Teröristlere tanınan süre doldu Artık söz hakkı Türkiye’nin!

Teröristlere tanınan süre doldu Artık söz hakkı Türkiye’nin!

Türkiye ile Rusya arasında Soçi'de varılan mutabakat çerçevesinde terör örgütü YPG/PKK'ya Güvenli Bölge'den çekilmesi için tanınan süre doldu. 150 saatlik süre 18.00 itibariyle dolarken söz hakkı artık Türkiye’nin olacak.

YPG'li teröristlerin Fırat'ın doğusundaki sınır hattından 30 kilometre güneye inmesini, Fırat'ın batısındaki Menbiç ve Tel Rıfat'tan ise tamamen çekilmelerini taahhüt altına alan anlaşma için 150 saat 18.00'de doldu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "YPG terör örgütünün Barış Pınarı Harekat Bölgesinde kaldığı gözüküyor. ABD'nin de 'çıkardık' diye beyanları açık. ABD askeri ataşesini Genelkurmay'a davet edip, 'Bunun izahı nedir?' diye sorduk" dedi. Bu açıklamadan sonra konuşan Rusya Genelkurmay Başkanı Sergey Şoygu, çekilmenin tamamlandığını açıkladı.

Çekilmeleri araştırılacak

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Rusya ile varılan Soçi mutabakatı çerçevesinde terör örgütü YPG/PKK'ya verilen 150 saatlik sürenin dolmasına ilişkin açıklama yaptı. İletişim Başkanı Altun, sosyal medya hesabı Twitter'dan İngilizce olarak yaptığı açıklamada "Türkiye ve Rusya, YPG'li teröristlerin güvenli bölgeyi terk etmesi için 150 saatlik bir süre belirlemişti. Zaman doldu. Ortak devriyeler aracılığıyla teröristlerin gerçekten geri çekilip çekilmediğini belirleyeceğiz." ifadelerine yer verdi.

Rusya’dan ‘Çekilme tamamlandı’ açıklaması

Rusya Federasyonu ile varılan güvenli bölge mutabakatında geri sayım sürerken Rusya'dan terör örgütü YPG'nin çekilmesiyle ilgili açıklama geldi. Ermenistan Savunma Bakanı David Tonoyan'la Erivan'da yaptığı görüşme sırasında açıklamalarda bulunan Şoygu, "Güvenlik koridoru oluşturulacak bölgeden silahlı güçlerin çıkarılması, planlanandan önce tamamlandı. Bu bölgeye Suriye sınır muhafızları ile Rus askeri polisi girdi" dedi.

Ortak devriye başladı

23 Ekim 2019 saat 12.00'de başlayan 150 saatlik süreç 29 Ekim 2019 saat 18.00'de doldu. Bu sürede YPG'li teröristlerin Türkye-Suriye sınırının Suriye tarafındaki 30 km'lik alanın dışına çıkması gerekiyordu. Bu sürenin bitmesine müteakip ise Türkiye ile Rusya'nın Suriye sınırındaki 10 km'lik alanda Kamışlı hariç ortak devriyeler başlamış oldu.

 

Ne olmuştu?

Türkiye, Suriye'nin kuzeyindeki terör örgütü YPG/PKK'ya yönelik olarak başlattığı Barış Pınarı Harekâtı'nın sonucunda önce ABD ile 120 saat ardından da Rusya ile 150 saat olmak üzere iki anlaşmaya vardı. Anlaşmalara göre Suriye'nin kuzeyinde bulunan terör örgütü YPG unsurları Türkiye'nin sınırlarını çizdiği güvenli bölgeden çıkarak ülkenin güneyine doğru çekilecekti. ABD ile varılan ilk mutabakata göre YPG'li teröristlere ait yüzden fazla araç güvenli bölgeyi terk etmişti ancak Milli Savunma Bakanlığı, teröristlerin terk etmesi gerekn bölgeden Türkiye'ye doğru 120 saat içinde 47 ihlal atışı gerçekleştirildiğini duyurmuştu.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.