TMO kuraklık bahanesiyle buğday ithal edecek!

TMO kuraklık bahanesiyle buğday ithal edecek!

TMO, yerli çiftçiye vermediği fiyattan yurt dışından arpa ve buğday ithal edecek, yerli çiftçinin ürününün fiyatını düşürmek için de ithal ettiği bu arpa ve buğdayı zararına iç piyasaya satacak.

Açıkladığı 1.750 TL’den çiftçiden arpa alamayan TMO, yurt dışında şu anda 270-280 dolar seviyesinde olan arpayı Türkiye’ye liman maliyeti 2.500 TL’den ithal edecek. 2.500 TL’ye ithal edilecek arpa da hasat döneminde biraz olsun para kazanmaya başlayan yerli çiftçinin arpa fiyatlarını düşürmek için 1.950 TL’den satılacak.

BU YIL İTHALATIN GEREKÇESİ KURAKLIK OLDU!

Adım adım gelen kuraklık sorununu bugüne kadar görmezlikten gelen Tarım ve Orman Bakanlığı, şimdi de kuraklığı bahane ederek hasadın başlangıcında ithalat kararı aldı.

TMO, iç piyasayı regüle etmek için ilk etapta 320 bin ton arpa ve 400 bin tona yakın buğday ithalatı için ihaleye çıkacak. İthal edilecek arpa ile yem fiyatlarının düşürülmesi amaçlanıyor. Hasat döneminde ithalat yapılmayacağına yönelik söz verilmesine rağmen bu yıl yaşanan kuraklık gerekçe gösterilerek hasat döneminde ithalat yapılacak. Geçmiş yıllarda ithalat için farklı gerekçeler bulunurken, bu yıl da hasat döneminde ithalatın gerekçesi kuraklık oldu.

YURT DIŞINDAN DAHA PAHALIYA İTHAL EDİLECEK!

TMO’nun hububat alım fiyatı ekmeklik buğdayda 2.450 TL, arpa ise 1.750 TL olarak açıklanmıştı. Açıklanan alım fiyatından TMO, çiftçiden hiçbir ürün alamazken, yurt dışı piyasalarda buğday fiyatları 280-290 dolar, arpa ise 270-280 dolar seviyesinde bulunuyor. Bugünkü rakamlarla liman maliyeti olarak yapılacak ithalatın Türkiye’ye maliyeti ekmeklik buğdayda ortalama 2.750 TL, arpa ise 2.500 TL civarında olacak. Görüleceği üzere yerli çiftçiye verilmeyen fiyatlardan, yurt dışından ithalat yapılacak.

2.500 TL’YE İTHAL EDİLECEK ARPA 1.950 LİRAYA SATILACAK

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre TMO, arpanın alım fiyatını yerli çiftçi için 1.750 TL olarak açıklarken, yurt dışından ise yaklaşık 2.500 TL civarından ithal edecek. 2.500 TL’den ithal edilecek arpa, yem fiyatlarını düşürmek için yem sanayisine ve üreticiye 1.950 TL’den satılacak. Aradaki zarar ise Hazine tarafından karşılanacak. Yerli çiftçiye verilmeyen fiyatla yurt dışından arpa ithal edilecek olması ve ithal edilecek arpa ile de biraz olsun para kazanmaya başlayan çiftçinin ürünü üzerinde baskı kurulacak.   

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.