TBB Başkanı Metin Feyzioğlu İnsan Hakları Eylem Planı'nı değerlendirdi

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu İnsan Hakları Eylem Planı'nı değerlendirdi

Adalet Bakanlığı tarafından "Özgür birey, güçlü toplum, daha demokratik bir Türkiye" vizyonuyla hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı'nı Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu 'Gurur verici' olarak değerlendirdi.

Metin Feyzioğlu A Haber canlı yayınında "Meslektaşlarımızın önerilerinin Türkiye Cumhurbaşkanının ağzından bugün kürsüde duymak gurur verici" ifadelerini kullandı. Yeni Anayasa çalışmalarını da değerlendiren Feyzioğlu, "Bu Türkiye'nin hayırınadır" dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun açıklamalarında satır başları:
"2 yıllık bir çalışmanın ürünüdür. Toplumun tüm kesimlerinden görüş alındı. Tüm meslektaşlarımıza 'mesleğimizin insan haklarını koruma noktasında daha da etkili olması için ne yapılmasını istiyorsunuz?' diye sorduğumuzda bize gelen cevapları, tasniften geçirip sunup anlattığımızda bunlar plana geçti. Meslektaşlarımızın önerilerinin bugün Türkiye Cumhurbaşkanının ağzından bugün kürsüde duymak gurur verici. Bu plan insana dokunan bir plan, adliye koridorlarından çıkan bir plan... Çok somut, vatandaşın hayatına dokunacak bir plan bu..."

UZUN YARGILAMALAR TAZMİNAT KOMİSYONU KURULUYOR
Vatandaşımızın uzun yargılamalar sürecinden kurutulacağını dile getiren Feyzioğlu, uzun süren yargılamalar süreci hak kaybına uğrayan vatandaşlarımızın haklarını/tazminatlarını alabilmek için "Uzun Yargılamalar Tazminat Komisyonu" kurulacağını söyledi.

Baroların katılımıyla "Ceza İnfaz Kurumları İnsan Hakları İzleme Komisyonları" kurulacağını ifade eden Feyzioğlu, "Böyle cezaevinde bir insan hakkı eylemi var mı yok mu? Bağımsız insanların orada hazır bulunduğu bir komisyon kuruluyor. Bu kurul adliye ve karakol nezarethanelerini de denetleyecek." dedi.

"HAKİM SAVCI TEFTİŞ SİSTEMİ" ETKİNLEŞİYOR
Sık hakim değişikliklerinin sona erdiğini ifade eden Feyzioğlu, "Adalet Bakanı'nın hakimleri geçici bir süreyle başka bir yerde görevlendirme yetkisi kalkıyor. Bu bizzat Adalet Bakanı'nın önerisidir. 'Ben bu yetkiyi istemiyorum' dediği için bu yetki kalkıyor. Hakim ve savcılara coğrafi teminat geliyor. "Hakim Savcı Teftiş Sistemi" etkinleşiyor.

"HAKİM VE SAVCI YARDIMCILIĞI GELİYOR"
"Adalet akademisi yeniden yapılandırılıyor. Hakim ve savcı yardımcılığı geliyor." diyen Metin Feyzioğlu, "Bu işlemez diyen meslektaşlarımız var, peşin hükümlü olmayalım. Bu işleyecek. Tecrübeli hakim ve savcılarımızın yanında 2 yıl gidip yetişecek hakim/savcı yardımcılarımız ve sonra yeniden sınava girecekler." dedi.

İSTİNAF MAHKEMELERE YENİ YETKİ
Metin Feyzioğlu, "İstinaf mahkemelerin bozma yetkisi yoktu. Şimdi bozma hakkı geliyor. Bu çok ciddi şekilde vatandaşlarımızın işine yarayacak" dedi. Yurt dışındaki vatandaşlara ise e-tebligat dönemi başlıyor.

HAKİM MAZERETİ İLE DURUŞMA ERTELENMESİNE SON
Hakim mazeretini duruşma gününden önce avukata tebliğ edecek. Hakimin mazereti sebebiyle 6 ay beklenen duruşma günü tekrar bi 6 ay daha ertelenmeyecek. Normal ertelemeye değil en yakın süreye erteleme yapılacak. 15 gün 1 ay gibi bir süre ertelenecek.

e-DURUŞMA YAYGINLAŞIYOR
Metin Feyzioğlu, e-duruşmanın yaygınlaşacağını ifade etti. Yaşlı ve engelliler için çok önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.

Rütbeli polis memurlarının bundan sonrası için hukuk fakültesi mezunu olma şartı geleceğini söyleyen Feyzioğlu, "Hukuk devleti önce sokakta başlar. Polisin amirinin hukuk fakültesi mezunu olma şartı aranacak." dedi. Dikey itiraz dönemi gelecek.

ÇOCUK ADLİYESİ GELİYOR
Feyzioğlu, "Çocuğun ruh sağlığı ve hijyeni açısından bile kabul edilemeyecek o binalara girmeyecek. Onlar için yeni kampüsler yapılacak. Ankara'da da bir an önce inşallah görürüz." dedi.

Sabah karşı ifadeye alıp götürme süreçlerinde yeni uygulamalara geçileceğini söyleyen Feyzioğlu, "Kapıda ben şu sürede gelirim derse, o an tutanak tutulacak ve ifade almaya götürülmeyecek" dedi.

CANLI YAYINDA MÜJDEYİ DUYURDU
Feyzioğlu, "Kamuda çalışan avukat meslektaşlarımıza bir müjdem olsun. Sayın Cumhurbaşkanımız kamuda çalışan avukatlarımızın özlük haklarının iyileştirileceğinin altını çizdi. Adli yardımdan faydalanan vatandaşlarımıza da bir müjde var. Avukatlık hizmetinde KDV düşüyor." dedi.

FEYZİOĞLU'NDAN YENİ ANAYASA SÖZLERİ: BU TÜRKİYE'NİN HAYRINADIR
Metin Feyzioğlu, "Yeni anayasa yerine kapsamlı bir anayasa diyorum ben. Çok kapsamlı bir anayasa değişikliğini destekliyorum. Türkiye Barolar Birliği olarak biz bu sürecin içerisinden olacağız. Bütün siyasi partilerde bu sürecin içerisinde olmalı. Bu Türkiye'nin hayırınadır." ifadelerini kullandı.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.