TBMM ve Yargıda yeni KHK depremi

TBMM ve Yargıda yeni KHK depremi

Cumhuriyetimizin 93. yıl dönümünde Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan iki yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Üniversitelerden, Emniyetten binlerce kişi atıldı.

Bakanlar Kurulu iki yeni Kanun Hükmünde Kararname yayınladı. Kararname uyarınca Dicle Haber Ajansı ve Kürtçe yayın yapan Azadiye Welat gazetesi de kapatıldı.

675 ve 676 sayılı iki yeni kanun hükmünde kararname yayımlandı.

675 sayılı KHK, göreve iade edilen kamu görevlilerini içeriyor. KHK'ya göre 2'si general 39 TSK personeli göreve iade edildi.

TBMM'de 32, Yargıtay'da 183 personel memurluktan çıkarıldı.

1267 AKADEMİSYEN İHRAÇ EDİLDİ

Yeni çıkarılan 675 ve 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler'le 1267 akademisyen ihraç edildi. İhraç edilenler arasında solcu kimliği ile bilinen birçok akademisyen de bulunuyor.

Görevden alınanlar arasında solcu kimliğiyle bilinen eski HDP milletvekili Sezai Temelli'nin yanı sıra, darbe girişimi soruşturmasında gözaltına alınıp bir süre sonra serbest bırakılan Eğitim-Sen'li akademisyen Taylan Eren Yenilmez de bulunuyor.

İstanbul Üniversitesi' nden sol kimliğiyle bilinen Barkın Asal, Levent Dölek, Cemil Ozansü, Deniz M. Kablamacı gibi isimler de yine görevden alınanlar arasında.

REKTÖRLÜK SEÇİMLERİ KHK İLE KALDIRILDI

Bakanlar Kurulu tarafından yayınlanan kararnamede dikkat çeken, rektörlük seçimlerinin kaldırılması oldu.

KHK'ya göre, rektörlük seçimi şu şekilde yapılacak: “Devlet üniversitelerinde rektör Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanır. Bir aylık sürede önerilenlerden birisinin atanmaması ve Yükseköğretim Kurulu tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde Cumhurbaşkanınca doğrudan atama yapılır.

Rektörün görev süresi 4 yıldır. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilirler. Ancak aynı Devlet üniversitesinde iki dönemden fazla rektörlük yapılamaz. Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eder. Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör, mütevelli heyetinin Yükseköğretim Kuruluna teklifi ve Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanır.”

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.