TOKİ evleri borcu bitmeden satılabilir mi, kiraya verilebilir mi?

TOKİ evleri borcu bitmeden satılabilir mi, kiraya verilebilir mi?

TOKİ'nin yapacağı sosyal konutlar gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Peki TOKİ evleri kiraya verilebilir mi ya da satılabilir mi?

TOKİ evleri kiraya verilebilir mi ya da TOKİ'den alınan evler satılabilir mi, devredilebilir mi gibi sorular vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

TOKİ'den ev almak isteyenlerin kafalarında farklı soru işaretleri bulunuyor. Bunlardan bazıları evlerin sonradan kiraya verilip verilemeyeceği ya da evleri devredebilme haklarıyla alakalı oluyor. Esasen TOKİ yalnızca ihtiyaç sahibi ailelere dönük konut üretmeyi hedefliyor. Fakat TOKİ'den ev alarak satmayı düşünmek en başından beri yanlış bir düşünce. Çünkü, TOKİ'den ev alıp satmak eve el konulmasına sebep olabilir. Bu hususta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk gün yaptığı açık bir uyarı bulunuyordu. Fakat TOKİ evlerini kiraya verme meselesi ise farklı. Peki, TOKİ evleri kiraya verilebilir mi, satılabilir mi, devredilebilir mi?

Türkiye çapında başlatılan "İlk Evim" sosyal konut projesi çerçevesinde ilk aşamada 250 bin konut yapılacak. Konutlar 2+1 ve 3+1 biçiminde inşa edilecek. 240 ay vadeyle taksitlendirilen TOKİ evlerinin fiyatları ise 600 bin ve 800 bin lira civarında olacak şekilde açıklanmıştı.

 

İKAMET ŞARTI VAR


TOKİ'nin şartnamesine göre alt gelir grubu projelerinde sözleşme imzalanan evlerde borç sona erene dek, alıcının ya da ailesi için ikamet şartı aranmakta olup, alıcının kendisinin, eşinin ya da çocuklarının söz konusu evde yaşamadıklarının belirlenmesi durumunda sözleşmeleri feshedilmektedir.

Standart ev projelerinde ise konut sahipleri evlerini kiraya verebiliyor. İstisnai durumları olan 3+1 konutlarda ise kiraya verilebilmesi konusu TOKİ idaresi inisiyatifindedir.

TOKİ evleri, dar gelirli grup için sosyal konut özelliğinde yapıldığı takdirde taksit sayısı bitene dek satılamamaktadır. Fakat satışa yönelik mecburi durumlarda TOKİ Genel Müdürlüğü süreci devralarak meseleyle alakalı çözüm üretmektedir.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.