TBMM'nin tarihi İdlib oturumu başladı!

TBMM'nin tarihi İdlib oturumu başladı!

İdlib'de 34 askerimizin şehit edilmesinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi bugün kapalı oturumda bir araya geldi.

Geçtiğimiz perşembe günü Suriye'de Esed Rejimi'nin saldırısı sonucu 34 askerimiz şehit oldu.

Bu olay sonrasında Türkiye adeta tek yürek oldu. TBMM'de bulunan; AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti ortak bir açıklama yaptı. Bunun haricinde partiler TBMM Genel Kurulu'nda İdlib'deki saldırıyla ilgili kapalı oturum yapılması teklifinde bulundu.

TBMM Genel Kurulu bugün 15.00'te kapalı oturum için toplandı.

 

Peki kapalı oturumda neler oluyor? Kimler katılabiliyor? Konuşulanlar kamuoyuyla paylaşılabiliyor mu? İşte merak edilen soruların yanıtları.

 

İçtüzüğün 70. maddesine göre; Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, bir siyasî parti grubunun yahut yirmi milletvekilinin yazılı istemi üzerine kapalı oturum yapabilir. Kapalı oturum önergesi verilince, kapalı oturumda bulunabilecek şahıslar dışında herkes, toplantı salonundan çıkarılır. Salon boşaldıktan sonra kapalı oturum önergesinin gerekçesi dinlenir. Bu gerekçe siyasî parti grubu sözcüsü veya önergedeki birinci imza sahibi milletvekili yahut onun göstereceği bir diğer imza sahibi milletvekili tarafından açıklanır.

 

HULUSİ AKAR VE MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU SUNUM YAPACAK

 

Buna göre Meclis bugün toplandığında sadece milletvekilleri ve İdlib'deki hain saldırı hakkında sunum yapacak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yer alacak.

Yine TBMM İçtüzüğü'nün 70. maddesinde oturumun gizliliğiyle ilgili "Kapalı oturum sırasındaki görüşmeler hakkında, kapalı oturumda bulunanlar ve bulunma hakkına sahip olanlar tarafından hiçbir açıklama yapılamaz. Bunlar Devlet sırrı olarak saklanır" ifadeleri yer alıyor.

 

KAPALI OTURUMDA KONUŞULANLARI AÇIKLAYANIN CEZASI MÜEBBET HAPİS

 

Bu da demek oluyor ki bugün İdlib'de 34 askerimizin şehit edilmesinin ardından yapılacak kapalı oturumda konuşulanları açıklayanlar kendini devlet sırrını ifşa etmek suçundan hakim karşısında bulabilir. Çünkü Türk Ceza Kanunu'nun "Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk" başlıklı 7. Bölümü'nün altında yer alan 330. Maddeye göre müebbet hapis cezasıyla bile yargılanabilir.

Bugün yapılacak kapalı oturumda konuşulanların tutanakları ise kamuoyuna açıklanmayacak. Meclis İçtüzüğü'nün 71. maddesinde oturum tutanaklarıyla ilgili şu ifadeler yer alıyor: "Kapalı oturum tutanaklarının birleştirilmesinden sonra, kapalı bir oturum akdedilerek eski tutanak özeti okunur.

Özetle birlikte tutanak bir zarfa konarak hazır bulunan kâtip üyeler tarafından hemen mumla mühürlenir ve Meclis arşivine verilir. Kapalı oturum tutanakları ve özetleri, kapalı oturum tarihinden itibaren on yıl geçtikten sonra yayımlanabilir. Bunların daha önce veya sonra yayımlanması hususunda Genel Kurul, Danışma Kurulunun teklifi üzerine işaret oyuyla karar verir." 

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.