Tartışmayı kim kazandı? Anketçiler açıkladı

Tartışmayı kim kazandı? Anketçiler açıkladı

23 Haziran seçimlerinin öncesinde Cumhur ittifakı adayı Binali Yıldırım ile CHP adayı Ekrem İmamoğlu canlı yayında İstanbul seçmeninin karşısına çıktı.

23 Haziran'da yenilenecek İstanbul seçimlerinin öncesinde canlı yayında karşı karşıya gelen Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım, projelerini anlattı. Peki, tartışmada kim başarılı oldu?

GENAR ARAŞTIRMA ŞİRKETİ GENEL MÜDÜRÜ İHSAN AKTAŞ

GENAR Araştıra Şirketinin Genel Müdürü İhsan Aktaş tartışa proraını şu şekilde değerlendirdi;

“Tartışmayı iki üç açıdan değerlendirebiliriz. CHP ve İYİ Parti seçmeni çok daha motiveydi seçime. Bu buluşma AK Parti seçmenini motive etmek açısından çok iyi oldu. Binali Bey daha başarılıydı. Ekrem İmamoğlu çok mesnetsiz suçlamalarda bulunuyordu ve kamuoyunda bu karşılık buluyordu.

Binali Yıldırım’ın bu mesnetsiz suçlamaları çok açık bir şekilde ‘Bunların hepsi yalandı’ demesi bir yönüyle Binali Bey’in açısından çok faydalı oldu. Çünkü toplumun bir kısmının inandığı yalana bir saatten sonra kendi seçmeniniz de inanıyor.

O yüzden Binali Yıldırım bu yalanları hepsini boşa çıkardı. Bu vatandaşa muhakeme fırsatı vardı. Ekrem İmamoğlu ilk zaman diliminde çok gergindi. Karşısında Melih Gökçek gibi cedelci biri olsaydı programı terk eder giderdi. Dünkü buluşmanın sonuna kadar gelmesini Binali Yıldırım’ın tavrı sağladı. Ama dünkü tartışmanın galibi Binali Yıldırım’dır.”

OPTİMAR ARAŞTIRMA BAŞKANI HİLMİ DAŞDEMİR

Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir, Cumhur İttifakı Adayı Binali Yıldırım ve Millet İttifakı Adayı Ekrem İmamoğlu arasında gerçekleşen tartışma programını değerlendirdi. Daşdemir, “Popülarite ve eğilim üstünlüğü Binali Yıldırım’a geçti” dedi.

Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir, tartışma programı esnasında ve sonrasında programın sosyal medya etkisini ölçtüklerini belirterek, “Elbette bu programın seçmen üzerinde belli etkileri olacaktır. Akşamki programın sosyal medya ve internet medyası üzerindeki etkisini de ölçen bir araştırma yaptık. Programın bölüm bölüm olmak üzere program sonuna kadar ve programdan sonraki etkisini de ölçtük. Bunları ilk saat ve ikinci saat performansları olarak ayrı ayrı verdik. Toplam etkiyi de gün içerisinde paylaşacağız. Bu programın şöyle bir etkisi olabilir. Programda zaten daha çok geçmişten biraz daha Ekrem İmamoğlu öndeyken, sosyal medyada daha etkinken, bu programda yaptığımız ölçümlerde etkinliğin ve popülaritenin Binali Yıldırım’a geçtiğini gördük.” dedi.

MAĞDURİYET ALGISI DEĞİŞTİ

Canlı yayın tartışma programının daha iyi olabileceğine işaret eden Daşdemir, şöyle devam etti:

“Benim kanaatim de o yöne ancak program daha iyi olabilir miydi, elbette olabilirdi. Birazcık sıkışmışlık vardı. Gerek moderatörün gerekse de adayların üzerindeki oldukça yoğun baskı, biraz daha can alıcı vurguların yapılmasını engellediğini düşünüyorum. Genel itibariyle etkisi olabilecek kararsız kitle, YSK kararları sonucunda Cumhur ittifakı seçmeninin bir kısmı mağduriyet algısının daha çok Ekrem İmamoğlu lehine oluştuğu için biraz oraya yönelmiş durumdaydı. Son dönemde Ordu-Giresun Havalimanı’ndaki hadise ve diğer bazı süreçler, Cumhur ittifakı tabanında tepkiselliği neden oldu ve İmamoğlu tarafındaki seçmenin Binali Yıldırım tarafına döndüğünü gözlemliyoruz.”

KARARSIZLAR KARARLARINI VERDİ

Kararsız seçmen tavrı Yüzde 54 Binali Yıldırım Yüzde 29 Ekrem İmamoğlu lehine

Cumhur ittifakı açısından sandığa gitmeyen küskün seçmenlerin eğiliminin çok önemli olduğuna işaret eden Daşdemir,

“Bu canlı yayın tartışması kararsız ve küskün seçmenin dönüşünü ve konsolidasyonunu sağlayabilir. Diğer taraftan 31 Mart’ın kaderini belirleyen ders verme, mesaj verme kaygısı güden küskün seçmenin yüzde 54’ünün Binali Yıldırım lehine bir tavır gösterdiğini, yüzde 29’unun da Ekrem İmamoğlu lehine bir tavır belirlediğini gözlemledik daha önceki yaptığımız araştırmalarda. Bugünden itibaren yeniden sahadayız. Dün akşamki program neticesinde algılar ve oy verme davranışları biraz daha netleşecek ve Pazar günü de İstanbul halkı kararını verecek. Temennimiz hem İstanbul hem de ülkemiz için hayırlı bir sonucun çıkmasıdır.”

POSTA GAZETESİ YAZARI NEDİM ŞENER

“Gerek moderotöre gerek konuklara bakarsak gerginliğin herkese sirayet ettiğini ve herkesin mutedil davrandığını gördük. Güncel konulardan değinmediği konu kalmadı ama sorulan sorularda ısrarcı olunmadı. Misal mal varlıklarıyla ilgili soru boşlukta kaldı. Ben olsam mal varlıklarınız neler diye sorardım.

Binali Yıldırım’ın ‘Çaldılar’ dediği argümanına ‘Kimler çaldı? Sorusu havada kaldı. Ekrem İmamoğlu da Ordu valisine hakareti cevaplayamadı. Sorgular bir moderatör olsa bunların üzerine giderdi. Misal kim çaldı? Ya da valiye küfür ettiniz mi?

"KENDİ MAHALLESİ KÜÇÜKKAYA'YI LİNÇ ETTİ"

Programı izlemeyen birisine ertesi sabah şunu der misiniz: “Programı izlemediğiniz için çok şey kaçırdınız?” der misiniz? Demezsiniz. Siyasi tarih açısından olumlu bir adım. Medya için de keza. Aynı mahalleden insanların nasıl birbirini linç ettiğini görmemiz açısından önemliydi. Uğur Dündar, Fatih Portakal en son İsmail Küçükkaya. Ben yıllardan beri anlatmak istediğim bir olgudur. Sosyal medyada linç yapan trol ordusu siyasetin bir parçasıdır. İmamoğlu belediye tesislerinde ve havuzlara kadın – erkek beraber girilmesi hususunda böyle bir şeyin olmayacağını söyledi ve anında linç edildi. Ya medeni bir şekilde bunu talep edebilirsiniz. Başka bir alanda. Siyaset bu mudur? Ben ara sıra içki kullanıyorum. İstanbul’da 10 bin tane yer var içki içilecek. Bırakın belediye tesislerinde olmasın insanlar rahatça oturabilsin.”

SİYASETCAFE.COM

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.