Togg banttan indi! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Yüzyılının ilk eseri Togg'dur

Togg banttan indi! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Yüzyılının ilk eseri Togg'dur

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg'un seri üretiminin yapılacağı Gemlik Kampüsü'ndeki açılış töreninde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Togg Gemlik Kampüsü Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Togg'un Anadolu Kırmızısı C-SUV modelini kullanarak üretim bandından indi.

Açılış töreninde konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan bankalara çağrıda bulunarak "Kamu ve özel sektör bankalarının yöneticilerine vatandaşın Togg’u rahatlıkla alması için ellerini taşın altına koymasını istiyorum" dedi.

Togg'un ön siparişinin şubat ayında başlayacağını duyuran Erdoğan, "Ön satış ve sipariş şartları vakti geldiğinde şirket tarafından açıklanacaktır." diye konuştu.

Togg'un fiyatına ilişkin konuşan Erdoğan, "Önümüzdeki senenin mart ayı sonunda pazara çıkacak ürünün fiyatının bugünden ilanı hem doğru hem de mümkün değildir. Ön satışın başlayacağı Şubat ayında Togg’un fiyatı da açıklanacaktır. Telaşa gerek yok." ifadelerini kullandı.

 

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle;

 

"Cumhuriyetimizin 99. yılı kutlu olsun. Anadolu topraklarını bizlere vatan yapan ecdadı, milli mücadelenin kahramanlarını, Gazi Mustafa Kemal ile TBMM’nin tüm mensuplarını rahmet ve şükranla yad ediyorum. Bu anlamlı günde milletçe tek yürek olduğumuz tarihi açılışta buluşmamızı nasip eden Rabbimize hamdüsena ediyorum.

Millet olmak demek, tüm hasretler üzerinde ortak bir geleceğe yönelmek demektir. Togg ülkemizin güçlü yarınları için işte bu ortak hayali kurmanın tadını hepimize yaşatan projenin adıdır. Seri üretim bandından indirip sizlerin huzuruna çıkardığımız bu ilk araçla 60 yıllık hayalin gerçeğe dönüşüne şahitlik ediyoruz. Bir tarafta kırmızı bir tarafta beyaz. Ne anlama geldiğini herhalde anlıyorsunuz.

Bunun için Togg Türkiye’nin 85 milyonun ortak gururudur diyoruz. Ülkemizin 4 bir yanından ve dünyanın çeşitli yerlerinden Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg’un başarısı için destek veren herkese gönülden teşekkür ediyorum.

 

"EMEKÇİLERİMİZİ YÜREKTEN KUTLUYORUM"


Bu memleket meselesidir diyerek bugünkü heyecanımıza ortak olan siyasi parti genel başkanlarına, milletvekillerine ve devletimizin her kademesinden arkadaşlarımıza ve aziz vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Togg’u seri üretim bandından indirmek için gecesini gündüzüne katan babayiğit, teknisyen, mühendis ve şu anda 1300 civarındaki emekçilerimizi yürekten kutluyorum.

Sizler milletimizle birlikte Nuri Demirağ’ın, Nuri Killigil’in Vecihi Hürkuş ve Şakir Zümre’nin mirasını onurlandırdınız. Dün Ankara’da Türkiye Yüzyılımızın müjdesini milletimizle paylaştık.Biz bu ürüne otomobil diyoruz. Üreticileri Togg'u akıllı cihaz olarak tabir ediyor. Togg Gemlik kampüsünün ve banttan indirdiğimiz akıllı cihazlarımızın ülke ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

Binlerce yıldır en çetin engelleri aşarak varlığını sürdürmüş, adeta feleğin çemberinden geçerek devletini kurmuş bir milletiz. Cumhuriyetin ilk yıllarında birinci dünya savaşının tüm yükünü sırtlanmış bir ülke olarak girdik. O zor günlerde milli mücadele ruhuyla işine sarılan müteşebbislerimiz tüm imkansızlıklara rağmen çok önemli girişimler başlattılar.

