Topuz itiraf etti: Zekariya Öz’ü ABD’ye davet ettik

Topuz itiraf etti: Zekariya Öz’ü ABD’ye davet ettik

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz hakim karşısına çıktığı ilk duruşmada, “Bir görüşmede Zekeriya Öz’ü ABD’ye davet ettik. Ancak bize uzun bir liste vererek büyük bir karşılama istedi” dedi.

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi FETÖ davasından tutuklu Metin Topuz hakim karşısına çıktı. ABD Konsolosluğunda santral görevlisi olarak işe başladığını söyleyen sanık Topuz, “Daha sonra irtibat görevlisi olarak görev yapmaya başladım” dedi.

Zekeriya Öz ile iki kez görüştüğünü anlatan sanık Topuz, “Bir görüşmede Zekeriya Öz’ü ABD’ye davet ettik. Ancak bize uzun bir liste vererek büyük bir karşılama istedi. Ancak biz ABD'de böyle bir uygulama olmadığını kendisine anlattık” ifadelerini kullandı.

ABD İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi FETÖ sanığı Metin Topuz'un yargılandığı dava başladı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya ABD Büyükelçi Yardımcısı Jeffrey Hovenier ile ABD İstanbul Başkonsolosu Jennifer Davies de izleyici olarak kartıldı. Duruşma salonuna getirilirken ağladığı görülen sanık Metin Topuz, mahkemede ilk savunmasını yaptı. Duruşmada ABD konsolosluk yetkililerine çeviri yapıldı.

ABD İstanbul Başkonsolosluğunda işe 1982 yılında santral görevlisi olarak başladığını anlatan Topuz, Amerika Uyuşturcu ile Mücadele Dairesi bölümüne 1992 yılında irtibat görevlisi olarak geçiş yaptığını anlattı.

Topuz, yaptığı işin tercümanlık olduğunu ve iddianamede yer alan FETÖ'cü polis şefleriyle görüşmelerin tamamen iş gereği olduğunu savunarak, “Biz karşımızdaki muhatabımızın kim olduğunu bilmeyiz. Devlet kimi görevlendirdiyse onunla irtibata geçeriz. Benim Türkiye Cumhuriyeti tarafından atamaları yapılmış kişileri belirlemek gibi bir yetkim yoktur. FETÖ üyesi olduğunu bilip teşhis etmemiz ve soruşturmamız mümkün değildir ayrıca vazifemiz de değildir. Devlet kimi atarsa biz onunla iletişime geçeriz” dedi.

ZEKERİYA ÖZ’Ü ABD’YE DAVET ETTİK

Zekeriya Öz ile iki kez görüştüğünü ifade eden sanık Topuz, o dönem Başsavcı vekili olarak görev yapan FETÖ'cü Zekeriya Öz ile ilk görüşmeyi: “ABD’li heyet ile odasına girdiğimizde odasında bir başka başsavcıvekilini çocuk azarlar gibi bağırıyordu. Bizim odada olmamıza aldırış bile etmemişti ve bu duruma çok şaşırmıştık” ifade ederek anlattı.

İkinci görüşmede ise bir soruşturma kapsamında ABD'ye bir savcı davet etmek için adliyeye bir heyetle gittiklerini belirten Topuz, ”Zekeriya Öz'ü ziyaret ederek bir soruşturma için başka bir savcı ile ABD’ye davet ettik. Nezaketen Zekeriya Öz’ü de bu davete katılmasını istedik. Zekeriya Öz bize uzun bir liste vererek büyük bir karşılama istedi. Ancak biz ABD’de böyle bir uygulama olmadığını kendisine anlattık. Zekeriya Öz istekleri karşılanmadığı için daveti reddetti ve diğer savcını da gelmesine izin vermedi” diye konuştu.

BYLOCKCU ÖZBAŞ’IN MARANGOZ OLARAK BİLDİĞİNİ SAVUNDU  

İddianamede yer alan Bylock kullanıcısı olan Muhittin Özbaşı ile görüşmeleri de sanık Metin Topuz'a soruldu. Muhittin Özbaş'ı 30 yıldır tanıdığını söyleyen sanık Metin Topuz, kendisini marangoz olarak bildiğini savundu. Bunun üzerine mahkeme başkanı, Muhittin Özbaşı hakkında açılan davanın iddianamesini incelediklerini, Metin Topuz ile irtibatlı olan Muhittin Özbaşı'ın FETÖ'cü olduğu için kapatılan Türkiye Yüksek Tahsil Gençliği Öğrenim ve İhtisas Vakfı'nın mütevelli heyetinde olduğunu söyledi. Sanık Metin Topuz da bunun üzerine “Muhittin Özbaşı'nı marangoz olarak biliyorum. Yaptığım görüşmelerin içeriğini hatırlamıyorum. Ancak bunların bayram, kandil gibi günlerde atıldığını tahmin ediyorum” diye kendini savundu.

SİYASETCAFE.COM

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.