'Tosuncuk' teslim oldu ama bundan sonra ne olacak? Avukatları açıkladı

'Tosuncuk' teslim oldu ama bundan sonra ne olacak? Avukatları açıkladı

Kırmızı Bülten ile aranan Mehmet Aydın, Türkiye'nin Sao Paulo Başkonsolosluğuna giderek teslim oldu. Neler olacağı ve iade sürecini avukatları açıkladı.

Tosuncuk lakaplı Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın, 2018 yılında binlerce kişiden milyonlarca lira dolandırarak kaçmıştı. Kırmızı Bülten ile aranan Aydın, Türkiye'nin Sao Paulo Başkonsolosluğuna giderek teslim oldu. Neler olacağı ve iade sürecini avukatları açıkladı.

Tosuncuk'un Brezilya devleti ile temasa geçirilerek kısa zamanda yurda getirilmesi bekleniyor. Tosuncuk'un iade süreci için iki ihtimal olduğu bildiriliyor. Brezilya mahkemelerinin de bir yargılama sürecine gidebileceği belirtiliyor. Öte yandan Tosuncuk'un avukatlarından da açıklama geldi. Açıklamada, 'Tutuklanmama garantisi' vurgusu yapıldı.  

DÜN VİDEO YAYINLADI, BUGÜN TESLİM OLDU

Mehmet Aydın dün gece sürpriz bir şekilde video yayınlayarak Türk yargısına teslim olacağını, dolandırıcılık gibi bir amacının olmadığını,, işlerin büyümesi ile kontrolden çıktığını öne sürdü.

İADE SÜRECİ OLACAK

"Teslim olacak" haberinden kısa bir süre sonra avukatların verdiği bilgiye göre Mehmet Aydın, Brezilya'nın Sao Paulo şehrinde teslim oldu. Aydın'ın avukatları konsolosluk ile bağlantı kurduklarını ve Mehmet Aydın'ın Türkiye'ye iade sürecinin başlatılacağını söyledi.

TUTUKLANMAMA GARANTİSİ

Mehmet Aydın'ın teslim olmasının ardından ülkeye gelişinin 1-2 günden daha kısa sürebileceğini ifade eden avukatları, adli makamlardan ilerleyen süreçte de tutuklanmama garantisi talep edebileceklerini ifade etti. Aydın'ın gıyabında tutuklamaya yönelik yakalama kararı bulunuyor.

"MAĞDURİYETİNİ ANLATMAK İSTİYOR"

'Neden yıllar sonra teslim olma kararı aldığı' konusunda ise Aydın'ın artık mağduriyetini anlatmak adına böyle bir karar aldığı ifade edildi.

İADE SÜRECİ NASIL OLACAK?

Peki iade süreci nasıl gerçekleşecek ve ihtimaller neler? İlk ihtimal kendi rızasıyla Brezilya'dan bir görevli ile Türkiye'ye gelmesi. Ancak hakkında kırmızı bülten bulunan Mehmet Aydın için ikinci ihtimal de akıllara geliyor. O da, kırmızı bülten bulunduğundan iade işlemleri için Brezilya'da mahkemeye çıkacak. Brezilya'daki mahkeme, Türkiye'den Adalet Bakanlığı'nda hazır bulunan yargılama evraklarını isteyecek. Bunun için de bir süre verecek. O süre içinde evrakların gönderilmesi halinde inceleme başlayacak. Hangi suçlardan yargılandığı ve neden iade edilmesi gerektiği hususları irdelenecek. Bu süre zarfında ise Aydın mahkeme kararıyla tutuklanacak veya bir evde kalması, bir de ikamet göstererek serbest kalması ihtimali doğacak. Brezilya'da İncelemenin ardından mahkeme Mehmet Aydın'ın iadesine veya iadesinin reddine karar verecek. İadenin kabul edilmesi halinde de nakli için süreç başlayacak.

 

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.