Genç cumhuriyetin parlak girişimleri görünmez eller tarafından akamete uğratıldı. Kendi kabiliyetleri, çabalarıyla fabrikalar kuran vatansever girişimcilerin önleri kesildi. O fabrikalarda üretilen uçakların yerlerini kuluçka makineleri, bombaların yerini ise soba boruları yer aldı. Ülkemizin son 20 yılı bize biçilen gömleği çıkarmanın mücadelesiyle geçti. Kadim bir devlet geleneğinin mirasçısı olarak bize de yakışan buydu. Tıptan mühendisliğe her alanda çıkarılan icatlarla günümüz bilimine temel atmış alimlerin, öncülerin torunlarıyız.

 

"BİZİM HEDEFİMİZ BÜYÜKTÜR"


Bunun için bize küçük düşünmek asla yakışmaz, bizim hedefimiz büyüktür. Vizyonumuz geniştir, inancımız tamdır. Güçlü olmanın ve güçlü kalmanın yolu ise kendi kendine yetebilmekten namerde muhtaç kalmamaktan geçiyor. İşte bunun için her fırsatta yerli ve milli diyoruz. Savunma sanayinden otomotive, enerjiden sağlığa her alanda elde ettiğimiz başarıları görüp de yüreği sevinçle dolmayan var mı?

 

"ÇILGIN TÜRKLER GELİYOR' DİYECEKLER"


İşte Tayfun füzeleri atılmaya başladı Yunan ne yapmaya başladı. Hemen televizyon yayınlarında Tayfun onların gündemine girdi. Daha durun bakalım bunun arkası gelecek. Şimdi Togg Avrupa’nın yollarına bütün modelleriyle girdiği zaman ciddi manada tutuşacaklar. Ne diyecekler “Çılgın Türkler geliyor” diyecekler.

 

"KARŞIMDA GURUR TABLOSU GÖRÜYORUM"


Ülkemize kazandırdığımız eserlerden istifade ederken gururlanmayan var mı, karşımda gurur tablosu görüyorum. İstisnalar elbette çıkabilir, kendinizi üzmeyin. Bu tablo istisnalar tablosu değil. Kardeşlerim biz onlara değil nereden nereye geldiğimize bakacağız. Yarın değil hemen şimdi diyerek yolumuza devam edeceğiz. Bugünlere kolay gelmedik. Her alanda tarihi mücadeleler verdik. Altyapımızdaki asırlık ihmalleri gidermek için gece gündüz çalıştık.

Sanayimizi tarımımızı ihracatımızı geliştirdik. Ülkemizde 20 yılda adeta 0’dan yenilikçilik ekosistemi kurduk. Teknopark sayımızı 2’den 96’ya organize sanayi bölgesini 192’den 344’e buralardaki istihdamı 415 binden 2,5 milyona çıkardık. Siz fabrika kurulmuyor diye ortada dolaşanlara itibar etmeyin. Türk sanayicisi fabrika kuracak arsa için birbiriyle yarışıyor. Salgın Avrupa’yı sarsarken bizim sanayicimiz tüm dünyaya ihracat yapmakla meşguldü.

 

"DÜNYADA NEREYE GİDERSENİZ TÜRK MARKALARIYLA KARŞILAŞACAKSINIZ"


Dünyada teknolojinin ve girişimciliğin nerelere geldiğini görmek için 10 bin kilometre öteye gitmeye lüzum yok. Bunun için Türkiye’deki teknoparklara bakmanız yeterli. Zaten dünyada nereye giderseniz gidin Türk markalarıyla karşılaşacaksınız. Togg’da prestijli marka olarak dünyanın birçok ülkesinde yolları süsleyecektir. Avrupa’nın bir numaralı ticari araç üreticisi Türkiye otomobil ihracatçısıdır.

Artık milli bir otomobil fabrikası çıkarmanın vaktidir dediğimizde milletimiz özlem ve coşkuyla yanımızda yer aldı. Başbakanlığım döneminde hep babayiğitlere davet çıkardım. Çünkü biliyordum ki bu ülkede bu işi üstlenecek babayiğitler var. Sonunda oldu, her çabamız gibi buna da dudak bükenler yok muydu, vardı. Daha da ileri gidip yerli otomobil üretmek intihardır diyenleri gördüm. Ancak biz kararımızdan taviz vermeyerek bu projeyi hayata geçirecek babayiğitleri aramayı sürdürdük.

