Tasarı bayram sonrası meclise geliyor! Erdoğan'dan flaş af açıklaması 

Tasarı bayram sonrası meclise geliyor! Erdoğan'dan flaş af açıklaması 

MHP hazırladığı af tasarısını bayram sonrası Meclise getireceği açıklamasına Erdoğan'dan destekleyici bir açıklama geldi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esenler'deki 10 bin hatim 100 bin dua buluşması programında konuştu. Bir vatandaşın af sorusu üzerine konuşan Erdoğan af tasarısı hakkında açıklamalarda bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Adalet Bakanlığımızın bir çalışması var. Ben sizi yanıltmak istemem. Herkesi serbest bırakmamız tabi ki söz konusu değil. İnşallah bu çalışmalardan sonra Meclis açılınca bu konular görüşülür. O zaman bir düzenleme söz konusu olabilir" dedi. 

Daha önce MHP'nin af teklifini görüşmek üzere nisan ayı başında toplanması kararlaştırılan TBMM Genel Kurulu yerel seçimler tartışması nedeniyle birçok kez ertelendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 31 Mayıs'ta katıldığı Kadir Gecesi programında, mecliste af görüşmelerinin yenilenen İstanbul seçimleri sonrası meclise gelerek yapılacağını açıkladı.

Genel kurulun Ceza İnfaz Yasası ve Ceza Kanununda bazı değişiklikler öngören taslak çalışmalarını ele alması bekleniyordu. Alına bilgilere göre bu çalışmaların Adalet Komisyonuna, ardından Meclise geleceği yönündeydi.

Ancak İstanbul seçimlerinin iptal edilmesi ve yeni bir seçim sürecine girmesi nedeniyle söz konusu teklifin hemen gündeme gelmeyeceği belirtiliyordu.

MHP 24 EYLÜL 2018'DE TEKLİFİ MECLİSE SUNMUŞTU 

Af konusunda Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile farklı düşündüklerini vurgulayan Erdoğan devlete karşı işlenmiş suçlar dışındaki cezaların affına sıcak bakmadığını açıklamış olsa da MHP aksi yönde bir kanun teklifini 24 Eylül 2018'de TBMM Başkanlığına sunmuştu.

ERDOĞAN'DAN FLAŞ AF AÇIKLAMASI 

İstanbul, Esenler'de Kadir Gecesi nedeniyle düzenlenen "10 Bin Hatim, 100 Bin Dua" programında konuşan Erdoğan, af taleplerine yönelik şu ifadeleri kullandı: 

"Değerli kardeşlerim; konuyu bilmeden, konunun teferruatına hakim olmadan sizlere ayak üstü vereceğim cevap aldatıcı olur. Ben sizleri aldatamam. Ancak şu anda Adalet Bakanlığımızın bu konularla ilgili bir çalışması var. Temenni ederim ki bu çalışmada sizlerin yakınları da bunun içine dahil olur. Çünkü herkesi kusura bakmayın, herkesi serbest bırakmak gibi bir şey olmaz. Bırakılması gerekenler noktasında Adalet Bakanlığımızın çalışması var."

MECLİS AÇILDIĞINDA GÖRÜŞÜLECEK 

Mecliste af görüşmelerinin ne zaman yapılacağını da açıklayan Erdoğan, "İnşallah seçimlerden sonra Meclis açıldığında tekrar oralarda bunlar görüşülecek." şeklinde konuştu.

AF TASARISI NEYİ ÖNGÖRÜYOR?

Kanuna göre TBMM bir yasama faaliyeti olarak af kararı alabiliyor. Ancak Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) teklifi ise Anayasanın 87. maddesinde düzenlenen genel ve özel af niteliği taşımıyor.

Hazırlanan kanun teklifinin genel veya özel af olmadığını ifade eden MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız söz konusu teklife "devlet indirimi" ya da "şartlı ceza indirimidir" açıklamasını yapmıştı. 

