TBMM Başkanı Şentop: Dünyanın en zengin ülkesi değiliz ama...

TBMM Başkanı Şentop: Dünyanın en zengin ülkesi değiliz ama...

TBMM Başkanı Şentop, İspanya ziyareti kapsamında, Global International Relations Center’da (IE), farklı düşünce kuruluşlarından uzmanlar ile IE’nin akademisyenlerinden ve öğrencilerinden oluşan grupla bir araya geldi.

Şentop, Türkiye’nin en çok yardım eden ülke olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
 

Dünyanın en zengin ülkesi değiliz ama en cömert ülkesiyiz. Türkiye en çok mülteciyi barındıran ülke. 4 milyonun üzerinde kayıtlı Suriyeli yaşıyor.

Türkiye’de, son birkaç aydır değil, 10 yıldır yaşıyor.

Türkiye bu insanlara, kendi topraklarında yaşamayacak hale gelen bu insanlara, kendi vatandaşlarına sağladığı imkanların hepsini tanıyor, eğitim ve sağlık dahil olmak üzere. Bu sığınmacıların yüzde 70’ten fazlası kadınlar ve çocuklar.

Göç ve sığınmacı konusu sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın sorunu ve sorumluluğu. Buna yol açan işleri yapan da Türkiye değil. Afganistan’ı, Suriye’yi, Irak’ı biz karıştırmadık. Karışmasında bizim hiç etkimiz yok. Burada çıkan sorumluluğu Türkiye üstleniyor.
 

'Türkiye'nin önemi değişmiyor'


TBMM Başkanı Şentop, açıklamalarının ardından akademisyenlerin sorularını cevaplandırdı. Türkiye’nin değişen dünya düzeninde nasıl bir rol oynayacağının sorulması üzerine Şentop, şu ifadeleri kullandı:

Dünya şartları, paradigmalar, düşünceler değişiyor; ama Türkiye’nin önemi değişmiyor. Bu bir taraftan jeostrateji ile ilgili. Türkiye’nin bulunduğu coğrafya gözardı edilebilecek bir coğrafya değil.
 

Bütün sorunlar ve bu sorunların çözümleri orada tartışılıyor. Herkes de orada. ‘Doğu Akdeniz’ deyince herkes geliyor. ‘Suriye’, ‘Irak’, ‘Afganistan’ deyince geliyorlar.

Türkiye’nin tarih itibarıyla bölgedeki pek çok halkla ilişkileri var. Bu bakımdan AB’nin ve ABD’nin Türkiye’yi dikkate alamadan, ilişkilerine önem veremeden etkili iş yapabilmesi mümkün gözükmüyor.

Türkiye’nin önemi ortadan kalktı diye konuşuyorlar; ama tarih onları tekzip ediyor.

 

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.