Taşeron memur dönemi başlıyor

Taşeron memur dönemi başlıyor

Kamuda memurların yaptığı işler için de ihaleyle taşeron şirketlerden hizmet alımı yapılabilecek. Meclis alt komisyonunda kabul edilen düzenlemeyle taşeron memur döneminin başlayacağı belirtiliyor.

TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden torba yasada kabul edilen maddeyle, kamuda memurların yaptığı işler için de ihaleyle hizmet alımının yolu açıldı.


'İşçi' yerine 'personel'

Komisyonda tartışmalara neden olan düzenleme, torba tasarının taşeronluk sistemini yeniden düzenleyen 11’inci maddesinde yapıldı. Bu maddeye göre kamu kurumlarının personeli üzerinden yapılan işler için de ihaleye çıkılabilecek.

Düzenlemede “işçi” yerine “personel” ifadesinin kullanılması nedeniyle, halen memurlar tarafından yapılan işler için de taşeron şirketlerden hizmet alımı yapılabileceği belirtildi.

Sendikaya sorulacak

Düzenlemeye göre Bakanlar Kurulu, sendikaların ve kamu kurumlarının görüşünü alarak her bir kurum bazında hizmet alımı ihalesi açılabilecek yardımcı işleri belirleyecek.Yeni düzenleme, sadece yardımcı işler değil ana işlerin bir bölümünün de idarenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle taşerona yaptırılmasının önünü açıyor.

Üstelik, asıl işler için aranan ‘yeterli nitelik veya sayıda personelin olmaması’ şartı da gece yarısı kaldırıldı. Buna göre, Bakanlar Kurulu’nun belirleyeceği ve halen memurlar tarafından yapılan işler taşeronun getireceği işçilere yaptırılabilecek.

Güvence olmayacak

Düzenleme, alt komisyonda da sert tartışmalara neden oldu.Komisyon üyesi CHP’li Aşkın Türeli, “Maddede sadece işçinin yaptığı işler demiyor, tüm personelin yaptığı işler deniyor. Bu yasalaşırsa şu anda memurların yaptığı işler de hizmet alımı yöntemiyle taşerondan alınabilecek.
Bu alandaki hizmet alımı bir nevi kiralık memurluk doğuracak. Ancak taşeron çalışan- larda memurların güvencelerinin hiçbiri olmayacak” dedi.

Memur alımı azalacak

Türeli, yasayla birlikte devletin memur alımını hızla azaltacağını, memurun işlerini güvencesiz taşeron memurlarına yaptırılacağını söyledi.

Taşeron işçiye sendika zammı

Tasarının kabul edilen bir diğer maddesiyle kamuda çalışan taşeron işçilere, kadrolu işçilerin toplu sözleşme yoluyla aldığı tüm zam ve sosyal haklarının aynen yansıtılmasının da önünü açtı.

Üye olma şartı var

Taşeron işçiye yapılacak zammı, taşeron şirket değil, doğrudan devlet karşılayacak. Ancak, gece yarısı bu maddeye yapılan bir eklemeyle, söz konusu zammın yansıtılabilmesi için taşeron şirketin kamu işveren sendikasına üye olması şartı getirildi. Buna göre şirketi üye olmayan taşeron işçileri zam alamayacak, taşeron şirket kendi işçisiyle bağımsız toplu sözleşme yapamayacak.

3 milyon 350 bin

Kamuda çalışan toplam kişi sayısı. Bunun 2,7 milyonu ‘kadrolu personel’, 342 bini ‘sürekli işçi’

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.