Tarım Bakanlığı ifşa etti! A101'de satılan peynir çeşitlerinde 'Natamisin' tespit edildi

Tarım Bakanlığı ifşa etti! A101'de satılan peynir çeşitlerinde 'Natamisin' tespit edildi

A101 marketlerde satılan Cebel markalı peynir çeşitlerinin belirli parti numaralarında Natamisin tespit edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından dün yayınlanan taklit ve tağşiş listesinde 371 firmaya ait 559 parti ürünün ifşası yapıldı. 27. kez kamuoyuna açıklanan liste kapsamında bugüne kadar gıdalarda taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 1.609 firmanın 3.605 ürünü paylaşıldı. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve bu Kanun kapsamında hazırlanan Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik gereğince; laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden; kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasını içeren bilgiler kamuoyunun bilgisine sunuluyor.

Yayınlanan listede ilk olarak et ve et ürünlerindeki tağşişler dikkat çekiyor. Buna göre 18 farklı üründe tek tırnaklı eti ya da domuz eti tespit edildiği anlaşılıyor. Aydın’ın Buharkent ilçesinde Aşçım Umut isimli işletmede et, kıyma ve pide iç malzemesinde domuz eti tespit edilirken, Ankara’nın Sincan ilçesindeki Öz Yenikent Aile kasabında satılan sucukta domuz eti tespiti dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra Çankırı’da Çiftçioğlu Pide Salonu’nda satılan kıymalı pide harcında tek tırnaklı eti, İzmir’in Menemen ilçesinde yer alan İzmir Et isimli işletmedeki dana sucukta tek tırnaklı eti, İstanbul Bakırköy’de yer alan Carousel AVM’de bulunan Efsane Kebap’Taki kasap köftede tek tırnaklı eti tespiti yer alıyor. Bunun yanı sıra tek tırnaklı eti tespit edilen diğer işletmeler taklit ve tağşiş listesinde sıralanıyor.

 

A101'DE SATILAN PEYNİR DE NATAMİSİN TESPİT EDİLDİ

 

Peynirlerde natamisin, nişasta ve bitkisel yağ, yoğurtlarda ise jelatin tespitleri tağşiş listesine damga vurdu.

Yayınlanan listede ayrıca 150’yi aşkın peynir ve yoğurtta tespit edilen tağşişler dikkat çekiyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde üretilen peynir ve yoğurtlarda bulunan Natamisin tespitleri listede yoğun olarak bulunuyor. Natamisin, mevzuat gereği sadece kabuklu peynirlerde 1 mg/dm2’lik yüzeyde – 5 mm’lik derinlikte bulunmayacak şekilde – kullanılabiliyor. Bu haliyle süt ve süt ürünlerinde kullanımı kısıtlı olan Natamisin, antimikrobiyal etkisi sebebiyle ortam sterilizasyonunda kullanılabiliyor.

 

rtrtrtr-002.JPG

 

Tespit edilen bu tağşişler ise söz konusu peynir ve yoğurt ürünlerinde mevzuata aykırı olarak natamisin kullanımına dikkat çekiyor. 81 ilde faaliyet gösteren A101 marketlerde de satılan Cebel markalı krem peyniri, kaşar peyniri ve süzme peynirinin belirli parti numaraları da Natamisin tespit edilen ürünler arasında yer alıyor.

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.