TESK uyardı: Bırakın aktarlığı aktarlar yapsın

TESK uyardı: Bırakın aktarlığı aktarlar yapsın

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bazı meslek kuruluşları ve firmaların baskılarıyla birçok bitkisel ürünün aktarlarda satışının yasaklanarak belli yerlerde satılmasının istendiğini vurgulayarak, "Bırakın aktarlığı aktarlar yapsın” dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yazılı açıklamasında, ıhlamur, tarçın, zencefil gibi birçok bitkisel ürünün aktarlarda satışının yasaklanarak belirli noktalarda satılması yönünde firmaların baskısının bulunduğunu söyledi.

Yasağın gerçekleşmesi durumunda 3 bin 252 aktarın kepenk kapatabileceği uyarısında bulunan Palandöken, "Aktarlar Osmanlı'dan beri bu mesleği hakkıyla yapan ve sattığı her ürünün nerede, ne kadar ve nasıl kullanılacağı konusunda bilgi sahibi olan kişilerdir. Bırakın aktarlığı aktarlar yapsın. Dünya doğal ve bitkisel ürünlerde ışık görüyor ve bu alana yöneliyor. Aktarlardan bu işi almak istememiz çok yanlış”  dedi.

-“MODERN ECZACILIĞIN TEMELLERİNİ AKTARLAR ATTI”-

Palandöken, aktarların eczanelerin olmadığı dönemlerde ilaçları alıcının şikayetine göre dükkanlarında hazırladıklarını anımsatarak, onların sattığı ürünlerin eczacılıkta ve kozmetik sanayisinde de kullanıldığının altını çizdi.

Modern eczacılığın temellerini aktarların attığını vurgulayan Palandöken, Türkiye'de şifalı bitkiler ve baharat pazarının yaklaşık 1 milyar dolar büyüklüğünde olduğunu ve bazı meslek kuruluşlarıyla ilaç firmalarının bu pazarın tamamına sahip olmaya ve aktarların ekmeğini elinden almaya çalıştığını söyledi.

Palandöken, firmaların ıhlamur, zencefil, zerdeçal ve tarçın gibi bitkilerin ilaç kapsamında değerlendirilmesini ve bu ürünlerin kendilerine ait yerlerde satılmasını istediklerini anımsatılarak şöyle dedi:

"Bu mantıkla bakılırsa, çayın kanında demir eksikliği olanlara, kahvenin de yüksek tansiyonu bulunanlara zararlı olabileceği doktorlar tarafından ifade ediliyor. O zaman çayın ve kahvenin bakkallarda, kahvehane ve kafe gibi işletmelerde satışının yasaklanarak sadece eczanelerde mi satılması gerekir? Bu düşünce ne kadar yanlışsa aktarlarda ıhlamur satışının yasaklanması da o kadar yanlıştır. Bu sebeple bazı bitkisel ürünlerin aktarlarda satışının yasaklanması kabul edilemez. Mesleğin ayakta kalması için bırakın aktarlığı aktarlar yapsın. İşini bilen aktarlar dükkan kapatırsa meydan, içeriğinin ne olduğu bilinmeyen merdiven altı üretimlere kalır. İnternet üzerinden satışlarda da denetimi yapılmayan sağlıksız ürünlerin satışı artar."

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.