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) TBMM Grup Başkanı Naci Bostancı 6 Mart 2019 tarihli konuşmasında Milliyetçi Hareket Partisi'nin teklifinin af olmadığını, ceza indirimi içerdiğini vurgulayarak ''Seçim sonrası bakılır. Halkımız da bunu takdir eder" dedi.

CEZA İNDİRİMİ NELERİ İÇERİYOR? 

Şartlı ceza indirimi olarak adlandırılan teklif hükümlü ve tutuklu olanların kesinleşmiş hükümlerde, hükmolunan cezaların toplamından bir defaya mahsus olmak üzere 5 yıl indirim yapılmasını öngörüyor. Buna göre, hükümlü ve tutuklunun indirim yapıldıktan sonra infazı gereken cezası kalmazsa salıverilecek.

Sanık veya şüphelinin tutukluluk durumu, istinaf ve temyiz kanun yolunda, ilk derece mahkemesi ile istinaf ceza dairesince hükmolunan cezaların toplam süresi; kovuşturma evresinde, iddianamede ya da görevsizlik kararında sanığın işlediği iddia olunun suç ve suçlara ilişkin sevk maddelerindeki cezanın alt sınırı; soruşturma evresinde şüphelinin üzerine atılı suç veya suçların kanun maddelerinde gösterilen cezanın alt sınırı göz önüne alınarak tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekmeleri gereken toplam ceza süresi üzerinden bir defaya mahsus olmak üzere 5 yıl indirim yapılmak suretiyle değerlendirileceği belirtiliyor.

AF KAPSAMIN GİRMEYEN SUÇLAR 

MHP'nin kanun teklifinde af kapsamında yer almayan suçlarda şu şekilde: 

- Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar (TCK Madde 302'de devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmak, hükümete karşı silahlı isyan, silahlı örgüt, silah sağlama, suç için anlaşma)
- Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar (Anayasayı ihlal, Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı, yasama organına karşı suç, hükümete karşı suç)
- Milli savunmaya karşı suçlar (Halkı askerlikten soğutma, askerleri itaatsizliğe teşvik)
- Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçları (Devletin güvenliğine ilişkin belgeler, devlet güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, siyasal veya askeri casusluk, devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, yasaklanan bilgileri temin, yasaklanan bilgileri açıklama)
- Soykırım ve insanlığa karşı suçlar
- 3713 saylı Terörle Mücadele Kanunundaki suçlar
- 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun kapsamına giren suçlar
- Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar (cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki ve cinsel taciz)
- Vücut dokunulmazlığına karşı suçlardan olan insan üzerinde deney suçu ile organ veya doku ticareti suçu
- 6831 sayılı Orman Kanunundaki suçlar
- Kasten Öldürme ve Nitelikli Halleri
- İşkence ve Eziyet Suçları
- Ceza indirimi kapsamı içinde yer alması öngörülen suçlar

CEZA İNDİRİMİ KAPSAMINA GİREN BAZI SUÇLAR 

Hazırlanan Ceza İnfaz Yasası ve Ceza Kanunu’nda önemli değişiklik içeren yasa tasarısında ceza indirimi kapsamına giren bazı suçlar ise; Türk Ceza Kanununun ''Kamu Barışına Karşı Suçlar'' başlığı altında yer alan 213'üncü maddedeki halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit, 215 sayılı suçu ve suçluyu övme, 216 sayılı halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama ve 220 sayılı suç işlemek amacıyla örgüt kurma.

Ayrıca mal varlığına karşı suçlar olarak adlandırılan hırsızlık, dolandırıcılık, yağma suçlarıyla kamunun sağlığına karşı suç olarak yer alan uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti de indirim kapsamında yer alacak.

Kanunda kamu idaresinin güvenirliğine ve işleyişine karşı suçlar altında düzenlenen zimmet, irtikap, denetim görevinin ihmali ve rüşvet suçunun şartlı indirim kapsamına alınması da tasarının içinde yer alıyor.

Siyasetcafe.com 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.