 

"FABRİKA NEREDE DİYORDUNUZ, FABRİKA BURADA"


Togg öylesine tuttu ki, baş harflerinden oluşan Togg markanın da ismi olarak gönüllerdeki yerini aldı. Bu süreçte proje Devrim otomobilinin akıbetini yaşasın diye uğraşanlara da bizi bu yoldan geri döndürmeye çalışanlara da rastladım. İlk tanıtımda hani bunun fabrikası nerede diyerek kendi akıllarınca alay edenler vardı. İşte fabrikada burada. En başından beri projeyi boğmaya çalışanlara soruyorum. Fabrika nerede diyordunuz, fabrika burada Bursa Gemlik’te.

 

"7 MİLYAR DOLARDAN FAZLA KAZANÇ SAĞLAYACAĞIZ"


Salgın şartlarına rağmen rekor hızla inşa edilen Togg Gemlik tesisi 1,2 milyon metrekare alan üzerinde 230 bin metrekare kapalı alana sahip eser olarak işte burada. Şimdi biraz daha açalım. Bu tesiste araştırma geliştirme merkezi var. Tasarım merkezi, prototip geliştirme, test merkezi, strateji, yönetim merkezi var. Biraz önce bizzat tecrübe ettiğim test pisti de var. Burada otomobil üretmek için ihtiyaç duyulan her şey var. Burası çevreye duyarlı, yeşil bir tesis. Fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde 100 bize ait Togg’un üretiminde Anadolu’nun dört bir yanındaki tedarikçilerimiz de yer alıyor. Burada her yıl 175 bin araç üretilirken 4300 kişiye doğrudan 20 bin kişiye dolaylı istihdam sağlanacaktır. 2030’a kadar üretilecek 1 milyon adet araçla milli gelirimize 50 milyar dolardan cari açığın azaltılmasına 7 milyar dolardan fazla kazanç sağlayacağız. Marka oluşturma vizyonundan, küresel rekabetin nasıl işlediğinden habersiz cühela takımı olduğunu iyi biliyoruz.

Asırlık otomobil firmalarının pek çok parçasının Türkiye’de üretildiğini bilmeyenlere bunları anlatmak beyhude çabadır. Milletimiz kimi takdir edeceğini, kimi tekdir edeceğini iyi bilir. Yapamazsınız, üretemezsiniz diyenler varsa şu otomobillere iyi baksınlar. Bundan 60 yıl önce Devrim otomobilini engelleyenler hamdolsun devrim otomobilinde başarılı olamadılar olamayacaklar.

 

BANKALARA ÇAĞRI: ELİNİZİ TAŞIN ALTINA KOYUN


Şimdi ne diyorlar, bunu kim alacak. Satamazsınız. Şimdi bunu söylemeye başladılar. Bunun cevabını da onlara milletimiz verecek. Togg’un onaylı ilk seri üretimi aracını satın alma siparişini buradan firmamıza tekrar iletiyorum. Az önce üretim bandını gezerken farklı renklerdeki otomobilleri gördüm. Her biri ayrı güzel. Alacağımız otomobilin rengine refikam Emine Hanım’la istişare edeceğiz, sonra karar vereceğiz. Milletimin Togg’a büyük teveccüh göstereceğinden şüphe duymuyorum. Kamu ve özel sektör bankalarının yöneticilerine vatandaşın Togg’u rahatlıkla alması için ellerini taşın altına koymasını istiyorum.

