, insanlığı anlamış; insan ruhunun derinliklerine inip bunu tüm gerçekçiliğiyle yansıtabilmiş; zengin ve şaşırtıcı imgelem dünyaları yaratmış evrensel bir anlatı ustasının “anakarası”nda adım adım ilerlerken sadece Yaşar Kemal’i anlatmakla kalmıyor; onu, eserlerini, kurduğu yazın evrenini ve düş dünyasını anlamlandırıp yorumluyor.

 

Çokgenli bir bakışın, sözden söze geçişin kitabıdır Yaşar Kemal: Sözün Büyücüsü. Bir tür yazarla/yapıtla kurulan söyleşi... Sözün büyülü evrenine yolculuk...

 

Gülen Düşünce, Muhalif Kimlik: Aziz Nesin

Feridun Andaç

 

Aziz Nesin’in gülmece yazarlığından öykü, roman, fıkra, şiir, günce, deneme, mektup ve oyun yazarlığına uzanan sarmalda bir ömre sığdırdığı pek çok düş, yaşam ve tanıklık var. ‘Gülen Düşünce, Muhalif Kimlik: Aziz Nesin’ her zaman kendi olabilen eylem insanı kişiliği, geliştirdiği edebi söylemi ile var olan benzersiz bir yazarın eksiksiz bir monografisi.

 

 

Beşiktaş’ın Dervişi Süleyman Seba

Rıdvan Akar

 

Türk spor tarihinin en saygın ismi olduğu konusunda tüm spor kamuoyunun görüş birliği içerisinde bulunduğu Seba, hem Türk futbol tarihinin son 70 yılının efsanevi ismi hem de Beşiktaş tarihinde “Şeref Bey”, “Baba Hakkı” ile birlikte oluşan sacayağının efsanesidir... Seba; bugün, o geleneğin son temsilcisi olarak, Beşiktaş Kulübü’nün resmi sitesinde “Beşiktaş Duruşu” diye kabul edilen değerleri, kişiliğinde cisimleştirmiş bir abide olarak anılıyor.

 

 

Bu kitapta sadece Süleyman Seba değil, onun yaşamının bütün önemli kilometre taşlarının tanıkları olan 100’den fazla isim de Seba’yı anlattı.

 

“Baba” Hakkı

Rıdvan Akar, Sevecen Tunç

 

Beşiktaş takımının bir bora gibi karşı kaleyi allak bullak ederek sarstığı önemli bir maçta, Hakkı bütün oyuncuları ardına takmış, sürüklüyordu. O da ne? Hakkı yere düşüyor... Bu, o güne kadar görülmüş bir olay değildi. Hakkı’nın dizi sıyrılmış ve kan akıyor. Tentürdiyot sürmek ve yarayı bağlamak için eğilenlerin gördüğü şey ise hayret vericiydi! Görülen o ki, Hakkı’nın kanı “kırmızı” değildi. Bu şaşılacak bir durumdu, Hakkı’nın kanı “siyah-beyaz” akıyordu.

 

Hakkı Yeten önce futbolcusu, sonra kaptanı, başkanı hatta ilk onursal başkanı olduğu Beşiktaş’ın aynı zamanda kurumsal kimliğinin de mimarlarından biriydi.

 

Rıdvan Akar ve Sevecen Tunç’un bir belgesel tadında kitaba aktardığı Baba Hakkı efsanesini okurken, onun sadece Beşiktaş camiasına değil, Türk futboluna kattıklarını da yeniden hatırlayacağız…   

 

 

Bu Su Hiç Durmaz – Bülent Ortaçgil

Hazırlayan: Mahmut Çınar

 

Usta müzisyen Bülent Ortaçgil’in çocukluğundan aile ilişkilerine, gündelik hayatından müzik çalışmalarına, içinde yaşadığı dönemin ve bugünün sosyal-siyasal koşullarından gelecek tasavvuruna kadar bir nehrin akışını andıran hayat hikâyesi, gazeteci, yazar ve müzisyen Mahmut Çınar’ın kaleme aldığı Bu Su Hiç Durmaz kitabında!

 

 

 

Bilinmeyen Menderes

Dr. Mükerrem Sarol

 

“Ben düşersem, ya canımı darağacında alırlar ya da yurtdışına sürerler.”

 

Dr. Mükerrem Sarol, “On dört yıl arkadaşım, on yıl liderim” dediği ve yıllarca yanında bulunduğu başbakan Adnan Menderes’in hayatına dair gizli kalmış anılarını Bilinmeyen Menderes’te anlatıyor.

 

Türk siyasi tarihinin önemli isimlerinin etrafında şekillenmiş bir tarihe çok önemli notlar düşen bu kitapta Dr. Mükerrem Sarol, Demokrat Parti’nin kurulduğu günden itibaren Yassıada’ya kadar siyası tarihimizin en çalkantılı dönemlerinden birine tanıklık etmiştir.

