Tarihi keşif ile iki ülkenin 'Vanaları kapatırız' tehdidi de tarih oluyor

Tarihi keşif ile iki ülkenin 'Vanaları kapatırız' tehdidi de tarih oluyor

Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfi ile İran ve Rusya'nın zaman zaman yaptığı "vanaları kapatırız" devri de kapanıyor.

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfi' olarak duyurduğu müjde, tüm ülkede sevinçle karşılandı.

Bulunan 320 milyar metreküp doğal gaz rezervinin 2023 yılında kullanılabilir hale getirilmesi planlanıyor. Bu durum da Türkiye'nin doğal gaz ithalatı yaptığı İran ve Rusya'nın zaman zaman yaptığı "vanaları kapatırız" devrini kapatıyor.

 

ANLAŞMALAR SONA ERİYOR

 

Uzmanlara göre bu keşif yıllardır Rusya ve İranla enerji pazarlığına girişen, geçmişte bazı çevreler tarafından 'vanaları kapatırız' söylemleri karşı karşıya kalan Türkiye'nin enerjide arz güvenliği noktasında da farklı bir konuma gelmesini sağlayacak.

2021'de Rusya ile, 2026'da ise İran ile daha önceden imzalanan uzun süreli alım anlaşmaları sona ediyor.Bu aynı zamanda yeni anlaşmalarda Türkiye için büyük bir pazarlık kozu demek. Zira Türkiye, bu anlaşmalarla uluslararası piyasaya göre çok daha yüksek fiyattan gaz almak zorunda kalıyordu. Ancak şimdi oluşacak rekabet avantajı bu fiyatları çok daha çekecek.

 

TÜRKİYE'NİN GAZ İTHALATINDA ÜLKELERİN PAYI

 

Türkiye'nin doğal gaz ithalatı yaptığı ülkelerin başında Rusya ve İran yer alıyor. Rusya'nın payı %33.61 iken İran'ın ise payı %17.11 olarak öne çıkıyor.

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.