 

"DÜNYANIN ÖNDE GELEN ŞİRKETLERDEN BİRİYLE ANLAŞILDI"


Elektrikli otomobiller tüm dünya gibi bizim de yeni tanıştığımız teknolojilerden biri. Arabayı kullanırken gürültü, ses yok. Sakin, sükûnetle yola devam ediyoruz. Hızsa o da var. Bu kadar huzur içinde araç kullanmak inanıyorum ki bütün alıcılarını rahatlatacaktır. Kısa zaman içinde de biliyorum ki vatandaşlarımızın merak ettiği hususlar var. Öncelikle batarya ve şarj istasyonu konusuna açıklık getireyim. Lityum bataryaların ülkemizde üretimi için dünyanın önde gelen şirketlerinden biriyle anlaşıldı. Batarya fabrikasının temelini yakında atıyoruz. Savunma bakanımız bunun hazırlığında olursa bunu kısa sürede bitiririz. Asker selamını verdi, mesele bitmiştir. Bu yola çıkarken Türkiye elektrikli araçların üretim üssü olacak demiştik. Togg bu hedefe giden yolda lokomotiflik yapıyor. Lokomotif nereye giderse vagonlar da oraya gider. Elektrikli araç yatırımları konusunda global firmaların ülkemize yoğun ilgisi var."

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi:

 

"Togg, otomotiv endüstrisinin geleceğine yön verecek bir proje. Otomobile dair bildiğiniz her şeyi unutun. Togg, bir otomobilden daha fazlası derken biz ciddiydik. Togg, kullanıcısına göre dönüşen ve kullanıcısını dönüştüren bir teknoloji. Togg'u üreteceğimiz tesis de bir fabrikadan daha fazlası. Karbon emisyonunun azaltılması, geri dönüşüm, yenilenebilir enerjiye yönelik yenilikçi uygulamalarıyla dünyada fark oluşturacak.

 

jjjjjjjjjjjjjjjj.jpg

 

TOBB BAŞKANI RİFAT HİSARCIKLIOĞLU: DAHA GİDECEK ÇOK YOLUMUZ VAR


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

 

"Mutluyuz. Türkiye'nin yüz yıllık hayali için akıl ve alın teri dökmeyi Allah bizlere nasip etti. Heyecanlıyız. Milletimiz duası ile buralara geldik. Daha gidecek çok yolumuz var. Cumhuriyetimizin ilan edildiği 29 Ekim tarihi en özel ve gurur dolu bir gündür. Bağımsızlığını tırnaklarıyla kazıyarak kazanan bir milletiz. Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyet hedefinin üzerine çıkma yolculuğunu hep sahiplendik, sahiplenmeye de devam edeceğiz.

1960'larda çok önemli bir fırsatı kaçırmıştık. Devrim arabasına sahip çıkamamış, Türkiye'nin otomobilini yapamamıştık. Ama bu sefer 100 yılda bir gelen bu teknoloji fırsatını kaçırmıyoruz. En doğru zamanda küresel rakiplerimizle baş başa bir yarışa giriyoruz. Bir otomobilden fazlasını üretiyoruz. Togg akıllı cihazlarıyla yarının mobilite dünyasında biz de varız diyoruz.

 

uuuuuuuuuuu.jpg

 

Hala bize inanmayanlar var, bunu da biliyoruz. Ama yılmıyoruz. 2017 yılında Cumhurbaşkanımıza söz verdiğimizde bizimle dalga geçmişlerdi. 2018 haziranında şirketi kurduğumuzda bize gülmüşlerdi. 2018 aralığında ilk araç lansmanımızı yaptığımızda oyuncak bu demişlerdi. Temel attığımızda bu fabrika bitmez demişlerdi. Ama biz hiçbir zaman pes etmedik, yatırım yapmaya çalışmaya devam ettik.

Dün üretemezsin diyenler bugün de bunu dünyaya satamazsın diyorlar. Sayın Cumhurbaşkanım, sizin huzurunuzda, milletimizin şahitliğinde bir söz daha veriyoruz ortaklar olarak. Önce Avrupa'ya, sonra tüm dünyaya Türkiye'nin otomobilini sayacağız

 

TOGG Gemlik Kampüsü açılış töreninde konuşan Üst Yöneticisi (CEO) M. Gürcan Karakaş konuşmasında şunları söyledi:

 

"Yeniliğe yolculukta bizim için önemli bir kilometre taşı olan kampüsümüzün açılışına hoş geldiniz. Yola çıktığımız zaman otomobilden fazlasını yapmak için yola çıktı. İlk hedefimiz ülkemizin yüzde 100 fikri mülkiyetine sahip olduğu mobilite markasını oluşturmaktı. Bunu yaparken özümüzden değerleri katmaktı. İkincisi her şey artık otomobil dünyasında cep telefonun başına geldiğinin otomobilin de başına geleceğini işaret ediyordu. Sadece otomobil yapmak bizim için seçim değildi. Akıllı cihaz yapıp, ekosisteme bağlamak ve dünyaya açmaktı. İki hedefin aynı anda yapılmasını gerektiren boyutları vardı. Akıllı cihaz diyorduk, eko sistem kısmı, şirketleri barındırma.

