TARİHİ ZİRVE SONA ERDİ

TARİHİ ZİRVE SONA ERDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde Putin, Macron ve Merkel'in katıldığı Suriye konulu dörtlü zirve sona erdi. Zirve yaklaşık 3 saat sürdü. İşte ayrıntılar;

İstanbul'da Vahdettin Köşkü'nde gerçekleştirilen Suriye Zirvesi’nin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin, Merkel ve Macron ortak basın toplantısı düzenliyor.

Tarihi zirvenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan basın toplantısında açıklamalarda bulunuyor.

İşte Erdoğan’ın açıklamaları:

(Suriye zirvesi) Toplantımızın ve aldığımız kararların, Suriyeli kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sahada tam olarak ateşkesin sağlanması ve hakim kılınması ile akan kanın bir an önce durdurulması hedefimiz var. Suriye ihtilafının küresel bir sorun haline dönüşmesinin en önemli sebebi, uluslararası toplumun meseleyi yeterince sahiplenmemesidir. Bugün gerçekten verimli ve samimi istişareler gerçekleştirdik. Çok uzun bir dönem Suriye krizinden kaynaklanan sıkıntıların yükünü, Suriyeli sivillerle komşu ülkeler, çekmek zorunda kalmıştır. Bugün Fransa ve Almanya'nın da katılımıyla Astana'da yakalanan sinerjiyi daha ileriye taşıyabileceğimizi gördük.

Birçok ülke, durumun vahametini (Suriye) krizin etkileri sınırlarına ulaşınca idrak edebilmiştir, bu kayıtsızlığa son verilmesi gerekiyor. Gerek 4 ülke arasında gerekse uluslararası toplum düzeyinde iş birliğinin artırılması noktasında mutabık kaldık. Anayasa Komitesinin kuruluş sürecinin en kısa sürede şartları gözeterek, tamamlanması çağrısında bulunduk. Suriye halkına insani yardımın sürdürülmesi gerektiği konusunda mutabık kaldık.

‘TÜRKİYE TERÖR GRUPLARINA MÜSAHAMA GÖSTERMEYECEK’

Fırat'ın batısında olduğu gibi doğusunda da milli güvenliğimize yönelik tehditleri kaynağında bertaraf etmeyi sürdüreceğiz. Türkiye, ne sınırlarında ne de Suriye'nin herhangi bir bölgesinde terör gruplarının palazlanmasına müsamaha göstermeyecektir.

Soruna çözüm bulmaya yönelik mücadelemizi hem Astana platformunda hem de bugünkü gibi daha geniş platformlarda sürdürmekte kararlıyız. Adil yük paylaşımı hususunda AB'nin taahhütlerinin yerine getirilmesini beklediğimizi hatırlatmak isterim.

Rusya Devlet Başkanı Putin:

"Suriye'de çözüm ancak diplomasi yoluyla mümkün olabilir. Uluslararası toplumun el ele çaba sarf etmesi lazım.

Suriye konusunda ilkelerimizi yakınlaştırma konusunda bir çalışma yapıldı. Suriye adım adım barışa doğru ilerliyor. Bundan sonra da el ele çalışmayı sürdüreceğiz. Suriye'de sürdürülebilir çözüm sadece siyasi ve diplomatik yollardan sağlanabilir. Suriyeliler kendi kaderlerini kendileri tayin etmeliler. Suriye temsilcilerini bu sürece dahil etmeye çalışacağız. Bizi son derece ciddi bir çalışma bekliyor. 

Suriye'deki şiddet gözle görülür miktarda azaltıldı. Bölgedeki radikal gruplar tamamen temizlenmeli. Türk partnerlerimiz İdlib bölgesi için elinden geleni yapıyor. 

İnsani yardım tabirini genişletmeliyiz. Bölgeye ilaç ve altyapı için anlaştık. Suriye'de yaklaşık 1,5 milyon mültecinin yerleştirilmesi için bölge hazırdır. Tüm meslektaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Bu sürece katılan tüm taraflara teşekkür ediyoru. Türk halkının yaklaşan 29 Ekim bayramını kutluyorum.

MACRON: İDLİB'E HAREKAT KABUL EDİLEMEZ

Fransa Cumhurbaşkanı Macron konuşmasından satır başları ise şöyle:

Burada yapmış olduğumuz bu zirve, Suriye için önerilen çözümlerin birbirine yaklaşması yönünde oldu. Bugünkü önceliğimiz terörle mücadeledir. Bunun her zaman bir numaralı madde olduğunu unutmamamız gerek. Bu mücadeleyi sürdürürken insani yarımlara da saygıyı görmezden gelmiyoruz. İdlib'e yapılacak bir harekat kesinlikle kabul edilemezdir. İdlib'de kalıcı bir ateşkes için sayın Erdoğan'ın çalışmalarına katılıyoruz, Rusya'ya güveniyoruz.

 

Suriye'de 2 savaş süregeliyor. Birincisi hep birlikte teröristlere verilen savaş var. Bir de Suriye'deki rejimin kendi vatandaşlarına yönelik bir savaşı var. Bu da sığınmacıların ortaya çıkmasına sebep oluyor. Suriye'deki kapsayıcı siyasi çözüm için irademiz tamdır. Özgür ve şeffaf seçimlerin uluslararası denetim gözetiminde yapılması gerekiyor.

"TÜRKİYE'Yİ TAKDİRLE KARŞILIYORUM"

Sığınmacıların geri gönderilmesi konusunda Türkiye'nin çabalarını takdirle karşılıyorum. Açık konuşmak gerekirse siyasi çözüm getirilmedikçe bu sığınmacıların ülkelerine dönmesi inandırıcı olamaz. Sığınmacıların güvenli geri dönüşü için, gerekli şartları sağlamalıyız. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a burada bir kez daha teşekkür etmek istiyorum, bizleri burada bir araya getirdiği için.

MERKEL: ÇOK VERİMLİ BİR TOPLANTI OLDU

Son sözü alan Merkel ise şöyle konuştu:

Bu davetten dolayı çok teşekkür ediyorum Çok yerinde bir zirve toplantısı oldu.Suriye'de siyasi açıdan bir çözüm bulmak istiyoruz. Daha başka insani felaketlerin görülmemesi için ellerimizden geleni yapmalıyız. Kimyasal silahlara karşı ne kadar hassas olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum.

Bütün Suriye halkının bir araya gelerek oy kullanması için, seçimlerin yapılması için elimizden geleni yapmalıyız. Suriye'deki meselenin askeri olarak çözülmeyeceğini düşünüyoruz. Burada başka önemli bir konu da Suriyelilerin ülkelerine geri dönmesi. Suriye'nin bütün halkı için güvenilir bir vatan olması gerekiyor. Siyasi çözümün şuanda bulunması çok önemli.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.