Test kitlerini neden sattık, neden aldık?

Test kitlerini neden sattık, neden aldık?

Koronavirüs tanısı koymak için gerekli olan "Test Kiti" aracının ABD'ye 500 bin adet satılması ve ardından Çin'den 2 milyon adet sipariş verilmesi tartışma yarattı. Test kitleri neden satıldı, neden alındı sorusuna açıklık getirildi.

Basın'da ve sosyal medyada tartışma konusu olan test kitlerinin neden satıldığına Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklık getirdi.

ABD'ye satılan 500 bin adet test kitleri basında eleştiri konusu olmuştu. Sosyal medyada da sağlık bakanlığına karşı eleştiri kampanyası başlatılmış ve ABD'ye 500 bin adet test kiti satıp, Çin'den almak nasıl bir mantıktır yönünde paylaşımlar yoğun olarak yapıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu konuyu eleştiren Habertürk yazarı Fatih Altaylı'ya cevaben bir açıklama yaptı. Koca,

ABD’ye 500 bin adet tespit kiti satıldığı doğru. Sırf ABD’ye değil başka ülkelere de satış yapıldı. Bu kitlerden üreten firmalarımız var ve bunların çok yüksek kapasitesi var. O yüzden bu satışlar yapıldı. Ama bizim Çin’den aldığımız kitlerle o kitler aynı şey değil” 

“Satılanlar PCR kitleri. Türk firmaların aylık 2 milyona yakın bu kitlerden üretim kapasitesi var. Yani satmaları bizde bir eksiklik doğurmaz. Bize gerektiği kadarını tedarik etme imkanına zaten sahipler” dedi.

 

ÇİN'DEN NEDEN KİT ALDIK

Koca, “Çin’den aldıklarımız hızlı tanı kiti. Bizdeki normal PCR kitleri 2-2,5 saat kadar hazırlık 1-1,5 saat kadar da test süresinde yani 4 saatte sonuç veriyorlar. Bu da testlerde bizi yavaşlatıyor. Çin’den aldıklarımız ise hızlı. Yani onlarda hazırlık süresi yok. 1 ila 1,5 saat arasında hemen sonucu verebiliyorlar. Bu da büyük avantaj sağlıyor” dedi.

Bakanlık bu hızlı kitleri test merkezlerine ve test yapan üniversitelere dağıtmaya başlamış.

 

BU KİTLER NEYE YARAYACAK

“Bu testleri kullanma alanımız test sonucu pozitif çıkmış hastaların çevresindekilerin hızla taranmasına imkan sağlayacak. Diyelim ki, bir kişiye corona Covid 19 tanısı konuldu. Hızlı test ile bu kişinin temasta olduğu herkesi büyük bir süratle testten geçirebileceğiz. 1 saat içinde kimlere bulaşmış ya da bulaşmamış görebileceğiz” diye anlattı bakan.

HIZLI TEST KİTİ GÜVENİLİR Mİ?

Koca,“Temas grubuna test yaptık ve negatif çıktı. Hemen konu kapanmıyor. Aynı kişilere 1 hafta sonra yeniden test yapılmak üzere bekliyoruz. Bir haftadan önce semptomlar görülürse hemen davet ediyoruz. O bir hafta içinde de kendilerini karantina koşullarında tutmalarını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.