Beyaz sayfaya kara kalemle modelledik, 2019 yılında sizlere sunduk. Asıl yolculuğumuz ve sorumluluğumuz katlanarak gitti. Mayıs 2021’de ürünlerimizi denemeye başladık. Çarpışma testi, kış testi, dayanıklılık testini yaptık. THY ile Güney Amerika’ya uçtuk. Temmuz’da deneme üretimine başladık.

 

kkkkkkkkkkkkkku.jpg

 

Eko sistem dediğimiz zaman akıllı cihazı tasarlarken tüketici elektroniği mantığıyla tasarlıyoruz. Dünyanın en iyileriyle çalışarak zamana karşı çalışıyoruz. Ekosistemi aynı zamanda geliştirirken artık inovasyonlar kurumsal şirketlerden değil, start-up'lardan çıkıyor. Fintek, oyunlaştırma, blokzincir, siber güvenlik olsun. Bunlar otomobil dünyasında olan teknolojiler değil. Start-up ve kurumsal şirketlerle ekosistemin çekirdeğini oluşturduk. THY ile anlaşma yaptık araç kullanırken statü mili toplanabilecek. Burası dümdüz alandı, inşaata başladık. Önce zemin güçlendirildi, tesisimizi ilk etapta 100 bin ikinci etapta 175 bin araç üretecek şekilde hazırladık.

Markayı oluşturmak geldi. Ne yapmak istediğimizi çok net anlatan. Anadolu’da doğmuş insanlar olarak büyük zenginliğimiz var. Doğu ve Batı’ya döndüğümüzde insanlar olarak birleştirebiliyoruz. Togg’u artık küçük yazıyoruz. Daha yakın, daha arkadaşça olduğunun ifadesi olarak. Teknoloji şirketlerinin bulunduğu noktalarda kendimizi konumlandırıyoruz. Otomobil fuarlarına gitmedik. CES’e gittik, start-up'ların buluştuğu konferanslara gittik.

Togg’un sadece bir şirketle sınırlı kalması mümkün müydü? Değildi. Avrupa’ya gideceğiz. Standartlarımızı Avrupa’ya göre yapıyoruz. Togg Europe’u kurduk, Stutgart’ta kurduk. En önemli teknoloji batarya ve hücresi. Gemlik Kampüsü’müzün bitişiğinde Avrupa’nın en modern temiz enerji üssünü kurduk. Şarj altyapısı elektrikli araçlar için çok önemli. Trugo adında şirket kurduk. Trugo ile beraber ülkemizde 1000 tane yüksek hızlı şarj cihazı sipariş ederek ülkemizde uçtan uca seyahat yapmak için çalışmalara başladık.

Her 25 kilometre ve her 50 kilometrede olmak üzere şarj istasyonlarımızı belirledik. Yarından itibaren ne yapacağız. Kullanıcı odaklı şirket olarak kullanıcıya temasımızı en yakın noktadan yönetmek istiyoruz. Teknolojinin hızlı gelişmesiyle bunu en verimli yönetmenin en kolay yollarından birisidir. Herkes her bilgiye ulaşabiliyor. Klasik dünyanın sağladığı bayinin bilgileri eskimiş olabiliyor. Satış sonrası da benzer. İçten yanmalı araçlarla kıyaslanamayacak kadar servis ihtiyacı az. Kısacası fiziksel temasını dijital dünyanın imkanlarıyla birleştirerek kullanıcılarımıza yakın olmak istiyoruz. Harita bazlı seçenekler, gezmekle ilintili gez altında, eğlenme eğlenmenin altında, kazanmanın altında kazanmak. 4 portföy olarak tanımladık.

 

 

Siyasetcafe.com

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.