Topraksız üzüme 3 yıl önce başladılar tonlarca üretiyorlar!

Topraksız üzüme 3 yıl önce başladılar tonlarca üretiyorlar!

Manisa'da Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından yaklaşık 3 yıl önce başlanan serada topraksız üzüm yetiştiriciliği projesinde sezon başlamadan erkenci hasat yapıldı.

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, kentin önemli geçim kaynaklarından üzüm yetiştiriciliğini geliştirmek ve üreticilere katma değer sağlamak amacıyla, 'Topraksız tarımda sofralık üzüm yetiştiriciliğinde farklı üretim modellerinin etkileri' adlı projeye başladı. 3 yıl önce başlayan proje kapsamında kullanılan 'Spil Karası' ve 'Trakya İlkeren' üzüm cinsinin hasadı bu yılda gerçekleşti. Haziran ve kasım aylarında olmak üzere yılda 2 defa gerçekleşen hasat ile piyasada üzümün bulunmadığı zamanlarda, piyasaya üzüm arz edilmesi hedefleniyor.

Haziran ayının ortasında üzüm hasadına başlandığını belirten Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, sistemi çiftçilere yaygınlaştırmayı hedeflediklerini kaydederek, "Şu anda bu seramızın sonuçlarını bize soran birçok üreticimiz mevcut. Özellikle tarıma uygun olmayan ya da daha az uygun olan, iklim olaylarından çok etkilenen arazilerde bu tarz bir eğilim mevcut. Biz üreticilerimize bu araştırmaların sonucunu beklemelerini rica ediyoruz. Biz önümüzdeki ikinci hasadı yaptıktan sonra üreticilerimize reçete şeklinde net önerilerde bulunabileceğiz" dedi.

Ziraat Yüksek Mühendisi Ebru Toprak Özcan da sistem hakkında bilgi vererek, "Projemiz kapsamında 3'ü ana çeşit olmak üzere 6 farklı çeşitle beraber toplamda 9 çeşit üzümde yetiştiriciliği deniyoruz. Spil Karası üzüm çeşidinde geçen sezonda 4- 4.5 ton civarında bir verim elde ettik. Trakya İlkeren çeşidinde ise buna yakın değerlerde oldu. İlk değerleri ağırlıklı olarak yüzde 70 bir değeri kapsarken ikinci döngüde çeşide göre yüzde 50, yüzde 30'u kadar verim değeri alıyoruz" diye konuştu.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.