 

Sarol’un DP’den geçici olarak çıkarılması ve 7 Eylül 1957’de Fuad Köprülü’nün istifası sonrasında gelişen olaylar. 1957 seçimlerinden sonra Menderes’in İstanbul’da imar çalışmalarına ağırlık vermesi. Sarol’un komisyonda ispat hakkının kabulünü teklif etmesi, Menderes’in Londra’ya giderken geçirdiği uçak kazası. Londra Anlaşması’nın meclis müzakeresi. İnönü’nün bitmeyen ihtilal ortamı yaratma çabaları. 28 Nisan’da üniversite gençliğinin ayaklanması ve Menderes’in radyodan halka seslenişi. 27 Mayıs darbesi ve sonrasında Yassıada mahkemelerine uzanan süreç. Ve Kırat’ın talihsiz süvarisinin bilinmeyen hikâyesi…

 

Bilinmeyen Menderes gerçek bir virtüözün kaleminde hayat bulan bir siyasi tarih belgesi.

 

Toparlanın Gidiyoruz

Güzin Özyağcılar

 

 

Okuyacağınız kitap sadece bir özyaşamöyküsü değil, bir şeye umutla bağlanmanın anlatısıdır. Hayata bir tutkunun eşiğinden bakanlar için acı tatlı onca şey, hatırlanınca tebessüm ettirecek bir anıdır sadece; “Ah biz de çok sanatçı olmak istedik ama ailemiz izin vermedi” diyenlere anlatılacak.

 

İnadım İnat

Orhan Bahtiyar

 

Çin Radyo ve Televizyonu’nda futbol maçı yorumlayan kaç teknik adam tanıyorsunuz? Ya da orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak gittiği Almanya’da, eğitim sistemine kızarak, kaybedeceğini bildiği halde bir Don Kişot gibi savaşan ve kazanmayı başaran? Mesleği için yaptığı fedakârlıklar sonucu Alman Futbol Federasyonu’nun jest olarak yıllık ders programını öğrencisinin programına uydurduğu kaç kişi tanıyorsunuz?

 

Futboldaki mevkii “oyun kurucu” olmasına rağmen, hayattaki mevkii “hayal kurucu” oldu fakat diğerlerinden farklı olarak kurduğu hayalleri hep bir oyun sistemine oturttu ve onların peşini asla bırakmadı. Futbolu hep ikinci planda tuttu, çünkü onun için insan daima ön plandaydı. O hep özgür ve onurlu bir adam olmayı tercih etti; bu tercihin sonuçlarına da katlandı.

 

Bu kitapta, caps’lere konu olan; popüler kültürün, onu sahadaki halleriyle gündeme getirmeye çalıştığı bir futbol adamını değil, hayalleri olan bir insanın hayatta kalma mücadelesini, korkularını, çabalarını, sevgisini, hayal kırıklıklarını, dostluklarını, ama en önemlisi trajikomik maceralarını bulacaksınız.

 

 

Hayatın Seyrini Değiştiren Kadınlar

Pelin Batu

 

Bin yıllar boyunca görmezden gelinen kadınları yoktan var eden yeni tarihçilerin taze bir metodoloji ile resimdeki boşlukları doldurmaları gerekmektedir. Bu revizyonist tarih, geçmişte kaleme alınmış “şanlı” savaş vakanüvisciliğe meydan okuyarak yeni bir sosyal tarih anlayışı geliştirir. Kadın tarihi burada başlamaz elbet, başlangıçtan beri vardır, ama görünmez kadınlar bundan böyle sayfalarda yeniden hayat bulacak, “eş, anne, metres” rolünden başka rollere de bürüneceklerdir. “Kadın doğulmaz, kadın olunur” diyen Simone de Beauvoir gibi müthiş kadınlar ikinci(l) cinsiyet olmayı reddetmiştir- işbu kitap böyle bir ruhun meyvesidir.

 

Elinizde tuttuğunuz kitaptaki biyografiler ataerkil tarih anlayışına tepki olarak ortaya çıktı.

 

Sınırsız

Ufuk Koçak

 

Siz hiç 20 yaşında yeniden yürümeyi öğrendiniz mi?

Her insanın hayatında bitmeyen geceler vardır, peki siz hiç üç gün enkazın altında öylece beklediniz mi?

Siz hiç kocaman bir kenti kaybettiniz mi?

Siz altında hatıralarınız olan ağaçları denizin metrelerce altında ziyaret edip denizin altında kalan dostunuzun evinin ziline bastınız mı?

Siz hiç yaşadığınız kentte hayatta kalan insanlara dostlarınızın yaşayıp yaşamadığını sormaya cesaret edemediğiniz günler yaşadınız mı?

Ben hepsini yaşadım.

Siz hiç dünyanın en zor ve uzun yolları arasında gösterilen 508 km’lik Antik Likya Yolu’nu 75 gün dağlarda kalarak yürüdünüz mü?

Siz hiç, bir karıncadan ilham alıp dünya rekoru kırdınız mı?

Siz hiç engel dediğiniz şeylerin üzerinden atlayıp dünyanın dört bir yanından gelen milli sporculara moral ve motivasyon kaynağı oldunuz mu?

Size, sizi hiç tanımayanlar “Sen gerçek misin!” diye sordu mu?

Siz hiç acıyı bal eyleyip insanlara sundunuz mu?

Ben bunların hepsini yaptım ve bu kitapta yazdım.

LÜTFEN BU LİNKİMİZİ TIKLAYARAK YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.